Športové aktuality
7 min. čítania

Na galavečere SOV k ZOH v Pjongčangu bola hviezdou Kuzminová, tromi medailami pokrstila knižnú pamätnicu SOV

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 27. apríla (SOV) – Definitívnu bodku za slovenskou účasťou na XXIII. zimných olympijských hrách (ZOH) v juhokórejskom Pjongčangu dal Slovenský olympijský výbor (SOV) v piatok 27. apríla. Najprv na predpoludňajšom 54. valnom zhromaždení sa plénum zoznámilo s oficiálnou komplexnou hodnotiacou správou o našej účasti a potom sa na galavečere SOV k ZOH 2018 odovzdávali symbolické šeky najúspešnejším slovenským olympionikom v Pjongčangu a viacerí športovci, resp. aj členovia ich realizačných tímov si prevzali aj vyznamenania SOV. Galavečer sa odohral v bratislavskom hoteli NH Gate One a o kultúrny program sa v jeho rámci postarala tanečná skupina Neon Heads.

Hlavnou hviezdou večera bola biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá si za zlatú, dve strieborné medaily a podiel na 5. mieste ženskej štafety v Pjongčangu prevzala symbolické šeky dovedna na viac než 142.000 eur (brutto). Každému preberaniu šeku predchádzalo krátke video RTVS aj s komentárom zo záverečnej fázy všetkých jej medailových pretekov. „Cítim sa v tejto chvíli výborne, výnimočne. Keď som tie videá dnes videla, aj po dvoch mesiacoch mi naskočili zimomriavky,“ povedala na galavečere Kuzminová, ktorá dostala aj malú plastiku od Gordany Turuk s plieškami, pripomínajúcimi jej tri medailové vzlety v Pjongčangu. Na veľkej plastike od rovnakej umelkyne, v ktorej pred ZOH horel náš olympijský oheň, pribudli k predchádzajúcim 33 plieškom s menami športovcov, ktorí sa pričinili o všetky naše predchádzajúce olympijské medaily v ére slovenskej samostatnosti, práve rovnaké tri čerstvé Kuzminovej.

Jej realizačný tím za Nastine individuálne výsledky dostal šeky dovedna na 42.900 eur (brutto). Symbolické šeky za realizačný tím prevzali Nastin tréner Daniel Kuzmin (bol ocenený aj Zlatým odznakom SOV) a fyzioterapeut Denis Freudendeld. „Za každým úspešným športovcom sa skrýva tím ľudí, bez ktorých by nemohol byť úspešný – tréneri, lekári, fyzioterapeuti, maséri, servismani,“ pripomenul Daniel Kuzmin. Z Nastinho tímu boli Čestným uznaním SOV ocenení jej dlhodobý fyzioterapeut Marek Vrba (na ZOH nemohol byť prítomný z rodinných dôvodov) a v neprítomnosti aj jej francúzski servismani Baptiste a Fabien Blondeauovci.

Šeky pre biatlonovú štafetu (zľava tri jej členky Kuzminová, Ivona a Paulína Fialkové) a jej realizačný tím (Anna Murínová a Daniel Kuzmin) odovzdali generálny sekretár SOV Jozef Liba a výkonný riaditeľ SOV Gábor Asványi. FOTO: JÁN SÚKUP
Šeky pre biatlonovú štafetu (zľava tri jej členky Kuzminová, Ivona a Paulína Fialkové) a jej realizačný tím (Anna Murínová a Daniel Kuzmin) odovzdali generálny sekretár SOV Jozef Liba a výkonný riaditeľ SOV Gábor Asványi.
Foto
JÁN SÚKUP
Z ďalších štyroch našich žien, ktoré sa v Pjongčangu zhodne postarali o umiestenia na piatej priečke, boli na galavečere prítomné len dve – biatlonové sestry Fialkové. Paulína Fialková si za 5. miesto prevzala šek na 15.000 eur (za jej realizačný tím šek na 4.950 eur prevzali tréneri Anna Murínová a Martin Bajčičák). Na ZOH dosiahla životný úspech, na ktorý potom vo finálových pretekoch Svetového pohára nadviazala skvelým druhým miestom. „Každým dňom cítim väčšiu a väčšiu motiváciu a určite som ešte nepovedala posledné slovo,“ povedala. Paulína Fialková bola spoločne s mladšou sestrou Ivonou Fialkovou, Anastastiou Kuzminovou a s neprítomnou Teréziou Poliakovou (je na tréningovom pobyte v Nórsku) aj členkou piatej štafety. Toto kvarteto si spoločne vyslúžilo spolu 48 750 eur, jeho realizačný tím 4 950 EUR. „Bolo to náročné, pretože v individuálnych pretekoch som predtým nedosiahla, čo som chcela. Ale kolektívny výsledok je o niečom inom,“ vyznala sa Ivona Fialková. Obe sestry si prevzali aj Medailu SOV, ktorú dostane aj Terézia Poliaková.

Zjazdárka Petra Vlhová, na ZOH piata v alpskej kombinácii, sa z galavečera ospravedlnila pre svadbu v blízkej rodine. Viac než stovke ľudí v sále sa však prihovorila na diaľku prostredníctvom videopozdravu. „Chcem sa poďakovať Slovenskému olympijskému výboru, že som na olympiáde mohla mať so sebou taký početný tím,“ odkázala usporiadateľovi galavečera. Šek pre ňu na 15.000 eur a Medailu SOV, ako aj šek pre jej realizačný tím na 4.950 eur, vo Vlhovej mene prevzal generálny sekretár Slovenskej lyžiarskej asociácie Radovan Cagala.

Veronika Velez Zuzulová si okrem Ceny Matyldy Pálfyovej a kvetov z rúk prezidenta SOV Antona Siekela a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prevzala aj zarámované poďakovanie SOV, jej otec a tréner Timotej Zuzula zase Strieborný odznak SOV. FOTO: JÁ
Veronika Velez Zuzulová si okrem Ceny Matyldy Pálfyovej a kvetov z rúk prezidenta SOV Antona Siekela a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prevzala aj zarámované poďakovanie SOV, jej otec a tréner Timotej Zuzula zase Strieborný odznak SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Celková výška odmien pre úspešných členov slovenskej výpravy za ich výsledky na ZOH v Pjongčangu je 266 500 eur (brutto). Z uvedených odmien hradí 55 % SOV z vlastných zdrojov a ďalších 45 % sa uhrádza z dotácií MŠVVaŠ SR.

Jedna naša zjazdárka svetovej triedy na slávnosti chýbala, druhá však prišla až z Francúzska, kde žije. Hviezdna slalomárka množstva uplynulých sezón Veronika Velez Zuzulová sa po olympiáde rozlúčila s pretekárskou kariérou a na galavečere sa SOV rozlúčil s ňou. Najúspešnejšia lyžiarka slovenskej histórie si prevzala výročné ocenenie SOV určené pre ženy za ich športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí – Cenu Matyldy Pálfyovej, aj zarámované poďakovanie SOV. Jej otec a počas celej pretekárskej kariéry tréner Timotej Zuzula si zase prevzal Strieborný odznak SOV.

Keďže štvornásobná účastníčka ZOH Veronika Velez Zuzulová nedávno oznámila, že je tehotná, jej slová neprekvapili: „Hoci moja lyžiarska kariéra bola krásna, teraz prišlo asi najkrajšie obdobie môjho života. A najväčší adrenalín ma čaká v októbri, keď sa bábo narodí.“ Petra Vlhová jej prostredníctvom videa odkázala, že už sa teší na spoločné kočíkovanie...

Momentka z krstu knižnej pamätnice SOV PJONGČANG 2018, o ktorý sa svojimi tromi medailami zo ZOH 2018 postarala Anastasia Kuzminová. Z členov autorského kolektívu jej asistovali Ján Súkup a Ľubomír Souček. FOTO: JÁN KUCHTA
Momentka z krstu knižnej pamätnice SOV PJONGČANG 2018, o ktorý sa svojimi tromi medailami zo ZOH 2018 postarala Anastasia Kuzminová. Z členov autorského kolektívu jej asistovali Ján Súkup a Ľubomír Souček.
Foto
JÁN KUCHTA
Medailu SOV si na galavečere osobne prevzala ďalšia štvornásobná olympionička, ale v behu na lyžiach, Alena Procházková. Za neprítomného sánkara Jozefa Ninisa (tiež súťažil na štyroch ZOH) rovnaké ocenenie prevzal jeho „kolega“ a takisto olympionik Jakub Šimoňák. Všetkým účastníkom ZOH 2018 z radov športovcov okrem toho vedúci našej olympijskej výpravy Roman Buček odovzdal účastnícke odznaky, ktoré im udelil Medzinárodný olympijský výbor.

V rámci galavečera Slovenského olympijského výboru sa odohral aj „krst“ oficiálnej knižnej pamätnice SOV z februárových ZOH s názvom PJONGČANG 2018. „Krstnou mamou“ bola najúspešnejšia olympionička v slovenskej histórii, biatlonistka Anastasia Kuzminová. Na obálke knihy je zvečnená so všetkými tromi pjongčanskými medailami – a tými istými medailami aj „pokrstila“ knihu, ktorá je v predaji už od 9. apríla. Asistovali jej pri tom dvaja členovia autorského kolektívu – koordinátor tohto projektu, zodpovedný redaktor a autor viacerých textov Ľubomír Souček a autor množstva fotografií v knihe Ján Súkup.

„Naj“ výsledky Slovákov v Pjongčangu a ich odmeny

ZLATO: 50 000 eur (plus realizačný tím 16 500 EUR)

ANASTASIA KUZMINOVÁ, biatlon – 12,5 km s hromadným štartom

STRIEBRO: 40 000 eur (plus realizačný tím 13 200 EUR)

ANASTASIA KUZMINOVÁ, biatlon – stíhacie preteky na 10 km

STRIEBRO: 40 000 eur (plus realizačný tím 13 200 EUR)

ANASTASIA KUZMINOVÁ, biatlon – 15 km

PIATE MIESTO: 15 000 eur (plus realizačný tím 4 950 EUR)

PAULÍNA FIALKOVÁ, biatlon - 15 km      

PIATE MIESTO: 15 000 eur (plus realizačný tím 4 950 EUR)

PETRA VLHOVÁ, zjazdové lyžovanie - alpská kombinácia

PIATE MIESTO: 48 750 eur spolu (plus realizačný tím 4 950 EUR)

PAULÍNA FIALKOVÁ, ANASTASIA KUZMINOVÁ, TERÉZIA POLIAKOVÁ, IVONA FIALKOVÁ, biatlon – miešaná štafeta

Vyznamenania SOV na galavečere - Zlatý odznak SOV: Daniel Kuzmin, Strieborný odznak SOV: Timotej Zuzula, Medaila SOV: Ivona Fialková, Paulína Fialková, Jozef Ninis, Terézia Poliaková, Alena Procházková, Petra Vlhová, Plaketa SOV: Milan Lajčiak, Čestné uznanie SOV: Baptiste Blondeau, Fabien Blondeau, Marek Vrba.

Výročné ocenenie - Cena Matyldy Pálfyovej: Veronika Velez Zuzulová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV