Športové aktuality
Rozhovor
Baku
4 min. čítania

Na cyklistov čaká v Baku veľká konkurencia, no do bojov o medaily dajú všetko

Mladý cyklista Jakub Slivka.
Foto
Archív - Jakub Slivka

Letný Európsky olympijský festival mládeže je najväčšie multišportové podujatie pre športovcov od 14 do 18 rokov. Letná i zimná edícia sa koná v dvojročných intervaloch – letný EYOF sa naposledy konal v susednom Maďarsku v Győri. V Baku sa stretli mladí športovci z 50 krajín Európy a nechýbajú ani slovenskí cyklisti. 

Súčasťou slovenskej výpravy v Baku je päť cyklistov, z toho dve dievčatá a traja chlapci. O medaily budú už čoskoro bojovať Tereza Kurnická, Miriama Čišecká, Jakub Slivka, Martin Svrček a Lukáš Ungvarský. Niektorí z nich sa skôr ako im učaroval bicykel venovali inému športu. Martin Svrček začínal s hokejom, no neskôr sa rozhodol práve pre cyklistiku. Podobne je na tom aj Lukáš Ungvarský. „Ako malý som hrával futbal, ale kvôli zraneniu kolena som musel skončiť. Keďže som športovo založený, hľadal som šport, ktorý by ma zaujal. V tej dobe začal byť populárny Peter Sagan, ktorý je mojím vzorom. Takže som si kúpil bicykel a začal som trénovať,“ prezradil Lukáš. Terezu Kurnickú k cyklistike doviedli rodičia a dôvod, prečo sa jej naplno venuje je jasný. „Veľmi ma baví,“ dodáva priamo. Miriama Čišecká nemá vo svojom repertoári len cestnú, ale aj horskú a dráhovú cyklistiku. Doplnkom po hlavnej sezóne je pre ňu cyklokros. „Podľa mňa je to super spôsob, ako si vyvetrať hlavu a utiecť od všetkých povinností. Veď na bicykli je to rýchlejšie ako pešo, nie?“ hovorí so smiechom mladá športovkyňa.

Terezu Kurnickú k cyklistike doviedli rodičia.
Terezu Kurnickú k cyklistike doviedli rodičia.
Foto
Archív - Tereza Kurnická

 

Zážitky a nové skúsenosti  

V Baku budú naši cyklisti súťažiť v dvoch disciplínach, a to v časovke a v pretekoch s hromadným štartom. Časovka je v pláne 23. júla, preteky s hromadným štartom o dva dni neskôr 25. júla. Celá výprava do Baku odletí spoločne 20. júla, aby si pred samotnými súťažami užili aj veľkolepý otvárací ceremoniál. Ich očakávania od EYOF-u sú veľké a tešia sa najmä na atmosféru. „Dúfam, že tam bude skvelá atmosféra a že si odtiaľ odnesiem veľa zážitkov a nových skúseností,“ prezradila Tereza Kurnická. Pre mnohých športovcov bude EYOF v Baku prvým veľkým športovým podujatím, ktorého sa zúčastnia. „Naozaj neviem, čo mám od toho čakať. Ešte som na ničom podobnom nebola. Teším sa na to, že si budem môcť pozrieť aj ostatné športy, ktoré som ešte nemala možnosť vidieť naživo a nebude to celý čas iba o bicykli,“ uvažuje Miriama.

Miriama Čišecká nemá vo svojom repertoári len cestnú, ale aj horskú a dráhovú cyklistiku.
Miriama Čišecká nemá vo svojom repertoári len cestnú, ale aj horskú a dráhovú cyklistiku.
Foto
Archív - Miriama Čišecká

 

Čaká na nich veľká konkurencia

Na slovenských cyklistov čaká veľká konkurencia z niekoľkých desiatok európskych krajín. Boj o medaily bude tvrdý, no naša pätica mladých športovcov do toho dá všetko. „Vôbec neviem, čo mám čakať od súperiek z iných krajín, ale chcem podať čo najlepší výkon,“ hovorí Tereza. „Od svojich výsledkov až tak veľa neočakávam. Určite to bude ťažké, ale budem sa snažiť zajazdiť najlepšie, ako to pôjde,“ pridala sa Miriama Čišecká. Martin Svrček by na EYOF-e chcel skončiť v TOP 3 a vo svojich ambíciách na podujatí má jasno aj Lukáš Ungvarský. „Bude tam najlepšia kadetská konkurencia z celej Európy. Chcem dosiahnuť čo najlepšie výsledky a ak to bude potrebné, tak pomôcť aj tímovým kolegom.“

Lukáš Ungvarský chce dosiahnuť čo najlepšie výsledky a ak to bude potrebné, tak pomôcť aj tímovým kolegom.
Lukáš Ungvarský chce dosiahnuť čo najlepšie výsledky a ak to bude potrebné, tak pomôcť aj tímovým kolegom.
Foto
Archív - Lukáš Ungvarský

A aké sú ich plány a ciele do budúcnosti? Všetci sa zhodli v tom, že ich najväčšou ambíciou je stať sa profesionálnymi cyklistami. „Raz by som chcela Slovensko reprezentovať aj na klasickej olympiáde, napríklad v Paríži,“ prezradila nám Tereza. Pridal sa aj Jakub Slivka: „V cyklistike by som chcel dosiahnuť majstrovstvá sveta a umiestniť sa v celkovom poradí v TOP 10.“ Inak na tom nie je ani Martin Svrček, ktorý sa raz chcel cyklistikou aj živiť a dostať sa do world tour.

Martin Svrček začínal s hokejom, no neskôr sa rozhodol práve pre cyklistiku.
Martin Svrček začínal s hokejom, no neskôr sa rozhodol práve pre cyklistiku.
Foto
Archív - Martin Svrček

 

Kedy držať našim cyklistom palce? *

23. júl 

10:00 - 12:30 časovka (D), 17:00 - 19:30 časovka (CH)

25. júl 

10:00 - 12:30 preteky s hromadným štartom (D), 17:00 - 19:30 preteky s hromadným štartom (CH)

* časy sú uvedené v miestnom čase (Baku). Na Slovensku je o 2 hodiny menej.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV