Šport a olympizmus
Ženeva
2 min. čítania

MOV suspendoval bieloruského prezidenta a šéfa národného olympijského výboru Lukašenka zo všetkých olympijských aktivít

Prezident Bieloruska aj šéf národného olympijského výboru krajiny Alexander Lukašenko.
Foto
TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok vylúčil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zo všetkých olympijských aktivít vrátane budúcoročných hier v Tokiu. Exekutíva MOV schválila supsendáciu po tom, čo Lukašenko vyšetroval sťažnosti športovcov krajiny, ktorí čelia represáliám a zastrašovaniu. Prezident MOV Thomas Bach po pondelňajšom zasadnutí exekutívy uviedol, že vedenie Bieloruského olympijského výboru (BOV) "primerane nechráni bieloruských športovcov pred politickou diskrimináciou" v rámci športových organizácií v krajine. Lukašenko viedol národný olympijský výbor 23 rokov, Bach oznámil, že MOV provizórne suspendoval aj jeho syna Viktora, ktorý je prvý viceprezident BOV.

Bielorusko sa zmieta v nepokojoch od vyhlásenia výsledkov augustových prezidentských volieb, po ktorých sa v krajine spustili masívne protesty proti Lukašenkovmu režimu. Ten použil proti protestujúcim tvrdé opatrenia.

Ohrozený je aj štatút Bieloruska ako spoluorganizátora budúcoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, podľa Bacha sa o tom rozhodne v najbližších dňoch. Lotyšsko, ako druhá hostiteľská krajina, sa od sporných volieb verejne dištancuje od spolupráce s Bieloruskom. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) už taktiež "iniciovala postup" proti bieloruskému funkcionárovi, ktorý sedí v jej predsedníctve, informoval Bach.

MOV chce naďalej podporovať bieloruských športovcov, ktorí sa pripravujú na budúcoročné hry v Tokiu, no financie zo štipendijných fondov bude vyplácať priamo im. Informovala o tom agentúra AP.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV