Športové aktuality
6 min. čítania

Hokejová dvadsiatka na papierovom lietadle takmer vyletela až na Mars

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Repčík sklamane leží na ľade po prehre vo štvrťfinále majstrovstiev sveta do 20 rokov v Halifaxe.
Foto
TASR/AP

Nechýbalo veľa a mladí slovenskí hokejisti by spôsobili na svetovom šampionáte do 20 rokov v Halifaxe senzáciu. Vychádzajúca kanadská hviezdička Connor Bedard už takmer plakal, napokon sa slzy objavili na tvárach slovenských hráčov. Napriek bojovnému výkonu odchádzali po prehre 3:4 po predĺžení vo štvrťfinále MS do 20 rokov sklamaní.

Slovenská dvadsiatka šokovala hokejovú veľmoc a nebola ďaleko od veľkého prekvapenia. Po zápase sa hráčom i trénerom len ťažko v hlbokom smútku hľadali slová. Za predvedený výkon na ľade boli všetci na seba hrdí. Za reprezentáciu Slovenska si zaslúžia hráči veľkú jednotku.

Misia na Mars sa skončila pre pristátím

Štvrťfinále MS do 20 rokov: Sklamanie slovenských hokejistov
Foto
IIHF.com

„Pred stretnutím som v našej kabíne povedal, že ideme vyletieť na papierovom lietadle až na Mars. Bohužiaľ, naša misia sa tesne pred pristátím ukončila. Chlapci si zaslúžia absolutórium, pre mňa sú víťazi zápasu,“ hovoril po stretnutí vo videu SZĽH tréner Ivan Feneš.

Slovensko sa do semifinále MS do 20 rokov dostalo doteraz trikrát, v rokoch 1999, 2009 a 2015. Tím Ivana Feneša vo štvrťfinále zdobili veľká motivácia a odhodlanie. Hráči nechali na ľade všetko, odmenou za drinu bolo vyrovnanie na 3:3. Po treťom góle dostávali Slováci súperov do úzkych. „Kanada má výnimočnú generáciu hráčov. Rovnako ju však máme aj my. Počas zápasu, keď som videl bojovnosť, dobrú hru a taktickú disciplínu, som bol pokojný. Do niekoľkých rokov vidíme väčšinu týchto hráčov v seniorskom tíme a verím, že budeme získavať medaily,“ tvrdil Ivan Feneš.

Šimon Nemec je hrdý na spoluhráčov, Juraj Slafkovský chýbal

Lídrom slovenského tímu na ľade i v kabíne bol Šimon Nemec. Obranca, ktorého si z 2. miesta vlaňajšieho draftu NHL vybralo New Jersey, odkorčuľoval vo štvrťfinále rovných 25 minút, ďalších šesť sedel na trestnej lavici. V rozhodujúcich momentoch predĺženia absolvoval dlhé striedanie. Po zápase bol veľmi rozrušený, cítil, že Kanaďania boli zdolateľní.

„Odohrali sme skvelý duel, najlepší na turnaji. Včera som vám hovoril, že Kanadu môžeme zdolať. Nikto nám neveril. Ale my sme odohrali skutočne dobrý zápas,“ povedal kanadským novinárom Šimon Nemec.

Kapitán mužstva ocenil skvelú tímovú hru Slovenska. Pri odchode z turnaja napísal všetkým odkaz na sociálnej sieti: „Chcel by som sa ako kapitán veľmi poďakovať všetkým chlapcom, ktorí nechali na ľade všetko, a samozrejme aj realizačnému tímu. Bohužiaľ, hranica medzi úspechom a neúspechom je v hokeji niekedy veľmi tenká. Dúfam, že sme potešili všetkých fanúšikov, ktorí verili, aj keď nám to veľmi nešlo. Ešte raz by som sa chcel všetkým poďakovať. Som veľmi hrdý na všetkých ľudí v tíme a okolo neho.“

Pri odchode z ľadu dostal suverénne najvyťaženejší hráč turnaja od kanadských novinárov otázku, ako by dopadlo stretnutie, ak by Slovensku pomáhal Juraj Slafkovský. Jednotku draftu neuvoľnil Montreal, keďže je v jeho prvom tíme. „Myslím, že potom by sme dali v predĺžení víťazný gól. Ale Juraj tu, bohužiaľ, nebol,“ odpovedal rodák z Liptovského Mikuláša.

Štvrťfinále MS do 20 rokov rozhodol generačný talent

Šanca Serváca Petrovského v predĺžení štvrťfinále MS do 20 rokov
Šanca Serváca Petrovského v predĺžení štvrťfinále MS do 20 rokov v Halifaxe proti Kanade.
Foto
TASR/AP

Bežala piata minúta predĺženia, keď sa Servác Petrovský zjavil sám pred brankárom Thomasom Milicom a dorážal do odkrytej bránky. Kanadská jednotka vytiahla neuveriteľný zákrok a zachránila Kanaďanov od pohromy.

„Už som sa videl, ako na striedačke plačem. Bolo to šialené. Mal som veľký strach. Vďaka Bohu. Bol to neuveriteľný zákrok,“ hovorila pre kanadské médiá o jednom z kľúčových momentov stretnutia vychádzajúca kanadská hviezdička Connor Bedard.

O minútu neskôr však ukázal sedemnásťročný útočník, prečo ho považujú za nástupcu Connora McDavida či Sidneyho Crosbyho. Drámu rozhodol individuálnou akciou, najkrajšou v doterajšom priebehu šampionátu. Prekľučkoval sa cez slovenskú obranu a forhendovou kľučkou rozhodol. Namiesto jeho sĺz prišli tie slovenské. „Bol to inštinkt. Veľký rešpekt pred Slovenskom,“ povedal Bedard, ktorý si vo štvrťfinále pripísal tri kanadské body a celkovo ich má na turnaji, na ktorom je najmladší hráč, už 21. Už dnes je v mladom veku najproduktívnejší Kanaďan v histórii šampionátov. V 21. storočí nedosiahol žiaden hokejista viac kanadských bodov na MSJ ako Bedard.

Connor Bedard rozhoduje štvrťfinále MS do 20 rokov medzi Slovenskom a Kanadou.
Connor Bedard rozhoduje štvrťfinále MS do 20 rokov medzi Slovenskom a Kanadou.
Foto
TASR/AP

Kanaďania aplaudovali Slovákom

Po skončení stretnutia aplaudovalo v Halifaxe obom mužstvám vyše 10-tisíc fanúšikov. Kanaďania boli chvíľami zakríknutí, podobnú drámu nečakali ani vo sne. Aréna v Halifaxe veľa radosti slovenskému hokeju nepriniesla. Pred pätnástimi rokmi v nej Slovensko bojovalo na seniorskom šampionáte len o záchranu so Slovinskom.

Róbert Bačo
Róbert Bačo si rešpekt súperov i Brandta Clarkea vypýtal aj tvrdou hrou.
Foto
TASR/AP

„Emócie, neskutočný zápas a krásna atmosféra,“ charakterizoval duel útočník Slovensko Róbert Bačo. V 34. min znižoval na 2:3. Strelecky sa presadil aj v zápase s USA. „Vážim si, že Kanaďania prejavili rešpekt a zatlieskali nám. Predviedli sme im veľkú šou. Na striedačke bol neuveriteľný tímový duch. S každým sa dá hrať, každý sa dá zdolať, všetci sme len ľudia. Šťastie sa napokon priklonilo ku Kanaďanov. Vyhrali, lebo dali o gól viac,“ dodal Bačo.

Proti favorizovanej Kanade, ktorá bola vyskladaná z výrazných individualít, nastúpil slovenský kolektív. Práve vďaka tímovosti a nadšeniu mohol so zámorským súperom držať celý čas krok. „Podobnú partiu som ešte nezažil. Hrali sme jeden za druhého a takmer sme zdolali aj Kanadu. Nemáme sa za čo hanbiť. Na striedačke i na ľade to žilo. Škoda, že sme nedotiahli zápas do víťazného konca,“ skonštatoval útočník Filip Mešár.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV