Športové aktuality
Ivrea
3 min. čítania

Na ME vo vodnom slalome v K1 debutant Gonšenica ôsmy, jedenásta Mintálová si vybojovala účasť na OH

Kajakár Adam Gonšenica si pri debute na majstrovstvách Európy vybojoval 8. miesto.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Slovenský kajakár Adam Gonšenica obsadil 8. miesto na ME vo vodnom slalome v talianskej Ivrei. V sobotňajšom finále sa vyhol trestným sekundám a za víťazom Vítom Přindišom z Česka zaostal o 7,97 s. Striebro si vybojoval domáci Talian Giovanni de Gennaro s mankom 0,75 s. Tretí bol Slovinec Peter Kauzer (+1,02). Ďalší Slovák Jakub Grigar mal v semifinále veľkú smolu, keď prišiel do cieľa na priebežnom druhom mieste, ale dodatočne mu pripísali 50-sekundovú penalizáciu za minutú tretiu bránku, čo ho odsunulo až na 34. miesto. Tretí slovenský kajakár Martin Halčin skončil v semifinále pätnásty.

Dvadsaťjedenročný Gonšenica bol jediným slovenským zástupcom v elitnej desiatke K1, keď sa zo semifinále kvalifikoval z poslednej možnej priečky. "Musím priznať, že to bolo náročné. Asi prvý raz som pocítil nervozitu, jemne zviazané ruky. Chcel som zájsť bez ťukov, to sa podarilo. Bohužiaľ, niektoré pasáže mi nevyšli, tým pádom bol ten čas horší," uviedol debutant na ME Gonšenica pre canoe.sk.

Medzi ženami získala v Ivrei zlato Rakúšanka Corinna Kuhnleová. Vo finále predviedla čistú jazdu a zdolala Slovinku Evu Terceljovú o 0,47 sekundy. Tretia bola Nemka Ricarda Funková, ktorá so štyrmi trestnými sekundami zaostala za víťazkou o 3,92 sekundy. Slovensko nemalo vo finále zastúpenie. Slovenky získali miestenku na OH v Tokiu už pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta. V Ivrei sa rozhodovalo, ktorá pocestuje do Japonska. V hre zostali iba veteránka Jana Dukátová a 22-ročná Eliška Mintálová, ktorú čaká premiéra pod piatimi kruhmi.

Eliška Mintálová si vybojovala miestenku na OH do Tokia, ale tesne jej ušla účasť medzi najlepšou desiatkou. Za postupom zo semifinále zaostala iba o osem stotín, keď bola so štyrmi trestnými sekundami jedenásta. "Je to také zvláštne, keďže som skončila jedenásta, ale zároveň som si vypádlovala miestenku do Tokia, takže je to pre mňa veľká emócia," povedala Mintálová na facebooku Slovenskej kanoistiky.

Jane Dukátovej semifinálová jazda nevyšla. Hoci "ťukla" iba raz, bola výrazne pomalšia a skončila sedemnásta s mankom 6,84 s na víťazku semifinále Maialen Chourrautovú. Tridsaťosemročná Dukátová bola sklamaná, že sa nepredstaví v Tokio, ale pre canoe.sk priznala, že zdravotný stav ju limituje: "Drela som dva roky na maximum, nakoniec to nestačilo. Moje telo, chrbtica je už taká opotrebovaná, že to bol veľakrát boj a ja už cítim, že už nedokážem zájsť tak stabilne ako v minulosti. Viem ísť rýchlo, čo sa potvrdilo aj v kvalifikácii, keď som šla rýchlo a dynamicky. Ale nie je to už pravidlo každej jednej jazdy."

Výsledky ME vo vodnom slalome v Ivrei – finále, K1 ženy: 1. Kuhnleová (Rak.) 91,42 s (0), 2. Terceljová (Slovin.) 91,89 (0), 3. Funková (Nem.) 95,34 (4), 4. Zwolinská (Poľ.) 95,99 (2), 5. Woodsová (V. Brit.) 96,71 (2), 6. Prigentová (Fr.) 98,36 (0), ... v semifinále 11. Eliška MINTÁLOVÁ 99,58 (4), 17. Jana DUKÁTOVÁ (obe SR) 103,27 (2) - nepostúpili do finále, K1 muži: 1. Přindiš (ČR) 81,90 s (0), 2. De Gennaro (Tal.) 82,65 (0), 3. Kauzer (Slovin.) 82,92 (0), 4. Hradílek (ČR) 86,06 (0), 5. Leitner 86,40 (0), 6. Oschmautz (obaja Rak.) 86,42 (2), ... 8. Adam GONŠENICA, v semifinále 15. Martin HALČIN 85,89 (2), 34. Jakub GRIGAR (všetci SR) 132,67 (50) - nepostúpili do finále.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV