SOŠV
Bratislava
4 min. čítania

Na októbrové I. svetové plážové hry ANOV vyšle SOŠV len 7-člennú výpravu s 3 športovcami

Roman Buček

Výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru (VV SOŠV) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválil zloženie slovenskej výpravy na premiérové Svetové plážové hry ANOV, ktoré sa uskutočnia 11. – 16. októbra tohto roku v katarskej Dauhe. Výprava bude veľmi malá, len sedemčlenná, pretože sa kvalifikovali len traja naši športovci z dvoch športových odvetví. Na základe návrhov zo zväzov boli nominovaní karatisti Ema BrázdováPeter Fabián (obaja v súborných cvičeniach kata) a akvatlonista Marek Pavúk (v trojice kandidátov, určených ITU, boli okrem neho ešte Matúš Verbovský a Oliver Dodok). Slovenskú výpravu v Dauhe povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček, ako lekár v nej bude Roman Fano a ako tréneri Peter Baďura (karate) a Michal Varga (akvatlon).

Koncom mája organizačný výbor historicky prvých Svetových plážových hier ANOV oznámil, že podujatie v pôvodnom dejisku v kalifornskom San Diegu nie je schopný zorganizovať. Napriek tomu, že termín hier sa odsúval, počet športov v ich programe ako aj počet účastníkov a náklady na usporiadanie sa neustále znižovali, organizátori potrebné finančné zdroje získať nedokázali.

Výsledkom rokovaní ANOV (Asociácia národných olympijských výborov) s možnými organizátormi hier v náhradnom dejisku bola dohoda s katarskou Dauhou. V katarskom meste organizačný výbor začiatkom júla narýchlo zorganizoval seminár pre vedúcich výprav. Zúčastnili sa na ňom delegáti z viac ako 80 krajín.

Súťaže plážových hier sa uskutočnia v dvoch zónach. Prevažná časť súťaží a slávnostný otvárací ceremoniál sa uskutoční na pláži Katara vzdialenej približne 12 min jazdy autom dediny športovcov. Turnaje v plážovej hádzanej, plážovom volejbale a plážovom tenise odohrajú v  športovom komplexe pre plážové športy Gharafa vzdialenom od dediny športovcov do 20 min jazdy.

Možnosť trénovať na súťažných športoviskách budú mať účastníci najviac dva dni pred samotnými súťažami. Organizátori hier zdôraznili, že obavy z typických letných horúčav v Dohe bežne presahujúcich 45 stupňov nie sú na mieste. Podľa dlhodobých meraní by v čase konania hier najvyššie teploty nemali prekročiť 30 stupňov. Problémom však môže byť teplota mora, ktorá sa v októbri blíži k 30 stupňom a môže atakovať bezpečnostné limity pre súťaže vo vytrvalostnom plávaní aj v akvatlone.

Očakáva sa, že na hrách sa zúčastnia výpravy viac ako z 90 krajín. V 14 športových odvetviach sa predstaví 1240 športovcov. V programe hier je basketbal 3 proti 3, plážový futbal, plážová hádzaná, karate - kata, kiteboarding, skejtbording, športové lezenie, surfing, diaľkové plávanie, plážový tenis, akvatlon, plážový volejbal, vodné lyžovanie a plážové zápasenie. Z programu v Dauhe vypustili surfing. Výskyt morských vĺn nevyhnutných pre regulárnu súťaž je totiž v Dauhe vzhľadom na jej geografické podmienky veľmi zriedkavý.  Súťaže v surfingu sa uskutočnia v San Diegu.

„Dedina“ pre športovcov bude situovaná v hoteli Ezdan. Hotel však bude plne funkčný aj pre bežných klientov, mimoriadne bezpečnostné kontroly pri vstupe sa preto neočakávajú. Športovci však budú mať vyhradené priestory – jedáleň, telocvičňu a oddychovú zónu s bazénom, do ktorých nebudú mať vstup neakreditované osoby ani novinári.

Viac informácií o I. svetových plážových hrách ANOV nájdete TU:

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV