Športové aktuality
3 min. čítania

Na južnej strane Chopka bude skialpinistická párty

Foto
https://www.challengechopok.sk/

Južná strana Chopka bude na prelome marca a apríla dejiskom majstrovstiev sveta veteránov v skialpinizme. Popri šampionáte sa uskutočnia aj ďalšie podujatia. Horehronie bude v závere zimnej sezóny oslavovať nový olympijský šport – skialpinizmus.

Skialpinizmus je pohyb na horách pomocou špeciálnej verzie lyžiarskeho výstroja, ktorý si vyžaduje relevantnú formu lyžiarskych schopností a kondície. Počas pandémie choroby COVID-19 sa výrazne spopularizoval, pretože pri zatvorených lyžiarskych strediskách bol jednou z mála možností zimného športového vyžitia. Objavili ho teda aj amatérski športovci, ktorých vízia pohybu v prírode motivovala k zlepšeniu fyzickej výkonnosti.

VIAC O MS

Slovensko má dlhú históriu v organizovaní významných skialpinistických pretekov a popri alpských krajinách patrí k prvým krajinám, ktoré ich organizovali. Už v roku 2003 sa na Hrebienku vo Vysokých Tatrách konali 5. majstrovstvá Európy a o dva roky v Demänovskej doline aj Svetový pohár. Práve na ňom mala premiéru nová disciplína šprint, ktorá je dnes už olympijská a je v programe zimných olympijských hier 2026 v Miláne a v Cortine d’Ampezzo.

Slovenský skialpinizmus si drží viacero prvenstiev. Zuzana Rychlíková bola prvá medzinárodná rozhodkyňa, Katarína Belicová patrila medzi prvé riaditeľky pretekov. Z pozície členky lekárskej komisie Medzinárodnej federácie skialpinizmu ISMF sa pričinila o zavedenie antidopingových pravidiel do tohto športu. Majstrovstvá sveta veteránov v skialpinizme budú zároveň prvým skialpinistickým podujatím na svete, na ktorom bude celý vrcholový manažment zložený výlučne zo žien.

Súbežne s majstrovstvami sveta veteránov sa budú od 31. marca do 2. apríla na južnej strane Chopka konať ďalšie dve podujatia na národnej úrovni – Slovenský pohár v skialpinizme a MediSkialp - Memoriál Karola Javorského, celoslovenské preteky zdravotníckych pracovníkov v skialpinizme. V piatok 31. marca sú na programe tzv. vertikálne preteky, o dva dni neskôr individuálna súťaž.

Predpokladá sa účasť 200 najlepších športovcov v kategórii nad 35 rokov z 15 krajín sveta. Účasť prisľúbili aj členovia slovenskej špičky na čele s úradujúcou majsterkou sveta v šprinte Mariannou Jagerčíkovou, Petrom Fraňom a Jakubom Šiarnikom.

Podujatie bude sprevádzať bohatý kultúrny a spoločenský program pre všetky vekové kategórie. Návštevníci sa môžu tešiť pri hoteli Srdiečko na Race Village, kde sa predstaví koncept „Vitajte na Horehroní“ s miestnymi špecialitami, jedinečným horehronským folklórom, ako aj so stánkami športového tovaru.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV