SOŠV
6 min. čítania

Na 56. VZ SOŠV odovzdali výročné ocenenia za minulý rok, Trofej SOŠV pre Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Trofej SOŠV získalo Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica., Z rúk prezidenta SOŠV Antona Siekela ocenenia prevzal jeho veliteľ Roman Benčík.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

BRATISLAVA (sou) – Na 56. valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v bratislavskom hoteli NH Gate One odovzdali v piatok 26. apríla výročné ocenenia SOŠV za minulý rok. To najvyššie – Trofej SOŠV – získalo Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. Prinášame prehľad aj charakteristiky všetkých ocenených.

VÝROČNÉ OCENENIA SOŠV ZA ROK 2018

TROFEJ SOŠV

Udeľuje sa významnej  domácej inštitúcii za prínos v propagácii olympijského hnutia a prehlbovaní jeho vplyvu na šport, kultúru, výchovu a spoločnosť:

VOJENSKÉ ŠPORTOVÉ CENTRUM DUKLA BANSKÁ BYSTRICA – VŠC Dukla Banská Bystrica (v minulosti malo stredisko iné názvy) už viac ako 50 rokov zabezpečuje prípravu štátnej športovej reprezentácie olympionikov. Za toto obdobie sa z tohto centra zúčastnilo 187 športovcov na olympijských hrách a 50 na zimných olympijských hrách, pričom si vybojovali spolu 25 olympijských medailí – z toho 11 zlatých, 8 strieborných a 6 bronzových. V ére štátnej samostatnosti Slovenskej republiky VŠC Dukla pod piatimi kruhmi reprezentovali aj olympijskí šampióni Michal Martikán, Elena Kaliská, Anastasia Kuzminová a Matej Tóth.

Za vodnoslalomársku hliadku 3xC1 prevzal Cenu Pavla Schmidta Michal Martikán, na fotografii v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a viceprezidentov Zdenka Kríža a Petra Korčoka.
Za vodnoslalomársku hliadku 3xC1 prevzal Cenu Pavla Schmidta Michal Martikán, na fotografii v spoločnosti prezidenta SOŠV Antona Siekela a viceprezidentov Zdenka Kríža a Petra Korčoka.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

CENA BOHUMILA GOLIANA

Udeľuje sa tímu za najhodnotnejší kolektívny výkon roka:

HLIADKA VODNÝCH SLALOMÁROV 3XC1 (Slafkovský, Martikán, Beňuš) – Na majstrovstvách sveta v Riu de Janeiro získala hliadka v tomto zložení už ôsmy titul svetových šampiónov v neprerušenej sérii.

CENA PAVLA SCHMIDTA

Udeľuje sa za najhodnotnejší individuálny výkon roka:

ANASTASIA KUZMINOVÁ – Na ZOH v Pjongčangu sa prepracovala na pozíciu najúspešnejšej slovenskej olympioničky histórie, keď k predošlým dvom zlatým a jednej striebornej medaile z Vancouvru 2010, resp. zo Soči 2014 pridala na ZOH 2018 zlato v pretekoch biatlonostiek na 12,5 km s hromadným štartom a strieborné medaily v stíhacích pretekoch na 10 km a v pretekoch na 15 km. Navyše bola aj členka 5. štafety Slovenska na 4x7,5 km. V celkovom poradí Svetového pohára skončila druhá a získala dva malé glóbusy.

Držitelia Ceny Ondreja Nepelu za rok 2019 sú dvaja - šachista Viktor Gažík a vodná slalomárka Soňa Stanovská.
Držitelia Ceny Ondreja Nepelu za rok 2019 sú dvaja - šachista Viktor Gažík a vodná slalomárka Soňa Stanovská.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

CENA ONDREJA NEPELU

Udeľuje sa mladému športovcovi do 23 rokov, u ktorého sa výrazne prejavila športová perspektíva:

VIKTOR GAŽÍK – Na majstrovstvách sveta v šachu do 18 rokov v Porto Carrase dosiahol mimoriadny úspech v podobe zisku titulu šampióna v klasickom šachu a bronzovej medaily v bleskovom šachu do 18 rokov. Tieto úspechy dosiahol v konkurencii 98 hráčov z 55 krajín, medzi ktorými bolo sedem veľmajstrov.

SOŇA STANOVSKÁ – Vo vodnom slalome si veľmi úspešne počínala až v troch disciplínach. Na MS junioriek v Ivrei získala striebro v K1 a bronz v C1 aj v hliadke 3xK1, na ME junioriek v Čunove striebro v C1 aj v hliadke 3xC1. V seniorskej kategórii na MS v Riu de Janeiro bola 5. v C2 mix (s Jánom Bátikom) a 10. v C1. V pretekoch SP v C1 bola tretia v Tacene, v C2 mix spolu s Bátikom vyhrali v L. Mikuláši a boli druhí v Krakove.

Cenu Jána Zacharu si z rúk Antona Siekela prevzal atletický tréner Pavel Slouka.
Cenu Jána Zacharu si z rúk Antona Siekela prevzal atletický tréner Pavel Slouka.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

CENA JÁNA ZACHARU

Udeľuje sa trénerovi mládeže, ktorý dlhodobo i aktuálne dosahuje prenikavé výsledky v práci s mládežou:

PAVEL SLOUKA – Na Slovensku ho dvakrát (2003, 2012) vyhlásili za atletického Trénera roka a sedemkrát (2001 – 2004 a 2016 – 2018) za mládežníckeho Trénera roka. K jeho vynikajúcim zverencom z minulosti (Mojmír Lániček, Zuzana Zemková, Ivana Brozmanová, Miroslav Vanko, Lucia Hrivnák Klocová) sa v posledných rokoch v AK ZŤS Martin pridali predovšetkým Gabriela Gajanová a Andrej Paulíny, medailisti z ME do 18 rokov na 800, resp. 1500 m. Ako tréner sa zúčastnil na štyroch OH.

Novou držiteľkou Ceny Matyldy Pálfyovej je Eva Repková.
Novou držiteľkou Ceny Matyldy Pálfyovej je Eva Repková.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

CENA MATYLDY PÁLFYOVEJ

Udeľuje sa ženám za ich športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí:

EVA REPKOVÁ – Dlhoročná slovenská reprezentantka v šachu, bývalá štvornásobná juniorská vicemajsterka sveta, strieborná na individuálnej šachovnici z ME družstiev a účastníčka 9 šachových olympiád sa dlhodobo výrazne presadzuje na funkcionárskom i trénerskom poli. Je viceprezidentka Slovenského šachového zväzu, viceprezidentka Európskej šachovej únie, predsedníčka ženskej komisie Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) a organizátorka významných medzinárodných šachových podujatí na Slovensku (Šachová olympiáda mládeže 2016 či ME žien 2018). Je aj trénerka FIDE, vychovala medzinárodného veľmajstra Christophera Repku.

CENA MIROSLAVA PROCHÁZKU

Udeľuje sa za za aktuálne dielo v oblasti literatúry, resp. za celoživotnú propagáciu športu a olympizmu prostriedkami literatúry a publicistiky:

Ján Grexa (vľavo) a František Morvai získali Cenu Mira Procházku.
Ján Grexa (vľavo) a František Morvai získali Cenu Mira Procházku.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

JÁN GREXA – Čestný člen SOŠV a známy športový historik v roku 2018 napísal dve cenné publikácie, ktoré vydal SOV/ŠOŠV – „Zážitkové olympijské príbehy“ a „Míľniky slovenského športu“. Obe tieto publikácie významným spôsobom obohacujú našu športovú literatúru. Tá prvá o praktické ilustrácie pozitív aj negatív olympijského sveta na konkrétnych prípadoch, tá druhá o zase aktualizovaný sumár najpodstatnejších faktov, týkajúcich sa vývoja športu na Slovensku. V prípade pedagóga je vzácne, ak je schopný svoje vedomosti transformovať aj do hodnotnej publicistickej podoby, čo je prípad tohto autora. Vďaka tomu dáva pedagogickým kolegom do rúk cennú pomôcku pri výučbe, a zároveň populárnym spôsobom sprístupňuje poznatky širokej verejnosti.

FRANTIŠEK MORVAI – Veterán slovenskej športovej žurnalistiky na stránkach denníka Práca v rokoch 1966 – 2002 zasvätene približoval široké spektrum športov (ľadový hokej, futbal, atletika, cyklistika, kanoistika, klasické lyžovanie, moderný päťboj, gymnastika, jazdectvo, horolezectvo), venoval sa aj propagácii olympizmu. Ako novinár pôsobil na OH 1992 a na ZOH 1994 a 1998. V posledných rokoch pracuje na mediálnom oddelení Slovenského zväzu ľadového hokeja. Celoživotné novinárske skúsenosti naplno zúročil ako spoluautor a zostavovateľ  kľúčovej publikácie z histórie hokeja „80 rokov ľadového hokeja na Slovensku“. Pôsobil v hokejovej komisii AIPS (Medzinárodná asociácie športovej žurnalistiky), aj v nominačnej komisii Siene slávy slovenského hokeja.

CENA VINCENTA LAFKA – OLYMPIJSKÝ KLUB ROKA

Udeľuje sa olympijskému klubu, ktorý vyvíjal najvýraznejšie aktivity pri plnení úloh SOV a v propagácii olympizmu:

OLYMPIJSKÝ KLUB TURIEC – OK Turiec sa stal víťazom celoročnej bodovacej súťaže, do ktorej sa zapojilo všetkých 24 regionálnych olympijských klubov na Slovensku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV