Športové aktuality
8 min. čítania

Na I. zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku zjazdárka Petra Vlhová suverénne triumfovala v slalome!

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

INNSBRUCK (vyslaný redaktor

ĽUBOMÍR SOUČEK) – V piatok sa Slovensko na I. zimných olympijských hrách mládeže konečne tešilo z vytúženej medaily – a hneď zo zlatej! V hustom snežení si ju na svahoch Patscherkofelu vybojovala zjazdárka Petra Vlhová, ktorá po smoliarskych štvrtých miestach v superkombinácii a v obrovskom slalome (od bronzu ju delilo 0,01, resp. 0,06 s) v slalome dominovala úplne jasne. Najlepší slalom zo všetkých predviedla Slovenka už v rámci superkombinácie, ale v piatok súperky priam deklasovala a potvrdila postavenie innsbruckej papierovej "jednotky" v tejto disciplíne. Na fotografii Ľubomíra Součka Petra Vlhová so slovenskou vlajkou.

Už po 1. kole bola Vlhová jasne na čele, keď pred druhou Švajčiarkou Flütschovou mala náskok 0,90 s a, treťou Rakúšankou Agerovou 1,18 s a pred štvrtou Chorvátkou Trsinskou 1,24 s. V 2. kole, hoci na štart nastupovala až s číslom 30, bravúrne ovládla svoje nervy. Keď pretekárky na 2. – 4. mieste tesne pred jej jazdou vypadli, a na čele bola Kanaďanka Remmeová, na ktorú mala z prvej jazdy náskok 1,34 s, mohla ísť pokojne. V hornej časti trate si počínala rozvážne (ani v prvom kole tam nebola najrýchlejšie), ale v spodnej išla bravúrne a znovu dosiahla najrýchlejší čas kola! Druhej Kanaďanke Remmeovej „nadelila“ priepastných 1,49 s, tretej Ruske Tkačenkovej 1,86 s. Ani jeden zo zlatých medailistov I. ZOHM netriumfoval takto suverénne...

Už po prvej jazde bolo vidieť, že Petra Vlhová (štartovala s číslom 5) je v pohode. Hlavne v dolnej časti súperky prevýšila o triedu. „Tréner mi tesne pred štartom vravel, že baby, čo išli predo mnou, sa ,plašili´, a nech si ja zachovám pokoj. Išlo sa mi dobre. Aj napriek predchádzajúcemu dlhotrvajúcemu lejaku trať držala. Nemala som pocit, že by som spodnú časť išla nejako výrazne lepšie ako vrchnú, ale podľa porovnania časov so súperkami to asi tak bolo,“ vravela pokojne. Pri pohľade na počasie jej však nebolo všetko jedno, pretože medzi kolami sa na Patscherkofeli „ženili čerti“. Husté sneženie sprevádzalo aj druhé kolo, na ktoré Slovenka nastúpila až ako tridsiata – išlo sa v obrátenom poradí. Našťastie, občasný silný vietor ustal.

Po druhej jazde v členke Ski Klubu Javorovica a Centra olympijskej prípravy Poprad explodovala obrovská radosť. Veď sa stala olympijskou víťazkou! „Konečne mi to vyšlo na viac, než na štvrté miesto! Je to úžasný pocit, som veľmi šťastná,“ jasala Petra Vlhová a dodávala: „Napriek tomu, že predtým som bola dvakrát štvrtá, nebola som pred štartom nervózna. Cítila som sa v pohode a keď som sa dozvedela, že Švajčiarka, ktorá bola po prvom kole o necelú sekundu druhá za mnou, vypadla, išla som úplne pokojne. Nešlo sa mi až tak dobre ako v prvej jazde, pretože trať bola trochu rozbitejšia, ale dalo sa ísť.“ V cieli si na stupni víťazov prevzala len plyšového maskota ZOH mládeže – kamzíka Yoggla. Odovzdala jej ho nedávna výborná chorvátska zjazdárka Ana Jelušičová. Zlatú medailu Slovenke zavesia na krk až na večernom slávnostnom ceremoniále na Medal Plaza v centre Innsbrucku.

alt
alt

Petre Vlhovej v cieli gratulovali jej brat a servisman Boris Vlha (v objatí), tréner Roman Murína Roman Murín st. a jej osobný tréner Ivan Iľanovský (vpravo) – na fotografii Ľubomíra Součka. Vlhovej tréner Ivan Iľanovský žiaril: „Je to príjemný pocit, veľmi som jej to dvoch smoliarskych štvrtých miestach želal. Po obrovskom slalome som mal obavu, aby Petru ďalšie štvrté miesto psychicky negatívne nepoznačilo, ale zvládla to výborne. Zachovala si chladnú hlavu. V prvom kole išla ,svoju´ jazdu, bez chýb, a vybudovala si značný náskok. V druhom kole išla toľko, čo jej trať poznačená hustým snežením dovoľovala. Našťastie, kvalita trate nebola taká zlá, ako sme sa obávali, soľ na snehu dobre ,chytila´. A keď tri Petine najväčšie súperky vypadli, mohla si dovoliť pokojnú jazdu bez zbytočného rizika.“

Trénera sme spýtali, aký majú najbližší program. „Teraz tu už Peťa má pokoj a môže si vychutnať zvyšok olympiády. Máme nejaké vstupenky na hokej a určite pôjdeme na ,Wienerschnitzel´, ako som jej sľúbil. Pýtala sa ma, či si môže dať k rezňu aj hranolky. Povedal som jej, že po takých výkonoch, aké predviedla na mládežníckej olympiáde, trebárs aj kýbeľ. Nech si to trochu užije... V pondelok a v utorok budeme znovu trénovať, potom ideme na preteky Európskeho pohára do Švajčiarska a odtiaľ konečne domov!“

Vedúci slovenskej výpravy na I. ZOH mládeže Vladimír Miller bol medzi prvými gratulantmi. „Mám obrovskú radosť, olympijské zlato je fantázia,“ vyznával sa. „Všetci sme Peťu zrakom tlačili dole kopcom, aby jej to vyšlo. Viedol som slovenské výpravy na mnohých mládežníckych olympijských podujatiach, ale táto zlatá medaila je najväčším slovenským úspechom, akého som bol na nich svedkom. Na predošlých OH mládeže síce džudistka Andrea Krišandová tiež získala zlato, ale bolo to v súťaži družstiev, kde bola členkou medzinárodného tímu. Toto je individuálna súťaž, navyše vynikajúco obsadená, takže športová hodnota tohto úspechu jej mimoriadna.“

alt
alt

Na fotografii Ľubomíra Součka Petra Vlhová na najvyššom stupni v spoločnosti ďalších dvoch medailistiek. Prezidentka Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Janka Gantnerová je rada, že na Vlhovej príklade sa prejavila správnosť modelu, ktorý SLA spustila pred touto sezónou. Petra Vlhová spolu s dvojnásobnou olympioničkou Janou Gantnerovou a s Barborou Lukáčovou, aj s ich tromi osobnými trénermi, utvorili tím pre Európsky pohár, ktorý od mája absolvoval prípravu spoločne. „Po decembrových prvých dvoch slalomoch EP sú všetky tri dievčatá v poradí EP do 18. miesta a Petra teraz vyhrala olympiádu mládeže. Pre takú krajinu, ako je naša, má takýto spoločný tréning ozajstný zmysel, pretože traja tréneri ho pre tri pretekárky vedia lepšie zorganizovať aj zabezpečiť, než keď príprava prebieha sólovo. Rada by som tento tím ešte rozšírila o Kantorovú a Saalovú,“ povedala prezidentka SLA.

alt
alt

Na fotografii Ľubomíra Součka Petra Vlhová s mládežníckou zlatou olympijskou medailou. Šesťnásťročná rodáčka z Liptovského Mikuláša (nar. 13. júna 1995) a študentka I. ročníka tamojšej Hotelovej akadémie Petra Vlhová získala doteraz najcennejšiu zlatú medailu pre slovenské zjazdové lyžovanie v mládežníckych kategóriách. Nadviazala na súčasnú šéfku slovenského lyžovania Janku Gantnerovú-Šoltýsovú, ktorá sa v roku 1977 v Kranjskej Gore stala juniorskou majsterkou Európy v obrovskom slalome, na Luciu Medzihradskú, ktorá na juniorských MS 1986 v bad Kleinkirchheime získala dokonca dve zlaté medaily, a na Veroniku Zuzulovú, ktorá v slalome triumfovala na juniorských majstrovstvách sveta 2002 v Tarvisiu.

Vlhovej kariéra v mládežníckej kategórii by mala vygradovať na juniorských majstrovstvách sveta 2014 na domácich svahoch v Jasnej. Ale už dnes je schopná presadiť sa aj medzi ženami. Decembrové výsledky v slalomoch Európskeho pohára (EP) v Zinale – 11. a 21. miesto – to jasne preukázali. Naši diváci ju najbližšie môžu uvidieť na februárových pretekoch EP v Jasnej, kde sa budú jazdiť dva samostatné super-G a jedna superkombinácia.

VÝSLEDKY – SLALOM DIEVČAT (54 štartujúcich): 1. Petra Vlhová (SR) 1:19,76 (40,71+39,05), 2. Remmeová (Kan.) +1,49 (42,05+39,20), 3. Tkačenková (Rus.) +1,86 (42,39+39,23), 4.J. Suterová (Švaj.) +1,88, 5. Fioranová (Tal.) +2,25, 6. Alphandová (Franc.) +2,46.

SLOVENSKÉ ÚČINKOVANIE NA ZOHM ZAKONČÍ MIEŠANÁ ŠTAFETA BIATLONISTOV A BEŽCOV NA LYŽIACH

Vo štvrtkovom obrovskom slalome si Roman Murín v 2. kole pri páde natiahol väzivo v ľavom kolene a v piatok po dievčenskom slalome odcestoval s otcom-trénerom na Slovensko, kde podstúpi vyšetrenie magnetickou rezonanciou. „Je to veľká škoda, pretože práve od slalomu sme si tu sľubovali najviac. V superkombinácii ho išiel výborne, ale minul predposlednú bránku. Prešiel však cieľom a zmerali mu čas – v kombinačnom slalome by s ním skončil druhý a v superkombinácii štvrtý. V špeciálnom slalome by štartoval v prvej skupine, takže mal by šancu útočiť aspoň na prvú desiatku,“ hovoril smutne jeho otec a tréner v jednej osobe Roman Murín st.

Keďže v sobotňajšom obrovskom slalome nenastúpi, takže v sobotu už bude zo Slovenska na I. ZOHM účinkovať len miešaná štafeta biatlonistov a bežcov na lyžiach v „hybridných“ pretekoch, ktoré v Seefelde budú mať svetovú premiéru. Vystúpením tejto štafety sa účinkovanie Slovákov v Innsbrucku skončí, v nedeľňajších súťažiach už nebudeme mať zastúpenie. I. ZOHM slávnostne ukončia v nedeľu záverečným ceremoniálom na Medal Plaza v centre Innsbrucku.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV