Športové aktuality
5 min. čítania

Mrazivá premiéra Horvátovej a Machyniakovej a nespokojné Fialkové

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Henrieta Horvátová počas svojej olympijskej premiéry.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Štyri slovenské biatlonistky majú za sebou prvé individuálne vystúpenie na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. Sestrám Fialkovým sa vytrvalostné preteky na 15 kilometrov nezapíšu do pamäti úplne najlepšie a so svojím výkonom spokojné neboli. Ďalšie dve Slovenky na trati však na tento deň len tak ľahko nezabudnú. Pre Henrietu Horvátovú a Veroniku Machyniakovú to totižto bola mrazivá olympijská premiéra.

Prvá zo Sloveniek sa na štart dostala Paulína Fialková. Preteky v biatlonovom areáli v stredisku v Čang-ťia-kchou začala bezchybnou streľbou, dobré umiestenie si však odstrelila na prvej položke v stoji a napokon obsadila 42. miesto. „Určite nie som spokojná, pretože som nepodala dobrý výkon. Hlavne tá druhá položka ma veľmi mrzí. Veľmi sa mi klepali nohy a nedokázala som to ustáť. Je to situácia, s ktorou dlhodobo bojujem a neviem s ňou nič spraviť. Občas to príde, občas nie. Dnes prišla akurát na prvej stojke.“

Paulína chce zregenerovať a potrénovať streľbu

Uvedomuje si, že v individuálnych pretekoch mohla sklopiť viac terčov, najmä keď jej poveternostné podmienky tentoraz priali. „Štyri chyby sú na dnešné preteky veľa. Na strelnici boli naozaj dobré podmienky oproti tomu, čo tu bolo predchádzajúce dni,“ priznala po pretekoch. „Som rada, že sa oteplilo, aj sneh je oveľa lepší a nie je taký tupý. Lepšie sa beží a je to neporovnateľne kvalitnejšie. Ak to bude pokračovať v tomto trende, budem za to vďačná.“ Ostatné položky zastrieľala staršia zo sestier Fialkových o niečo lepšie a v oboch prípadoch chybila len raz.

Spokojná však nebola ani so svojim bežeckým časom „Na trati sa mi nedarilo tak dobre ako napríklad nedávno na Svetovom pohári v Anterselve. Telo ma nechce pustiť, bojujem s tým, snažím sa to prelomiť. Verím, že v druhej časti ZOH sa to zmení. Bude podstatné dobre zregenerovať, keďže je tu vysoká nadmorská výška, potrénovať na strelnici a uvidíme, ako to vyjde.“

Paulína Fialková na trati vytrvalostných pretekov.
Paulína Fialková na trati vytrvalostných pretekov.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Ešte je tu šanca, verí rýchla Ivona

Ivona začala rýchlo a presne. Na prvej streľbe v stoji však prišla veľká chyba a nesklopila až štyri terče. Ani napriek dobrému bežeckému výkonu a len dvom ďalším zaváhaniam na strelnici so svojim výkonom nemohla byť spokojná. V konečnom poradí sa zaradila o štyri miesta za Paulínu na 46. priečku. „Veľmi ťažko k tomu niečo povedať, keď športovec až tak veľmi chce, že ani nevie, kde robí chybu. Tá položka mi nesadla a pokazila som si ňou celé preteky. Na ostatných položkách a na trati to vyzeralo dobre a dobre som sa aj cítila,“ hovorila v cieli evidentne sklamaná.

„Išla som na tú položku dozadu. Chcela som ísť na istotu a trocha sa skryť za ostatné pretekárky. Možno by bola lepšia taktika, ak by som sa lepšie vydýchala a íšla viac dopredu, ako som to urobila na tej poslednej,“ vysvetľovala svoje počínanie na nevydarenej streľbe.

Stavať však môže na kvalitnom a rýchlom behu. Celkovo zabehla Ivona 15. najlepší bežecký čas. „Mali sme super pripravené lyže, boli dobré podmienky. Myslím, že sme sa už aklimatizovali. Biatlon je však zložený z dvoch disciplín. Mne sa stáva, že mi ide dobre iba jedna. Stále tam niečo uniká. Aj to sa stáva, aj to je biatlon. Mrzí ma to, robila som to, na čo mám. Treba to zahodiť za hlavu. Nesmiem sa opustiť že nevyšli preteky a všetko bude zlé. Je pred nami šprint, na ten nadväzuje stíhačka. Tá mi ide v tejto sezóne najlepšie. Ešte je tu šanca.“

Ivonu zradila prvá strelecká položka v stoji.
Ivonu zradila prvá strelecká položka v stoji.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Mrazivá a náročná premiéra Horvátovej

Mrazivú olympijskú premiéru si v Číne odkrútili Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková. Lepšie obstála prvá spomínaná. Horvátová obsadila 68. miesto s jednou čistou streľbou a následnými troma chybami, na každej položje po jednej. „Bolo to dnes veľmi náročné. Myslela som si, že to zvládnem omnoho lepšie. Aj na trati, aj na strelnici. Počas sezóny sa mi darilo strelecky a na posledných pretekoch som išla hore aj bežecky. Dnes sa to akoby otočilo. Samozrejme, tá streľba nebola úplne katastrofálna,“ povedala 22-ročná pretekárka.

Takúto extrémnu zimu na pretekoch podľa jej slov ešte nezažila. „Bolo to náročné. Po západe slnka sa tu veľmi ochladí, treba na tom do budúcich pretekov popracovať. Máme pred sebou štyri dni tréningu. Budem sa snažiť čo najlepšie odbehnúť šprint," sľubuje Horvátová, ktorá olympijskú atmosféru zatiaľ nemala čas naplno okúsiť. V prípade voľného dňa by sa však rada išla pozrieť aj na iné športy.

Obrovská skúsenosť pre Machyniakovú

Veronika Machyniaková obstála zo Sloveniek najhoršie. Skončila na 83. mieste. „Bola to obrovská skúsenosť a bolo to náročné. Chcela som sa lepšie vysporiadať so streľbou, to sa mi ale nepodarilo. Mrzí ma to. Pri behu som robila to, na čo momentálne mám,“ hovorila v cieli. Na prvej ležke spravila jednu chybu, nasledovali ďalšie dve na stojke. Po čistej druhej ležke ukončila streľbu jednou chybou na stojke.

Dodala, že nemala pocit, že by sa výraznejšie oteplilo oproti minulým dňom. „Keď zapadne slnko, je extrémna zima. Musíme sa s tým však vyrovnať. Čakali sme to a vedeli sme, že na pretekoch to nebude lepšie.“

Veronika Machyniaková.
Veronika Machyniaková.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV