Športové aktuality
10 min. čítania

Na Európske hry v Krakove-Malopoľsku pôjde veľká slovenská výprava, niektorí športovci aj s vidinou olympijského Paríža

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ilustračné foto.
Foto
Krakow2023

Európske hry mali svoju premiéru v roku 2015 – až veľa desaťročí po zrode Ázijských, Afrických, Panamerických či Panpacifických hier. Rozsahom a potom účastníkov sa tieto multišportové podujatia síce blížia k olympijským hrám, ale v Európe si stále hľadajú svoju tvár. Od 21. júna do 2. júla sa ich tretie dejstvo odohrá v susednej krajine v Krakove-Malopoľsku. Začne sa teda už o dva týždne.

Premiéra Európskych hier (EH) v azerbajdžanskom Baku 2015 bola veľkolepá. Podobne aj repríza v bieloruskom v Minsku v roku 2019. V oboch krajinách s autoritatívnymi režimami toto podujatie usporiadali na vysokej úrovni ako vec prvoradého štátneho významu. V Baku s malými organizátorskými skúsenosťami si na všetky manažérske pozície najali množstvo expertov zo zahraničia, v Minsku však všetko na vysokej úrovni zvládol šikovný domáci tím.

V Poľsku veľmi „rozťahané“ podujatie

Maskoti EH v Krakove Krakušek a Dragon.
Maskoti EH v Krakove Krakušek a Dragon.
Foto
Krakov 2023

Treba na rovinu povedať, že v prípravách Krakova-Malopoľska na EH zďaleka nebolo vidno taký „ťah na bránu“ ako u predchodcov. Súviselo to aj s výrazne nižšou podporou štátu. Prípravy pôsobili dosť ťažkopádnym dojmom a kľúčové informácie sa aj národné olympijské výbory či médiá dozvedali s veľkým oneskorením.

Vlastníkom práv na Európske hry sú Európske olympijské výbory (EOV). Hoci oficiálne vyhlásenia predstaviteľov EOV na margo príprav podujatia sa dlhodobo niesli v pozitívnom duchu, určite vnímali, že pre Poľsko toto podujatie nie je zďaleka také dôležité, ako pre Azerbajdžan a Bielorusko, ktorých celková pozícia v Európe je podstatne slabšia. Navyše do príprav negatívne zasiahli pandémia ochorenia COVID-19 a vojna na Ukrajine.

„Veľkú výzvu predstavuje predovšetkým skutočnosť, že súťaže sa uskutočnia na veľkej ploche a v mnohých lokalitách. Bude naozaj ťažké docieliť, aby ich účastníci vnímali ako jedno ,spoločné´ podujatie a nie len ako jednotlivé európske šampionáty či podujatia európskeho rangu v rôznych športoch,“ konštatoval po návšteve v dejisku EH 2023 koncom marca člen koordinačnej komisie EOV a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

„VEĽKÚ VÝZVU PREDSTAVUJE PREDOVŠETKÝM SKUTOČNOSŤ, ŽE SÚŤAŽE SA USKUTOČNIA NA VEĽKEJ PLOCHE A V MNOHÝCH LOKALITÁCH.“         Jozef Liba

„Poliaci chystajú pre účastníkov tri dediny a na ďalších šiestich miestach ubytovanie v hoteloch. Z tohto pohľadu za kľúčovú vec považujem zvládnutie prepravy z miesta ubytovania na športoviská a späť, ktorá sa takmer výlučne bude realizovať autobusmi, ako aj dobré prepojenie medzi jednotlivými centrami diania, aby celé Európske hry pôsobili ako jedno podujatie,“ upozornil ďalej Liba, ktorý je v dejisku podujatia aj aktuálne. Podľa neho sa teraz v Krakove-Malopoľsku ukáže, do akej miery sú Európske hry životaschopné.

Športové súťaže sa uskutočnia v 11 lokalitách. Športovci budú bývať v troch dedinách (hlavná bude v Krakove, atléti budú úplne separátne ďaleko od centra diania v Chorzówe a strelci ešte oveľa ďalej vo Wroclawe) a v hoteloch v ďalších 6 lokalitách (Oswienčim, Zakopané/Nowy Targ, Krynica-Zdrój/Nowy Sacz, Rzeszów, Tarnów a Myšlenice).

„Rozťahanosť“ dejísk Európskych hier 2023 dobre ilustruje priložená mapka.

Rozloženie dejísk EH v Krakove
Rozloženie dejísk EH v Krakove
Foto
Krakow 2023

Všechochuť športov v programe hier

V programe EH 2023 je až 26 športov, pričom v troch z nich po dve odvetvia – čiže spolu až 29. Pokiaľ ide o počet športov, je to výrazný v nárast v porovnaní s Baku aj Minskom, kde ich bolo zhodne po pätnásť. Ak však rátame aj odvetvia športov, tak v Baku ich bolo až tridsať. Počet medailových disciplín teraz je 247 – v Baku to bolo 253 a v Minsku 200.

BEZ RUSOV A BIELORUSOV: Počet zúčastnených športovcov sa odhaduje na zhruba 7000 zo 48 krajín a premiérovo aj z Tímu utečencov. To je podstatne viac ako v Baku (5898) aj v Minsku (3667). V dôsledku vojenskej agresie proti Ukrajine, ktorú vo februári 2022 rozpútalo Rusko s podporou Bieloruska, a ktorá stále trvá, budú v Krakove-Malopoľsku výpravy oboch týchto krajín absentovať. Mimochodom, v medailovom rebríčku krajín v Minsku 2019 obsadili prvé tri miesta práve Rusko, Bielorusko a Ukrajina...

V programe všetkých troch edícií Európskych hier figurujú aj neolympijské športy. Teraz ich bude ešte viac, než v minulosti – a teda aj ich účastníkov. Dokonca aj objaví aj letná verzia zimného športu – skoky na lyžiach na umelej hmote. V programe hier je teda naozaj všehochuť športov. Novinkou je ukážkové zaradenie elektronických športov, teda hier, ktoré však nefigurujú v oficiálnom programe podujatia.

Vizuálna podoba vstupeniek na EH v Krakove.
Vizuálna podoba vstupeniek na EH v Krakove.
Foto
Krakow 2023

V niektorých olympijských športoch v minulosti bola a aj teraz bude účasť špičky okyptená. Napríklad atletika ako letný olympijský šport číslo jeden ani na jedných EH nemala, resp. nemá svoj zvyčajný súťažný program. Plávanie ako olympijský šport číslo dva sa ani v jednom prípade neukázalo v plnej paráde. V Baku a v Minsku to platilo aj pre gymnastiku ako olympijský šport číslo tri. Tá v Krakove dokonca úplne absentuje.

Aj v ďalších tzv. veľkých športoch, ktoré majú svoje lukratívne európske šampionáty, vnímajú kontinentálne federácie Európske hry ako neželanú konkurenciu, preto na nich nechcú svoj šport prezentovať v plnej paráde. Takže futbal aj hádzaná sa teraz predstavia len v plážovej verzii, basketbal len vo verzii streetballu a volejbal vôbec. A cyklistika len s dvoma odvetviami, bez cestárov i dráharov.

V 12 športoch o európske medaily, niekde aj o olympiádu

Až dvanásť z 29 športov/odvetví v Krakove-Malopoľsku bude mať status európskych šampionátov. Z olympijských sú to atletika (ale len ME družstiev), vodný slalom aj rýchlostná kanoistika, horská cyklistika aj BMX, bedminton, džudo (ale len ME družstiev), moderný päťboj, skoky vo vody a umelecké plávanie, šerm, z neolympijských teqball. Nielen v nich, ale určite aj v streľbe, boxe, stolnom tenise, lukostreľbe či v triatlone by kvalita súťaží mala byť špičková.

Žiaľ, len v malom počte prípadov sa bude dať priamo vybojovať miestenky na OH v Paríži. Vo viacerých športoch budú súťaže EH len jedným z tzv. renkingových podujatí, slúžiacich na získavanie bodov do dlhodobého rebríčka slúžiaceho na zisk olympijských miesteniek. V tomto smere sú na tom Ázijské či Africké hry podstatne lepšie, čo samozrejme dvíha ich kredit na celom kontinente. Európske hry naopak čelia silnej konkurencii tzv. spoločných európskych šampionátov, ktoré sa už druhý raz konali vlani.

Najviac súťaží Európskych hier 2023 sa uskutoční priamo v historickom meste Krakov.
Najviac súťaží Európskych hier 2023 sa uskutoční priamo v historickom meste Krakov.
Foto
Envato

Vidinu olympijského Paríža budú mať pred sebou súťažiaci v každom z olympijských športov zaradených do programu Európskych hier. Priamo miestenky sa budú udeľovať v streľbe, boxe, brejkingu, lukostreľbe, modernom päťboji, sedmičkovom ragby, stolnom tenise, skokoch do vody, umeleckom plávaní a vo vodnom slalome. Výsledky zo súťaží v atletike, basketbale 3 proti 3, bedmintone, BMX, džude, horskej cyklistike, šerme, taekwonde a v triatlone sa budú započítavať do kvalifikačných rebríčkov.

Slováci s veľkou výpravou: 145 športovcov

Zatiaľ čo na olympijských hrách sa slovenské výpravy postupne zmenšujú, na Európskych hrách vzhľadom na ich odlišný program a postupne ľahší postup na ne nemáme o športovcov núdzu.

Na I. EH v Baku 2015 vyslal Slovenský olympijský výbor historicky najväčšiu slovenskú výpravu na multišportové podujatie so 167 športovcami. Na II. EH v Minsku 2019 cestovalo síce už „len“ 75 športovcov, ale do Krakova-Malopoľska si vybojovalo miestenky až 151 Slovákov v 19 športoch, resp. odvetviach! Po následných drobných korekciách bude v nominácii na EH 2023, ktorú výkonný výbor SOŠV definitívne schváli 15. júna, napokon 145 našich športovcov.

Nástup slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení predchádzajúcich EH 2019 v Minsku. S našou vlajkou kráčal strelec Juraj Tužinský.
Nástup slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení predchádzajúcich EH 2019 v Minsku. S našou vlajkou kráčal strelec Juraj Tužinský.
Foto
Ján Súkup

Vo výprave by s nimi malo byť 70 členov oficiálneho sprievodu s plnohodnotnými akreditáciami. Niektorí ďalší členovia výpravy, ktorí budú nad tento počet, budú musieť bývať mimo športových dedín, resp. vyhradených hotelov.

Najpočetnejšie zastúpenie bude mať Slovensko v atletike, kde nás bude reprezentovať 46 športovcov. Atléti v Chorzówe budú úplne separovaní od ostatného diania. Ich súťaž má status I., II. a III. ligy ME družstiev. Je však zaujímavé, že okrem tímových sa budú udeľovať aj medaily v individuálnych disciplínach na základe najlepších výkonov v rámci všetkých troch líg. Keďže súťaže v jednotlivých ligách sa odohrajú v rôznych dňoch, medaily jednotlivcom budú posielať dodatočne...

Nasleduje kanoistika s 25 slovenskými športovcami (12 vodný slalom, 13 rýchlostná kanoistika) a športová streľba so 16 športovcami. Účasti našich reprezentantov sa budeme podrobnejšie venovať až po schválení konečnej nominácie.

Športy v programe EH 2023 bez účasti Slovákov

● Basketbal 3 proti 3 (Krakov, Cracovia Arena): 2 disciplíny ● Beh do vrchu (Krynica-Zdrój): 2 disciplíny mimo oficiálneho programu EH ● Džudo (neolympijské – Krynica-Zdrój Arena): 2 disciplíny (len súťaže družstiev, zároveň ME) ● Brejking (Nowy Sacz/Národný park Strzelecki): 2 disciplíny ● Moderný päťboj (Krakov, Športové centrum AWF): 5 disciplín, zároveň ME ● Padel (neolympijské – Krakov, Hlavné námestie): 5 disciplín ● Plavecké športy –  skoky do vody (Rzeszów/Skokanská aréna: 13 disciplín, zároveň ME ● Plážová hádzaná (neolympijské Tarnów, Plážová aréna): 2 disciplíny ● Plážový futbal (neolympijské Tarnów, Plážová aréna): 2 disciplíny ● Sedmičkové ragby (Krakov, Mestský štadión): 2 disciplíny ● E-športy (mimo oficiálneho programu EH).

Tri edície Európskych hier v kocke

I. EURÓPSKE HRY: BAKU (Azerbajdžan), 12. – 28. 6. 2015.

Počet športovcov: 5898 z 50 krajín. Počet disciplín: 253, v plaveckých športoch však boli len juniorské, resp. kadetské. Počet športov/odvetví: 15/30. S výnimkou rýchlostnej kanoistiky v Mingačevire sa všetky súťaže uskutočnili priamo v Baku, alebo v jeho blízkosti. Športovci bývali v novo vybudovanej komfortnej dedine. Turnaje v zápasení a v džude mali status ME. Najúspešnejšie krajiny podľa zisku medailí: Rusko 79-40-45, Azerbajdžan 21-15-20, Veľká Británia 18-11-18, Nemecko 16-17-33, Francúzsko 12-13-18, ... Slovensko 2-2-3.

II. EURÓPSKE HRY: MINSK (Bielorusko), 21. – 30. 6. 2019.

Počet športovcov: 3667 z 50 krajín. Počet disciplín: 200, v atletike sa súťažilo v novom formáte DNA. Počet športov/odvetví: 15/23. Všetky súťaže sa uskutočnili priamo v Minsku, iba rýchlostná kanoistika v Zaslavli 20 km od metropole. Športovci bývali v jednom univerzitnom komplexe. Boxerský turnaj mal status ME. Najúspešnejšie krajiny podľa zisku medailí: Rusko 44-24-41, Bielorusko 23-16-29, Ukrajina 16-17-19, Taliansko 13-15-13, Holandsko 9-13-7, ... Slovensko 0-1-3.

III. EURÓPSKE HRY: KRAKOV-MALOPOĽSKO (Poľsko), 21. 6. – 2. 7. 2023.

Počet športovcov: predpokladá sa účasť približne 7000 zo 48 krajín (bez výprav z Ruska a Bieloruska, ktoré v dôsledku vedenia vojny proti Ukrajine nedostali pozvanie). Počet disciplín: 247. Počet športov/odvetví: 26/29, v 12 športoch/odvetviach budú EH zároveň ME. Športové súťaže sa uskutočnia v 11 lokalitách, športovci budú bývať v troch dedinách (hlavná bude v Krakove, atléti budú v Chorzówe a strelci vo Wroclawe) a v hoteloch v ďalších 6 lokalitách (Oswienčim, Zakopané/Nowy Targ, Krynica-Zdrój/Nowy Sacz, Rzeszów, Tarnów a Myślenice).

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV