Športové aktuality
3 min. čítania

MOV oznámil, že na OH mládeže mali dvaja zápasníci pozitívny dopingový test na furosemid

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

LAUSANNE 16. októbra (SOV) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok oznámil, že dvaja účastníci augustových I. olympijských hier mládeže v Singapure mali pozitívny dopingový nález. V oboch prípadoch ide o 17-ročných zápasníkov a obaja užili diuretikum furosemid. Močopudný furosemid sa v úpolových športoch zvyčajne používa na znižovanie telesnej hmotnosti pred súťažným vážením, ale môže spôsobovať aj urýchlenie vyplavovania metabolitov dopingových látok z organizmu, preto je na listine zakázaných prostriedkov. Vinníkmi sú Johnny Pilay z Ekvádoru a Nurbek Chakkulov z Uzbekistanu.

Medzinárodný olympijský výbor na vyšetrenie oboch prípadov ustanovil disciplinárnu komisiu. Komisia požiadala Medzinárodnú zápasnícku federáciu aj príslušné národné olympijské výbory o poskytnutie dodatočných informácií, ktoré majú objasniť, ako mohlo dôjsť k uvedenému porušeniu antidopingových predpisov. MOV pritom zdôraznil požiadavku, aby bol preverený podiel ľudí zo sprievodu uvedených športovcov a aby obaja mladí športovci dostali náležité informácie o nebezpečenstve dopingu.

Počas I. olympijských hier mládeže v Singapure dal Medzinárodný olympijský výbor vykonať dovedna 1231 antidopingových testov, z toho 1097 spočívalo v rozboroch moču a 134 bolo krvných. Testovaní boli všetci medailisti, okrem toho aj ďalší vyžrebovaní účastníci súťaží. V duchu politiky nulovej tolerancie MOV proti dopingu, bude MOV odobraté vzorky účastníkov OH mládeže - rovnako ako v prípade účastníkov OH dospelých – skladovať osem rokov a podrobí ich novému testovaniu, ak sa v tomto období podarí vyvinúť nové testovacie metódy na odhaľovanie používania zakázaných látok alebo metód.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV