Šport a olympizmus
Kyjev
1 min. čítania

MOV navýši finančnú pomoc pre ukrajinských športovcov na 7,5 milióna dolárov

Thomas Bach pri návšteve Kyjeva medzi ukrajinskými športovcami.
Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) navýši finančnú pomoc pre ukrajinských športovcov. Uviedol to prezident MOV Thomas Bach na  stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Bach zároveň prisľúbil, že MOV urobí všetko pre to, aby ukrajinskí športovci mohli napriek ťažkostiam po ruskej invázii do ich krajiny štartovať na OH 2024 v Paríži a na ZOH 2026 v Miláne-Cortine.

"MOV strojnásobí prostriedky, ktorými sme podporili Ukrajinu po začiatku vojenskej invázie, z 2,5 milióna na 7,5 milióna dolárov," uviedol Bach pre AFP.

"Mnoho ukrajinských športovcov a trénerov sa pripojilo k ozbrojeným silám. Pri bránení našej krajiny zahynulo 89 z nich, pričom trinásti sú v ruskom zajatí," nadviazal Volodymyr Zelenskyj na slová Bacha.

MOV reagoval vo februári na inváziu odporúčaním pre medzinárodné športové organizácie, aby zakázali na svojich podujatiach štart zástupcom Ruska a Bieloruska. Bach potvrdil, že organizácia zatiaľ na svojom striktnom postoji nič nemení. "Ešte nenastal čas zrušiť toto odporúčanie," uviedol Bach.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV