SOŠV
Bratislava
3 min. čítania

Na máj plánovaný významný medzinárodný seminár Európskych olympijských výborov v Šamoríne bude v novom termíne

Stretnutie elity európskej športovej diplomacie a zástupcov olympijského hnutia nielen z Európy, ale aj organizačných výborov budúcich svetových a európskych olympijských podujatí (OH, ZOH, OHM, ZOHM, letný a zimný EYOF) sa v máji v Šamoríne neuskutoční. Európske olympijské výbory (EOV) a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) pre rozšírenie vírusu SARS-CoV-2, ktorého dôsledkom je choroba COVID-19, odložili na neurčito 41. seminár generálnych sekretárov a šéfov misií národných olympijských výborov Európy, ktorý sa mal konať 15. a 16. mája 2020.

Na seminári sa každoročne stretávajú predstavitelia 50 európskych národných olympijských výborov. Vedenie Európskych olympijských výborov už dlhšiu dobu komunikovalo o súčasnej situácii s predstaviteľmi Slovenského olympijského a športového výboru. Spoločne sa zhodli, že najlepším riešením je odloženie seminára na obdobie po skončení pandémie koronavírusu. „Veľa krajín trpí a momentálne nepoznáme koniec tejto pandémie. Naším hlavným záujmom je vždy zdravie športovcov, funkcionárov i našich zamestnancov,“ uviedli v odôvodňujúcom liste pre zástupcov národných olympijských výborov prezident EOV Janez Kocijančič a generálny sekretár organizácie Raffaele Pagnozzi.

Stretnutie v Olympijskom tréningovom centre X-Bionic Sphere v Šamoríne malo byť výnimočnejšie ako predošlé, keďže jeho termín bol plánovaný len dva mesiace pred začiatkom napokon tiež presunutých olympijských hier v Tokiu. Do Šamorína mali prísť zástupcovia organizačného výboru z Japonska a poskytnúť európskym národným olympijským výborom všetky najčerstvejšie informácie o stave príprav.

Okrem predstaviteľov OH v Tokiu mali prezentovať prípravy nasledujúcich letných či zimných hier aj zástupcovia z Pekingu (ZOH 2022), Paríža (OH 2024), Cortiny d´Ampezzo a Milána (ZOH 2026) i Los Angeles (OH 2028). O pripravenosti podujatí mali hovoriť aj členovia organizačných výborov mládežníckych olympijských hier. Na seminári malo mať Slovensko aj bohatý priestor na prezentáciu Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 Banská Bystrica.

Do príprav sme vložili veľa energie, ale v dnešnej dobe iné riešenie ako preloženie seminára na iný termín ani neprichádzalo do úvahy. Seminár v Šamoríne plánujeme usporiadať v novom termíne. Vzhľadom na riziká, ktoré predstavuje koronavírus SARS-CoV-2 a ochorenie COVID-19, i na opatrenia jednotlivých krajín, ktorých cieľom je minimalizovať cestovanie a sociálny kontakt ľudí, však nie je možné v tejto chvíli určiť nový dátum seminára. Sme však v kontakte s Európskymi olympijskými výbormi a akékoľvek rozhodnutie včas oznámime,“ uviedol generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Podobný seminár EOV sa na Slovensku už konal v roku 1998 v Bratislave, kde sa stretlo 144 delegátov, zastupujúcich Medzinárodný olympijský výbor, Európske olympijské výbory, organizátorov najbližších OH aj ZOH i predstaviteľov 46 misií európskych národných olympijských výborov. Z rokovania vtedy vyšiel aj vďaka diplomatickému úsiliu vtedajšieho Slovenského olympijského výboru významný apel na zachovanie vodného slalomu v programe OH 2000 v Sydney.

Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV