Šport a olympizmus
3 min. čítania

Mužskú hádzanú čaká domáci šampionát. Kelcsényi: Je to obrovský úspech!

Silvester Bobko
Svoj šport predviedli mladí hádzanári z Dunajskej Stredy.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Už o necelý rok privíta Slovensko v Bratislave a Košiciach to najlepšie, čo svetová hádzaná ponuka. O prípravách blížiaceho sa turnaja a momentálnom stave tohto loptového športu u nás prišiel na Olympijský festival v x-bionic® sphere porozprávať Ernö Kelecsényi. Spolu s ním do Šamorína pricestovali v rámci autogramiády aj tri hádzanárky – Viktória Oguntoyeová, Natália Némethová a Kristína Pastorková.

Hádzaná patrí na Slovensku k populárnejším športom a svoju hráčsku základňu má prakticky v každom menšom i väčšom meste. „Ako organizácia sa snažíme, aby si cestu k hádzanej našlo postupne čoraz viac detí. Spolupracujeme so základnými školami, odkiaľ sa niektoré deti presúvajú priamo do klubov,“ hovorí o útržku z práce Slovenského zväzu v hádzanej.

Jedinečná možnosť získať podpis slovenských reprezentantiek.
Jedinečná možnosť získať podpis slovenských reprezentantiek.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Motiváciou pre začínajúcich sú neustále starší profesionáli. Rovnako je to i v hádzanej, kde o sebe dalo vo svete vedieť mnoho skvelých slovenských hráčov. Z posledných rokov rozhodne stoja za zmienku Richard Štochl, Radoslav Antl či Martina Školková. „Dôležitá je systémová práca, ktorou musíme deti k hádzanej prilákať. Myslím si, že sa nám to darí. Základňu ročne navýšime o približne tisíc detí. Verím, že vychováme hráčov, ktorí budú motiváciou aj pre ostatných, začať s týmto športom,“ pokračuje hádzanársky prezident Kelcsényi. Slovensko sa vo výchove nových hráčov snaží takisto priblížiť svetovým gigantom. „Škandinávske krajiny majú v hádzanej tradíciu. V olympijskej sfére musím vyzdvihnúť takisto Španielsko a Francúzsko. Metódy, ktoré sú využívané v týchto krajinách sme prebrali a zapojili ich do svojho systému.“

Hádzanársky šampionát na Slovensku

Súčasťou piatkového programu bolo aj trio slovenských reprezentantiek. Návštevníci si mohli počas autogramiády vyzdvihnúť podpis od víťazky ankety Sedmička roka 2020 v kategórii brankárka a najlepšia hádzanárka roka Viktórie Oguntoyeovej. Spoločnosť jej robili i Natália Némethová, najlepšia slovenská strelkyňa v MOL lige a Kristína Pastorková, najlepšia slovenská pivotka za rok 2020. Reč však bola mimo iného upriamená na ich mužských kolegov.

Hádzanárky Viktória Oguntoyeová, Natália Némethová a Kristína Pastorková spolu s prezidentom Ernöm Kelecsényim.
Hádzanárky Viktória Oguntoyeová, Natália Némethová a Kristína Pastorková spolu s prezidentom Ernöm Kelecsényim.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

„V roku 2018 sme s Maďarskom vyhrali kandidatúru na majstrovstvá Európy mužov 2022. Je to obrovský úspech. U nás sa budú konať v Košiciach a Bratislave, v Maďarsku sú hostiteľmi Debrecín, Szeged a Budapešť. 12 tímov sa predstaví v slovenskej, rovnaký počet v maďarskej časti,“ informuje Kelcsényi, pričom jedným dychom spomína aj už známe zloženie základných skupín šampionátu. „Na Zimnom štadión Ondreja Nepelu v Bratislave sa budú hrať základné skupina D (Nemecko, Rakúsko, Bielorusko a Poľsko) a E (Španielsko, Česko, Švédsko a Bosna). Košická Steel aréna sa môže tešiť na domáce Slovensko. Žreb nám ako súperov prisúdil Nórsko, Rusko a Litvu. Majstrovstvá sa budú konať aj v prípade nutnosti absencie divákov. Lístky sú už teraz v predaji,“ dodáva na záver.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV