Športové aktuality
Lausanne/Bratislava
4 min. čítania

MOV zverejnil všeobecnú úpravu kvalifikačných kritérií na OH v Tokiu, detaily pre jednotlivé športy budú nasledovať

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Na Tokio sa upierajú zraky celého sveta. Športovci, ktorí na OH ešte nepostúpili, s napätím čakajú, ako sa po presune OH na budúci rok upravia kvalifikačné kritériá. Zatiaľ sú známe všeobecné princípy pre všetky športy.
Foto
TASR/AP

Niekoľko dní po prijatí rozhodnutia o preložení olympijských hier 2020 v Tokiu na budúci rok (ich nový termín je 23. 7. – 8. 8. 2021) Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zverejnil všeobecnú úpravu kvalifikačných kritérií na OH, ktorú schválila exekutíva MOV. Revízia kvalifikačného procesu v jednotlivých športoch a detailné určenie jeho modifikácie bude nasledovať tak rýchlo, ako to len bude možné.

MOV aj medzinárodným športovým federáciám (MŠF) je jasné, že športovci, ktorí bojujú o účasť na OH, ako aj ich národné olympijské výbory (NOV), potrebujú mať istotu. Zatiaľ však stále nie je jasné, aké obmedzenia si v ďalších týždňoch vyžiadajú opatrenia proti ďalšiemu šíreniu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19. Zámer je finalizovať úpravu kvalifikačných kritérií v jednotlivých športoch do polovice apríla, ale nie je isté, či to vzhľadom na stále komplikovanú situáciu v množstve krajín sveta bude možné. Úpravy budú zverejnené hneď, ako to bude možné.

Na ďalších riadkoch stručne sumarizujeme všeobecné novinky v kvalifikačných kritériách ako celku, aj zmeny termínov ich plnenia.

Zmenený model kvalifikácie na OH by mal vychádzať z predchádzajúceho

Kvalifikačné obdobie pre OH v Tokiu sa definitívne skončí 29. júna 2021. Jednotlivé MŠF si uzávierku kvalifikačného procese v športe, ktorý riadia, môžu stanoviť aj pred týmto dátumom. NOV po novom musia konečné menovité nominácie svojich športovcov nahlásiť do 5. júla 2021.

Prioritou zostáva, aby systém prideľovania miesteniek a plnenia limitov v každom športe, pokiaľ je to možné, zodpovedal pôvodnému systému. Na základe tejto priority sa medzinárodným federáciám odporúča, aby nahradili zrušené kvalifikačné podujatia, na ktorých sa bojovalo o miestenky na OH, rovnakým počtom nových.

V športoch, kde sa pôvodne prideľovanie miesteniek odvíjalo od olympijských rebríčkov, je plne v právomoci MŠF stanoviť nový termín uzávierky rebríčka a novú cestu k získaniu miesteniek. MOV si je vedomý citlivosti rozhodnutí, ktoré s tým súvisia. Bude potrebné zvážiť aj určitú ochranu športovcov, ktorí boli veľmi blízko k postupu na OH podľa pôvodne platných kritérií.

Exekutíva MOV pripúšťa ako poslednú alternatívnu metódu na pridelenie individuálnej miestenky na OH pre národný olympijský výbor zohľadnenie dlhodobých výsledkov (napríklad rebríčkového umiestenia či historických výsledkov). Na základe takejto kvóty pre NOV by miestenku mohol dostať konkrétny športovec na meno.

Športovci, ktorí už splnili kvalifikačné kritériá na OH v Tokiu, zostanú kvalifikovaní

MOV potvrdil princíp, že športovci, ktorí už splnili kvalifikačné kritériá na OH v Tokiu, zostanú kvalifikovaní. Tam, kde je to možné, že MŠF upravia vekové kritéria účasti tak, aby športovci, ktorí spĺňali vekové kritérium na štart na OH v pôvodnom termíne ich spĺňali aj v roku 2021. Treba dodať, že toto opatrenie sa týka futbalu, kde podľa zvyčajných pravidiel len traja hráči v každom tíme na OH môžu byť starší ako 23 rokov. Vo futbale sa týmto opatrením vekový limit pre troch hráčov zvýšil nad 24 rokov, čo umožní štartovať na budúcoročných OH veľkej väčšine hráčov z kvalifikovaných tímov, ktorí vybojovali postup na hry.

V prípade športov, v ktorých športovci nespĺňali stanovený dolný vekový limit pre štart na OH v roku 2020, ale budú ho spĺňať v roku 2021, je podľa aktuálneho rozhodnutia exekutívy MOV určenie spôsobilosti štartu týchto športovcov vo výlučnej právomoci príslušnej MŠF. Dopĺňame, že to sa týka predovšetkým gymnastiky, kde bol dolný vekový limit pre štart na OH 2020 stanovený u žien na 16 rokov, ale aj plaveckých športov. Na Slovensku však nemáme športovcov v takom mladom veku, ktorí by mali reálnu šancu bojovať na účasť na OH v Tokiu.

V niektorých prípadoch získava kvalifikačné miesto národný olympijský výbor a v niektorých konkrétni športovci. Podľa Olympijskej charty vo všetkých prípadoch má národný olympijský výbor právo vybrať športovca, ktorý ho bude reprezentovať na olympijských hrách.

Exekutíva MOV má výhradné právo na odsúhlasenie všetkých úprav kvalifikačného systému na OH v Tokiu, ktoré po schválení zmeneného termínu hier predložia medzinárodné športové federácie.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV