Športové aktuality
Čunovo
4 min. čítania

Na MS vo vodnom slalome v Čunove v C1 strieborný Slafkovský a štvrtá Škáchová

Stupeň víťazov po súťaži MS v Čunove v kategórii C1: zľava strieborný Alexander Slafkovský, víťazný Čech Václav Chaloupka a bronzový Nemec Franz Anton.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Na svetovom šampionáte na domácej vode v Čunove sa Slovensku po troch medailách zo súťaží hliadok v nedeľu podarilo získať cenný kov aj v individuálnej olympijskej disciplíne. Striebrom v kategórii C1 sa o to postaral 38-ročný Alexander Slafkovský z Liptovského Mikuláša. Za víťazným Čechom Václavom Chaloupkom zaostal len o 15 stotín sekundy. Víťaz predviedol čistú jazdu, Slafkovského o vytúžené zlato pripravil ľahký dotyk 22. bránky. Tretí skončil Nemec Franz Anton, ktorý na víťaza stratil 2,08 s.

Druhý slovenský zástupca vo finále Matej Beňuš síce prešiel trať najrýchlejšie, ale minutie ôsmej bránky ho stálo 50-sekundovú penalizáciu, takže vo finále obsadil až posledné, desiate miesto. Margo Mirgorodský do finále nepostúpil.

Alexander Slafkovský počas svojej striebornej jazdy.
Alexander Slafkovský počas svojej striebornej jazdy.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

V rovnakej disciplíne žien na cenný kov nečakane siahala Monika Škáchová. V pretekoch, v ktorých až deväť z desiatich finalistiek zajazdilo čisto, obsadila štvrté miesto so stratou 4,54 s na víťaznú Nemku Elenu Apelovú. Striebro s odstupom 0,31 s na víťazku získala Britka Mallory Franklinová, bronz Češka Gabriela Satková (+3,47). Ďalšie Slovenky Zuzana PaňkováSimona Glejteková vo finále nepostúpili.

Deväťnásobný majster sveta v súťaži hliadok 3xC1 Alexander Slafkovský získal na MS už tretie striebro v C1. Zisk tejto medaily – doma – prežíval viac, než v predošlých dvoch prípadoch. "Mal som hneď spätnú väzbu od divákov, preto je táto medaila emotívnejšia než ostatné. Predviedol som skvelú jazdu a to, čo robili ľudia na brehu, bolo neskutočné. Až mi zimomriavky behajú po chrbte aj teraz,“ prezradil.

Priznal, že na domácej vode veľmi túžil po víťazstve, pretože možno absolvoval svoj posledný svetový šampionát. „Možno to boli moje posledné MS, takže som asi prepásol poslednú šancu. Možno sa jedného rána zobudím a poviem si, že stačilo."

Tentoraz mal Slafkovský k zisku zlata bližšie, než v predošlých dvoch prípadoch. O triumf prišiel vinou tesného dotyku 22. bránky. "Vedel som, že si tam musím dať pozor. Keď som bol v nájazde, bolo to ešte dobré, ale potom som musel hnať loď. Chýbali mi asi dva centimetre, inak by sme mali doma zlato. Teraz to vyšlo v môj neprospech,“ komentoval po súťaži osudový moment a dodal: "Prvý dojem, ktorý som mal v cieli, bol ten, že sen o zlate sa rozplynul. Na druhej strane nádej na medailu žila, takže ma hneď premohla eufória. Našťastie som zostal strieborný, ale mrzí ma tých 15 stotín, mohlo to byť ešte veselšie."

Druhý náš finalista Matej Beňuš bol veľmi sklamaný. Pred desiatimi rokmi na MS takisto v Čunove získal bronz, teraz vinou minutia ôsmej bránky skončil vo finále posledný. "V podstate som s jazdou spokojný, ale jedna chyba ma stála medailu. Narazil som do prekážok, preto som netrafil bránku. Bola to moja blbosť. Trať bola zradná a robilo sa veľa chýb. Je to škoda, lebo bola úžasná atmosféra. Som sklamaný, že som doma neuspel. Ale tento rok boli katastrofálne podmienky na tréning," povedal po pretekoch.

Monika Škáchová.
Monika Škáchová.
Foto
TASR/Jaroslav Novák


Pre Moniku Škáchová štvrté miesto zo svetového šampionátu znamená životný úspech v kategórii žien. "Je to štvrté miesto, čiže bez medaily, takže to mrzí, ale s jazdou som veľmi spokojná. Išla som tak, ako som mala, teda čisto. Jediný problém som mala v devätnástej bráne. Buchla som tam zadkom lode o prekážku. Rozhodilo ma to, neurobila som dobrý nájazd do ďalšej bránky, ale zvládla som to. Bola to náročná trať. Ak by mi niekto povedal pred pretekmi, že budem štvrtá, tak by som to brala všetkými desiatimi," komentovala.
Na OH v Tokiu skončila Škáchová deviata, v Čunove v oveľa početnejšej konkurencii výrazne lepšie. „Na OH mohla mať každá krajina len jedného zástupcu, toto sú omnoho ťažšie preteky. Takže je to o to náročnejšie. A ešte aj o to viac, že to je na domácej vode. Ale išla som dve veľmi pekné jazdy, takže som spokojná," povedala.

Finálové výsledky - C1 muži: 1. Chaloupka (ČR) 92,02 s (0 trestných sekúnd), 2. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) +0,15 s (2), 3. Anton (Nem.) +2,08 (2), 4. Gestin +2,79 (4), 5. Gargaud Chanut (obaja Fr.) +2,82 (4), 6. Elosegi (Šp.) +3,15 (2), 7. Lukáš Rohan (ČR) +7,13 (0), 8. Adam Burgess (V. Brit.) +13,94 (2), 9. Benjamin Savšek (Slovin.) +49,29 (50), 10. Matej BEŇUŠ (SR) +49,95 (50), ... v semifinále 30. Marko MIRGORODSKÝ (SR). C1 ženy: 1. Apelová (Nem.) 1:39,03 min. (2), 2. Franklinová (V.Brit.) +0,31 s (0), 3. Satková (ČR) +3,47 (0), 4. Monika ŠKÁCHOVÁ (SR) +4,54 (0), 5. Delassusová (Fr.) +4,85 (0), 6. N. Foxová (Austr.) +5,46 (0), ... v semifinále 18. Zuzana PAŇKOVÁ, 22. Simona GLEJTEKOVÁ (obe SR).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV