Šport a olympizmus
2 min. čítania

MS mládeže v cezpoľnom behu sa niesli v duchu fair play

Katarína Ráczová

V dňoch 24. - 27. apríla 2022 sa konali na Štrbskom Plese Majstrovstvá sveta mládeže ISF v cezpoľnom behu. Toto významné mládežnícke podujatie hostila Slovenská asociácia športu na školách a zišlo sa na ňom viac ako 300 účastníkov z 15 krajín z celého sveta.

Nakoľko Klub fair play SOŠV považuje za svoju prvoradú úlohu výchovu mladých ľudí v duchu čestnosti, tolerancie a solidarity, jeho zástupcovia nechýbali ani na tejto akcii. KFP v spolupráci s Medzinárodnou federáciou školského športu (ISF) a organizátormi majstrovstiev sveta vyhlásili súťaž o Cenu fair play za príkladný čin alebo vzorné vystupovanie.

Že mladým nechýba zmysel pre uvedené hodnoty, ukazuje aj príklad Betky Garguliakovej zo Strednej športovej školy Banská Bystrica. Z Betky rastie skvelá športovkyňa, ale má aj srdce na správnom mieste.  Betka chcela pomôcť pretakárovi z Ugandy, a preto sa mu rozhodla požičať svoje bežecké topánky. Aj keď nakoniec jej tenisky ugandanskemu športovcovi nesedeli, krásne gesto venovať mu ich, aby nebežal bosý, bolo vzorné.

Na záver podujatia Plaketu fair play získali Matej Balciar a Ľubomír Pastrnák. Študenti Strednej športovej školy v Banskej Bystrici pomohli dôjsť do cieľa ukrajinskej pretekárke, ktorá sa nepríjemne zranila na ťažkom, miestami zasneženom teréne.  Plaketu mladým športovcom odovzdali Katarína Ráczová, predsedníčka KFP SOŠV a Andrea Ristová, členka kolégia KFP SOŠV, ktorá zároveň bola jednou z organizátorov podujatia.

Klub fair play SOŠV srdečne gratuluje mladým športovcom, ktorí aj takouto formou pomáhajú šíiriť a upevňovať ideály fair play.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV