Športové aktuality
5 min. čítania

Osemnástka zo švajčiarskeho šampionátu je budúcnosť nášho hokeja

Smútok hokejových reprezentantov do 18 rokov po zápase o bronz na MS vo Švajčiarsku.
Foto
IIHF.com

Hokejová osemnástka siahala prvýkrát po dvadsiatich rokoch na cenný kov z majstrovstiev sveta. V bazilejskom súboji o tretie miesto proti Kanade ju delilo od zisku bronzu iba 70 sekúnd. Konečné štvrté miesto na turnaji vo Švajčiarsku je pre partiu okolo Dalibora Dvorského či Maxima Štrbáka veľkým úspechom.

Slováci v zápase o 3. miesto boli blízko k výhre, Kanaďania 70 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnávali na 3:3 a v predĺžení rozhodli o svojom triumfe i zisku bronzu. Slováci nenadviazali na medailové pozície slovenskej osemnástky zo šampionátov v roku 1999 (bronz) a 2003 (striebro), dosiahli však historicky tretí najlepší výsledok medzi elitou.

Dalibor Dvorský by hocičo vymenil za medailu

Hokejová osemnástka - Dalibor Dvorský
Dalibor Dvorský.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Ofenzívnym ťahúňom slovenského tímu bol sedemnásťročný útočník Dalibor Dvorský. V siedmich dueloch nazbieral 13 bodov (8+5), čím prekonal doterajšie 11-bodové maximum krajanov Mariána Gáboríka (1999) a Maxima Čajkoviča (2018). Okrem toho sa center švédskeho AIK Štokholm dostal aj do All-star tímu celého turnaja. Nič z toho však nebolo pre šiesteho najproduktívnejšieho hráča šampionátu náplasťou na tesnú prehru s kanadskými rovesníkmi: „Náplasť to ani nie je. Hocičo by som vymenil za medailu. Určite to trochu potešilo, ale stále sme sklamaní, že sme nevybojovali bronz.“

Dvorského výborné výkony rozbehli aj diskusie o možnej pozvánke do reprezentačného A-tímu pred blížiacimi sa MS v Rige. „Zatiaľ som nič nepočul. Rozhodnutie nechám na trénerov, uvidíme,“ dodal Dvorský.

Kapitán Maxim Štrbák chváli spoluhráčov

Dôležitým článkom defenzívy slovenského tímu bol Maxim Štrbák. Osemnásťročný obranca bol s priemerným časom 25:44 min na zápas najvyťažovanejším hráčom celého turnaja. Do štatistík si pripísal šesť bodov za asistencie.

„Budem mať na turnaj krásne spomienky. Bolo krásne vidieť, ako sme sa dali dokopy, išli za cieľom, verili v jeden druhého a hrali pre slovenský znak. Prehra ešte stále bolí, myslím si však, že sa nemáme za čo hanbiť. Som si na sto percent istý, že každý jeden chlapec nechal na ľade všetko, a to nám už nikto nezoberie,“ pochválil spoluhráčov kapitán slovenského výberu.

Samuel Urban vyzdvihuje pomoc kolegov

V bránkovisku bol oporou tímu Tibora Tartaľa brankár Samuel Urban. V súboji o bronz proti Kanade zaznamenal 37 úspešných zákrokov, najviac však vyniklo jeho 54 zneškodnených striel pri štvrťfinálovom postupe cez Fínsko (3:2). „Hovorím to v každom rozhovore - brankár je tam na to, aby chytal. Som veľmi rád, keď môžem zákrokmi pomôcť tímu k úspechu. Bez chlapcov by som však nič nedokázal. Napríklad po zápase s Fínskom všetci ospevovali mojich 54 zákrokov, ale bez dobrých bekov a ich blokov by boli zbytočné,“ uvedomoval si Urban.

Hokejová reprezentácia SR do 18 rokov na MS vo Švajčiarsku.
Hokejová reprezentácia SR do 18 rokov na MS vo Švajčiarsku.
Foto
IIHF.com

Juraj Pekarčík si vyslúžil pochvalu od vedenia Nitry

Dvorskému sekundoval v ofenzíve desaťbodový (3+7) Juraj Pekarčík. Sedemnásťročný krídelník každým zápasom herne rástol, na ľade hýril aktivitou a priamočiarosťou. „Ešte stále je to sklamanie. Sme smutní, že sme nezískali bronz, všetci sme to veľmi chceli. Každý jeden nechal na ľade všetko a som hrdý, že sme zaznamenali aspoň štvrté miesto,“ povedal Pekarčík.

Turnaj začal na krídle druhého útoku, z ktorého ho štvorbodový zápis proti Nemecku (6:4) katapultoval do elitného útoku a v ňom dohral zvyšok šampionátu. Za výkony si vyslúžil aj pochvalu od vedenia svojho klubového zamestnávateľa HK Nitra: „Písal mi pán Tomáš Chrenko, som spokojný, že sa zaujímajú. Chcel by som dostať v tíme väčšiu porciu. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie.“

Osemnástka v projekte vychováva budúcnosť nášho hokeja

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan na pondelkovom brífingu po návrate tímu zo Švajčiarska vyzdvihol význam reprezentačného projektu osemnástky, ktorý nahradil pôvodný projekt dvadsiatky. Šéf slovenského hokeja označil súčasnú generáciu hráčov za prísľub do budúcna.

„Rád by som poďakoval trénerskému štábu a zagratuloval aj hráčom za turnaj a výborný výsledok. Aj keď štvrté miesto zrejme nie je to, čo chceli dosiahnuť a určite chceli viac. Chýbal im malý kúsok na to, aby dosiahli na medailu. Napriek tomu si myslím, že po období, keď sme neboli v najvyššej kategórii, sme sa uviedli veľmi dobre. Generácia týchto hráčov je prísľubom do budúcna, z čoho sa veľmi tešíme,“ uviedol Miroslav Šatan.

Smútok slovenských hokejistov do 18 rokov
Smútok slovenských hokejistov do 18 rokov.
Foto
IIHF.com

Šéf slovenského hokeja vyzdvihol dôležitosť projektu centralizovanej prípravy, ktorý prešiel v ročníku 2019/2020 zmenou z pôvodného projektu dvadsiatky: „Pred 3-4 rokmi, keď sme zmenili projekt dvadsiatky na projekt osemnástky, sme chceli, aby naši hráči mali čo najkvalitnejšiu prípravu. V roku 2018 reprezentácia spadla do nižšej kategórie, čo bol dôvod na vznik projektu SR18. Myslím si, že po niekoľkých rokoch to môžeme vyhodnotiť ako veľmi úspešný krok. Osemnásť hráčov z tohto tímu prešlo projektom. Chceme to robiť ďalej, pomáhať hráčom rozbehnúť kariéru a teší nás takýto úspech.“

Pri projekte pôsobí od jeho vzniku aj tréner slovenskej osemnástky Tibor Tartaľ. V prebiehajúcom ročníku už mužstvo viedol ako hlavný kouč. „Určite je ešte cítiť sklamanie. Je to zvláštny pocit bez medaily. Chcem poďakovať zväzu za to, že mohol byť projekt. Ďakujem všetkým mládežníckym trénerom, ktorí viedli chlapcov od začiatku. Ďakujem tiež Tipos SHL, že nám umožnila byť v lige ako projekt. Mnoho vecí sme si mohli skúsiť, formovalo to nielen realizačný tím, ale aj chalanov,“ povedal tridsaťšesťročný tréner.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV