Športové aktuality
2 min. čítania

Na 95. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach triumfy Keňanov a Ebongonovej

Košice 7. októbra (TASR) - Kenský bežec Raymond Kipchumba Choge sa stal víťazom 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v kategórii mužov. Do cieľa prišiel pred Etiópčanom Aychewom Bantie Dessiem, ktorému ušiel na poslednom kilometri. O nový traťový rekord v súťaži žien sa postarala Keňanka Milliam Naktar Ebongonová, ktorá zvíťazila časom 2:27:16 h. Ebongová vylepšila vlaňajší traťový rekord Sheily Jerotichovej, ktorá napokon nenaplnila svoje smelé ambície absolvovať trať za 2:24 h a finišovala druhá.

Víťaz Choge mal za sebou náročné preteky, v ktorých sa viackrát vzdialil z čela pretekov nižšie v poradí. "Som veľmi šťastný. Už vlani som si v Košiciach zabehol osobný rekord, hoci vtedy som skončil na 5. mieste. Tentoraz sa ukázalo ako výhoda, že som už mal skúsenosti s košickou traťou," povedal. Jeho krajanka Ebongová v cieli svoje pocity vyjadrila takto: "Nepredpokladala som, že vyhrám, takže ma to prekvapilo. Takisto som prekvapená aj z traťového rekordu a osobného maxima.”
      
Medzi mužmi na celkovom 8. mieste klasifikovali najlepšieho Slováka Tibora Sahajdu
. Ten pred maratónom avizoval zdravotné problémy, napokon však potvrdil pozíciu slovenskej jednotky a pred Jozefom Urbanom triumfoval s vyše 8-minútovým náskokom.

V polmaratóne mužov obhájil prvenstvo z roku 2017 český bežec Jiří Petr. Na polovičnej trati tentoraz triumfoval časom 1:10:59 h. Zahanbiť sa nenechala ani víťazka vlaňajšej ženskej časti polmaratónu Veronika Zrastáková. Svoj víťazný čas z 94. ročníka zlepšila o takmer dve minúty na 1:19:51 h.

Výsledky 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru – maratón, muži: 1. Choge (Keňa) 2:08:10 h, 2. Dessie +0:04 min, 3. Mengistu (obaja Et.), ... 8. Tibor SAHAJDA +8:47 min, 9. Tibor URBAN +8:47, ... Marek HLADÍK +12:43, Marián ZIMMERMANN +17:47, Marek MACKOVČIAK (všetci SR) +22:00, ženy: 1. Ebongonová (Keňa) 2:27:16 h, 2. Jerotichová (obe Keňa) +2:24 min.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV