Športové aktuality
4 min. čítania

Na Envirofilme Cena prezidenta SOV opäť Pavlovi Barabášovi

Juraj Bobula
alt

BANSKÁ BYSTRICA (bob) - Uplynulý týždeň sa v Banskej Bystrici a ďalších siedmich slovenských mestách - Banskej Štiavnici, Košiciach, Kremnici, Krupine, Poltári, Skalici a vo Zvolene - uskutočnil 18. ročník medzinárodného filmového festivalu ENVIROFILM. Posledné štyri roky je spoluorganizátorom festivalu aj Slovenský olympijský výbor (SOV). Jeho komisia pre šport a životné prostredie sa tentoraz prezentovala na festivale banerom Posolstva  pre nadchádzajúce olympijské hry v Londýne 2012, zobrazujúcim poslanie a aktivity komisie.  
Tohto roku do súťaže poslali autori z 32 krajín 179 filmov, z ktorých porota vybrala do súťaže 57. Hlavnú cenu festivalu získali talianski režiséri a kameramani  Paolo Barberi a Riccardo  Russo za film Studňa – hlasy vody z Etiópie. Pastieri z kmeňa Borana putujú každý rok v období sucha so svojimi stádami niekoľko dní k starobylej studni, aby tam napojili stáda. Tento jedinečný systém vodného hospodárstva umožňuje hospodáriť s drahocennou tekutinou potrebnou k živobytiu v tomto regióne Etiópie, tak aby sa ušlo každému a nikto nemusel za nič platiť.    
Cenu prezidenta SOV Františka Chmelára po roku získal opäť svetovo uznávaný slovenský režisér Pavol Barabáš za film  Súboj velikánov z cyklu príbehov o tatranských štítoch. Na snímke Juraja Bobulu Pavol Barabáš a František Chmelár. Cenu prezidenta SOV udeľuje festivalová porota za najlepšie filmové stvárnenie športových a pohybových aktivít v prírode, v symbióze s olympijskou myšlienkou, životným prostredím a s jeho trvalo udržateľným rozvojom. Ocenený film Súboj velikánov dokumentuje prvé stopy objaviteľov a priekopníkov výstupov na najvyššie tatranské končiare, spolu s novodobými príbehmi turistov, horolezcov, horských vodcov a ďalších, ktorí zanechali na končiaroch stopy svojej prítomnosti v podobe monumentov, pamätných tabúľ a krížov. Ich trvácnosť v porovnaní s majestátnosťou, krásou a tajomnosťou hôr je však veľmi krátka.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV