Športové aktuality
6 min. čítania

Na Instagrame je pre fanúšikov ako „internetový rodič“. Som zodpovedný za hodnoty, ktoré im posúvam, hovorí Dominik Klimek

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Na projekt Nadácie SOŠV Ukáž sa! narazil dva dni pred uzavretím registrácie. Zistil však, že je určený pre športovcov od 13 do 18 rokov. V tom čase mal týždeň pred 19. narodeninami a stihol to len tak-tak. „Myslím si, že to nebola náhoda a všetko do seba zapadlo,“ hovorí finalista Ukáž sa! Dominik Klimek, ktorý sa venuje street workoutu.

Jeho športová cesta začala pred letom v roku 2017, keď videl niekoľko chlapcov robiť zhyby na hrazde. Zapáčilo sa mu to a opýtal sa, ich či sa môže pridať. „Zaujal ma jeden z ich cvikov - ‘back lever’ (zadná páka). Veľmi ma to fascinovalo a chcel som to vedieť aj ja. Tak som chodil cvičiť sám a v hlave som mal víziu naučiť sa to. Išiel som deň za dňom, tréning za tréningom a o štyri mesiace sa mi to naozaj podarilo. Bol to neskutočný pocit. Vtedy som si uvedomil, že sa môžem naučiť všetko, naozaj všetko, čo chcem,“ hovorí mladý športovec z Čadce.

Dominik Klimek o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

„Ukáž sa! je podľa môjho názoru úžasný projekt, vďaka ktorému som mohol získať príspevok a podporu v mojom športe. Hlavne ma však teší, že som mohol zviditeľniť môj šport a ukázať ho širšiemu publiku.“

K splnenému snu prispela aj náhoda

V roku 2019 sa rozhodol, že je čas drinu zúročiť a prihlásiť sa na nejakú súťaž v street workoute, spoznať komunitu na Slovensku a  zviditeľniť sa. „Moja prvá súťaž bola v Žiline v marci 2018 a na moje počudovanie som sa hneď umiestil na 3. mieste v kategórii elite (držanie prvkov ‘front lever’ a ‘straddle planche’). Bol som veľmi šťastný. Motivovalo ma to makať ďalej. Mojou druhou súťažou boli rovno MSR, kde som sa (v ľahkej váhovej kategórii freestyle do 68 kg) umiestil hneď na 2. mieste. Emócie boli neskutočné, mal som radosť, že to všetko za niečo stálo.“ No vtedy prišiel zlom. Víťaz sa z osobných dôvodov nemohol zúčastniť MS v Moskve, čo znamenalo, že Slovensko mal ísť reprezentovať Dominik. „Bol to splnený sen. Športu som sa venoval dva roky a zrazu som v Moskve súťažil s najlepšími a získal najväčšiu motiváciu makať,“ hovorí Klimek.

Nielen vlastné úspechy, ale aj pomoc ostatným

O rok sa na šampionát kvalifikoval už vlastným pričinením. „Majstrovstvá Slovenska 2020 sme kvôli  koronakríze mali online. Natočili sme sety a porota ich ohodnotila. Podarilo sa mi zvíťaziť. MS mali byť v Moskve koncom júla, následne sa presunuli kvôli aktuálnej situácii na september a v septembri sa opäť presunuli na december. Žiaľ, nemám žiadne bližšie informácie, či sa vôbec uskutočnia,“ dodáva.

Dominik sa však nezameral len na vlastné úspechy. Pomáhať chce aj ostatným. Aj preto založil športovú skupinu s názvom StreetWorkout Kysuce. Jeho cieľom je motivovať k pohybu mladých ľudí vo svojom okolí a naučiť ich nové veci. „Som neskutočne šťastný, že v mojom okolí ide šport do popredia a som rád, že mám na tom veľkú zásluhu. Mladí vidia šport, ktorý robím, zaujíma ich to a chcú ma napodobňovať. Street workout u nás už cvičí niekoľko desiatok mladých chalanov, čo je extrémny úspech. Verím, že to takto pôjde ďalej. Dokonca už cvičia všetci moji mladší súrodenci – Daniel, Matej a osemročná sestra Katka. Som na nich naozaj hrdý, ide im to,“ hovorí finalista tohtoročného projektu Ukáž sa!

„Internetový rodič“ musí byť zodpovedný za svoje správanie

Jubilejný 5. ročník grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! bol iný ako predchádzajúce. Úlohou súťažiacich bolo dva týždne v júli zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci fanúšikovia videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Instagram som aktívne využíval aj pred súťažou, myslím, že to bolo pre mňa určite veľké plus. Myslím, že je to dobrý nástroj na šírenie športu. Avšak treba s ním vedieť pracovať. Nemôže vás to pohltiť tak, že budete viac na Instagrame ako v reálnom živote, upozorňuje finalista projektu Ukáž sa!

Svojím spôsobom je to niečo ako byť „internetový rodič" všetkých vašich sledovateľov. Som zodpovedný za hodnoty, ktoré im posúvam, ako sa správam.

Dodáva, že treba myslieť aj na ľudí, ktorí sú na druhej strane obrazovky. „Moju tvorbu sledujú napríklad ľudia, ktorých ani ja sám nepoznám. Ale zaujíma ich to, čo tvorím. Určitým spôsobom mám na nich veľký vplyv, pretože ľudia často opakujú správanie po ľuďoch, ktorých rešpektujú, obdivujú. Svojím spôsobom je to niečo ako byť „internetový rodič" všetkých vašich sledovateľov. Som zodpovedný za hodnoty, ktoré im posúvam, ako sa správam.“

Finančný grant využije na kúpu techniky

Víťazov Ukáž sa! určovala na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV, verejnosť v internetovom hlasovaní. Dominik Klimek získal 3113 hlasov a finančný grant vo výške 2000 eur.Finančný grant použijem na rozšírenie mojich možností. V pláne mám kúpiť si dve hlavné položky. Športovú kameru, pretože rád tvorím videá aj na YouTube. Chcem začať natáčať videá, kde vysvetľujem rôzne cviky, či už pre začiatočníkov, alebo pokročilých. A určite aj videoblogy z rôznych tréningov a súťaží. Budúci rok, ak to situácia dovolí, pôjdem určite aj na zahraničné súťaže a v tomto mi opäť pomôže táto kamera. Budem natáčať videoblogy zo svojich ciest. Myslím, že mnohí ľudia si radi pozrú, ako som všetko prežíval a prostredníctvom videa to prežijú spolu so mnou. Druhou položkou je masážna pištoľ, ktorá mi pomôže pri regenerácii, ale aj zahriatí sa pred tréningom.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov.

ukazsa

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV