Športové aktuality
Lausanne/Bratislava
5 min. čítania

MOV potvrdzuje dodržanie termínu OH v Tokiu, federácie upravia kvalifikačné kritériá, zmeny majú zverejniť začiatkom apríla

Momentka zo Sparty, kde sa grécka časť púte štafety s ohňom pre OH v Tokiu (odštartovala 12. marca v antickej Olympii) pre nerešpektovanie prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu zo strany verejnosti nútene predčasne skončila. S pochodňou známy olympijský herec Gerard Butler.
Foto
TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po utorňajšej konzultácii členov jeho exekutívy s reprezentantmi medzinárodných federácií letných olympijských športov (prostredníctvom videokonferencie) potvrdil dodržanie termínu olympijských hier 2020 v Tokiu, teda od 24. júla do 9. augusta Text komuniké, o ktorom informujeme ďalej, jednomyseľne prijali všetci členovia exekutívy MOV a všetky federácie. Celý text komuniké v angličtine nájdete TU.

Konanie olympijských hier v Tokiu ohrozuje pandémia nového koronavírusu COVID-19 (SARS-CoV-2). Ako informuje TASR, celkovo je v 163 krajinách/regiónoch sveta evidovaných takmer 190-tisíc prípadov a vyše 7500 úmrtí. MOV túto situáciu označil v komuniké po utorňajšom rokovaní ako bezprecedentnú pre celý svet a meniacu sa zo dňa na deň, ale viac než štyri mesiace pre hrami nevidí žiadnu potrebu akýchkoľvek drastických rozhodnutí.

„Akákoľvek špekulácia by v tejto chvíli mohla byť kontraproduktívna,“ uvádza sa v komuniké. „MOV vyzýva všetkých športovcov, aby pokračovali v príprave na OH v Tokiu najlepšie, ako vedia. Budeme pokračovať v podpore športovcov konzultáciou s nimi a s ich národnými olympijskými výbormi, aj poskytovaním najnovších informácií, ktoré sú športovcom celosvetovo k dispozícii prostredníctvom webovej stránky Athlete 365, ako aj cez národné olympijské výbory a medzinárodné športové federácie.“

MOV v komuniké informoval, že formát všetkých testovacích podujatí na OH, plánovaných na marec a apríl, sa musel upraviť a pripravujú sa alternatívne plány. Zároveň sa naďalej venuje plná pozornosť prioritám, ako je príprava vytrvalostných atletických súťaží v Sappore, či opatrenia na vyrovnávanie sa s extrémnymi klimatických podmienkami v Tokiu v termíne OH. Koordinačná komisia MOV pre OH v Tokiu na dennej báze komunikuje s organizátormi hier, osobné návštevy boli v posledných dňoch nahradené videokonferenciami. Takisto „na diaľku“ pokračuje aj komunikácia s ďalšími relevantnými organizáciami.

Pripravuje sa úprava kvalifikačného procesu, zmeny zverejnia začiatkom apríla

V komuniké sa uvádza, že k dnešnému dňu sa na OH kvalifikovalo 57 percent športovcov. Na naplnenie 43 percent zvyšných miest bude MOV v spolupráci s medzinárodnými športovými federáciami pracovať na praktických úpravách kvalifikačného procesu v zhode s týmito princípmi:

1.) Všetky miestenky, ktoré už boli pridelené, zostávajú v platnosti pre národné olympijské výbory a športovcov, ktorí ich obdržali.

2.) Trvá možnosť využiť ktorékoľvek plánované kvalifikačné súťaže, ktoré férovo umožňujú účasť športovcov a tímov.

3.) Všetky potrebné úpravy kvalifikačného systému a pridelenie zvyšných miesteniek budú:

a) založené na výsledkoch dosiahnutých na športoviskách (napríklad na rebríčkoch medzinárodných federácií, alebo na historických výsledkoch),

b) tam, kde je to možné, odrážať existujúce princípy kvalifikačného systému (napr. využívanie rebríčkov, alebo výsledkov špecifických kontinentálnych či regionálnych súťaží).

Akékoľvek navýšenie kvót počtu športovcov sa s podporou organizátorovo OH v Tokiu bude zvažovať prípad od prípadu, so zvážením mimoriadnych okolností.

Medzinárodné športové federácie pripravia návrhy úpravy svojich kvalifikačných kritérií v zhode s vyššie uvedenými princípmi. Vzhľadom na rozdielnosti kvalifikačných systémov sa budú pripravovať podľa jednotlivých športov. Každá potrebná revízia systému bude publikovaná začiatkom apríla a oznámená všetkým zainteresovaným stranám.

„Zdravie a blaho všetkých, ktorí sa zapojení do prípravy na OH v Tokiu, sú pre nás záležitosťou prvoradého záujmu. Všetky opatrenia prijímame pre bezpečnosť a v prospech športovcov, trénerov a podporných tímov. My sme olympijská komunita: podporujeme sa navzájom v dobrých aj zlých časoch. Táto olympijská solidarita nás definuje ako spoločenstvo,“ uviedol na záver komuniké prezident MOV Thomas Bach.

Prezident Asociácie letných olympijských medzinárodných športových federácií (ASOIF) Francesco Ricci Bitti sa všetkým zainteresovaným poďakoval za ich veľkú flexibilitu a doplnil: „Zdieľame rovnaký postoj aj princípy ako MOV.“

Japonská vláda chce perfektné hry

V komuniké sa uvádza aj to, že MOV privítal podporu lídrov G7 (siedmich ekonomicky najsilnejších krajín sveta), ktorú tlmočil japonský premiér Šinzó Abe: „Chcem mať perfektné olympijské aj paralympijské hry ako dôkaz, že ľudstvo vie čeliť novému koronavírusu. Získal som pre to podporu od lídrov G7.“ TASR vydala aj stanovisko hovorcu japonskej vlády Jošihide Sugu, ktorý konštatoval: „Stanovisko japonskej vlády je nemenné, OH pripravíme k stanovenému termínu v úzkej spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom.“ V krajine stúpol počet prípadov ochorenia COVID-19 na 876, zomrelo 28 ľudí.

V nasledujúcich dňoch sa zástupcovia MOV prostredníctvom videokonferencií spoja s vedúcimi predstaviteľmi jednotlivých národných olympijských výborov, Medzinárodného paralympijského výboru, aj so zástupcami športovcov a s ďalšími relevantnými organizáciami.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV