Športové aktuality
5 min. čítania

Môžu ho robiť mladí aj starí, pomôže pri chudnutí i prevencii chorôb. Nordic walking je lacný a pre všetkých

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Lucia Okoličányová, prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking, hovorí, že táto ozdravno-pohybová aktivita je určená pre všetkých. Takže nie, nordic walking nie je len pre staršie ročníky. Je pre každého, kto chce žiť zdravý a aktívny život. Navyše má nespočetné množstvo zdravotných benefitov. Pomáha v boji s obezitou, bolesťou chrbta či kĺbov a slúži aj ako prevencia pred Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou.

„Ja som sa k nordic walkingu dostala v roku 2009. Videla som to v zahraničí a zaujalo ma to. O rok neskôr som o tom kvôli zdravotným problémom začala vyhľadávať viac informácií. Keďže som bývalá športovkyňa, začali sa ozývať problémy s kolenami a chrbticou,“ začala náš rozhovor prezidentka Slovenskej asociácie Nordic Walking.

Dôležitá je správna technika.
Dôležitá je správna technika.
Foto
snwa.sk

Nordic walking funguje vo svete už dlho. Prvé zmienky o tejto aktivite sú z roku 1930, keď si fínski bežeckí lyžiari vzali klasické bežkárske palice a v lete s nimi trénovali. V roku 1966 bol nordic walking prvýkrát využitý na hodine telesnej výchovy na základnej škole. Hodinu s názvom „chôdza s lyžiarskymi palicami” viedla fínska priekopníčka nordic walking Leena Jääskeläinenová. Medzinárodná federácia nordic walking vznikla v roku 2000. Na Slovensku stála v marci 2013 pri zrode Slovenskej asociácie Nordic Walking práve Lucia Okoličányová.

Nordic walking (alebo aj severská chôdza) zaraďujeme medzi ozdravno-pohybové aktivity. Je to chôdza so špeciálnymi chodeckými palicami. Pri jej vykonávaní je dôležitá správna technika. Pri aktivite sa zapája až 90% svalov celého tela. Pracujú svaly nôh, ale aj chrbta a hrude, ktoré do činnosti uvádza intenzívny pohyb rúk. Je určený pre všetkých, od detí až po ľudí v seniorského veku. Využíva sa pri liečení zdravotných problémov, pri rekreácii, slúži aj ako príprava pre vrcholových športovcov, napríklad lyžiarov.

Nordic walking sa dá robiť 365 dní v roku

„Výhoda nordic walkingu spočíva v tom, že je to jedna z najlacnejších športových aktivít, potrebujete len palice. Keď sú k tomu ešte aj nastaviteľné, stačia dva páry do rodiny a môžete si ich upravovať podľa potreby. Ďalšou výhodou je, že nordic walking sa dá robiť 365 dní v roku. Dokonca ani sneh nie je prekážkou, stačí si dať na nohy snežnice,“ vysvetľuje prezidentka asociácie.

Hlavný rozdiel medzi turistickými a palicami na nordic walking je ten, že tie na nordic walking majú špeciálny úchyt na ruky. „Je to taká malá rukavica. S trekovými alebo bežkárskymi palicami teda neurobíte správne techniku. Pohyb vždy musí vychádzať z ramena, z lakťa a ruka smeruje za telo. Pri takom pohybe by mi obyčajná palica vypadla. Musí byť preto pevne upevnená,dodáva Okoličányová.

Ideálna aktivita na chudnutie

Nordic walking má nesporné zdravotné benefity. Pomáha už aj samotný pobyt na čerstvom vzduchu. „Zapája sa pri ňom celé telo. Je to tiež vhodná aktivita na chudnutie. Pri nordic walkingu kráčame v aerobnom tepovom rozmedzí, 110 -140 úderov za minútu. Pri takomto tepe sa spaľuje tuk, je to teda ideálny cvik pri nadváhe. Musí sa však pracovať tri a viackrát do týždňa a aspoň 35 - 45 minút,” vysvetľuje. Pri nordic walkingu sa zapája nielen telo, ale aj hlava. Pri pohybe je aktívna pravá aj ľavá hemisféra, je to teda aj dobrá prevencia pred Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou a sklerózou.

Pomôže aj ľuďom so sedavým zamestnaním

Vhodnými „kandidátmi“ na nordic walking sú aj ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie. Sedieť osem hodín za počítačom nie je dobré. Všetci vieme, že je to problém. Nordic walking nám však môže byť nápomocný aj v eliminácii zdravotných dopadov zo sedavého zamestnania. Dá sa robiť kdekoľvek. Palice sa dajú zložiť a dať do kufra. Niekto povie, že na to nemá čas, ale má. Môžete vystúpiť o pár zastávok skôr a prejsť sa do práce či z práce,“ odkazuje ľuďom a zároveň búra mýtus o tom, že nordic walking je len pre vyššie vekové kategórie. „Chodia k nám aj malé deti, spolupracujeme so školami. Nemáme pocit, že by to bolo len pre starých. Máme vyše 80 miest na Slovensku, kde sa dá nordic walking naučiť. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na rôzne druhy a typy kurzov. Naši lektori sú vyškolení najvyšším vzdelaním. Správna technika sa učí priamo v exteriéri,“ dodáva na záver.

Aj SOŠV myslí na zdravie všetkých vekových skupín. Medzi jeho aktivity patrí aj projekt „Vykročte za zdravím“ , ktorý  Slovenský olympijský a športový výbor realizuje už od roku 2013 a teší sa čoraz väčšej popularite. Je súčasťou pohybových aktivít Olympijského dňa a je určený seniorom. Projekt má celoročný charakter a v súčasnosti má viac ako 600 aktívnych cvičeniek, ktoré cvičia pravidelne počas celého roka.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV