Šport a olympizmus
2 min. čítania

MOV dôrazne odsúdil porušenie Olympijského prímeria zo strany Ruska

Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vo štvrtok vydal vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsúdil porušenie Olympijského prímeria ruskou vládou. Po nedávnych udalostiach je MOV hlboko znepokojený bezpečnosťou olympijského spoločenstva na Ukrajine. Zriadil pracovnú skupinu, ktorá bude pozorne monitorovať situáciu a koordinovať humanitárnu pomoc členom olympijského spoločenstva na Ukrajine, ak je to možné.

Rezolúciu o Olympijskom prímerí prijalo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov (OSN) 2. decembra 2021 na základe konsenzu všetkých 193 členských štátov OSN, vrátane Ruska. Olympijské prímerie sa začalo sedem dní pred začiatkom olympijských hier, teda 28. januára 2022, a skončí sa sedem dní po ukončení nadchádzajúcich zimných paralympijských hier, čo bude 20. marca.

Olympijské prímerie z iniciatívy MOV vyhlásila OSN po prvý raz pred zimnými olympijskými hrami 1994 v Lillehammeri – v období, keď prebiehala vojna na území niekdajšej Juhoslávie. Súčasný inštitút Olympijského prímeria nadväzuje na princípy posvätného olympijského prímeria s názvom ekecheiria, ktoré sa v antickom Grécko uplatňovalo pred, počas aj určitý čas po skončení každej edície antických olympijských hier.

V aktuálnom vyhlásení MOV sa uvádza, že prezident MOV zopakoval svoju výzvu na mier, ktorú vyjadril vo svojich prejavoch na otváracom ceremoniáli a na záverečnom ceremoniáli v nedeľu skončených zimných olympijských hier v Pekingu.

Na otváracom ceremoniáli Thomas Bach vyzval politických činiteľov: „Dodržiavajte svoj záväzok voči tomuto Olympijskému prímeriu. Dajte mieru šancu.“ Na záverečnom ceremoniáli zase požiadal politických lídrov, aby „sa inšpirovali príkladom solidarity a mieru“, ktorý prezentovali olympionici.

TASR pripomína, že Ruská federácia je už tretíkrát za posledných 14 rokov súčasťou ozbrojeného konfliktu v období Olympijského prímeria. Pred začiatkom OH 2008 v Pekingu vypukla vojna medzi Ruskom a Gruzínskom v Južnom Osetsku. K ruskej anexii polostrova Krym, ktorý je súčasťou územia Ukrajiny, došlo o necelých osem rokov neskôr krátko po skončení ZOH 2014 v ruskom Soči.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV