Šport a olympizmus
Bratislava
8 min. čítania

Na pracovnom stretnutí vedenia SOŠV so zástupcami zväzov o aktuálnych témach slovenského športového hnutia

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Momentka z pracovného stretnutia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vo štvrtok zorganizoval v hoteli NH Gate One v Bratislave pracovné stretnutie so zástupcami športových zväzov. Reč na ňom bola o aktuálnych témach slovenského športového hnutia.

Hlavnými témami stretnutia boli školský šport, výzvy Fondu na podporu športu a multišportové podujatia v roku 2022. Prítomní boli viacerí poprední predstavitelia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR – štátny tajomník Ivan Husár, generálny riaditeľ sekcie športu Peter Dedík, riaditeľka odboru športu Natália Nash a štátny radca Pavol Smutný, ako aj vládny splnomocnenec pre mládež a šport Karol Kučera. Športové zväzy zastupovalo vyše šesťdesiat účastníkov.

Formát takéhoto informatívneho stretnutia využíva SOŠV v posledných rokoch. Na rozdiel od oficiálnych rokovaní valného zhromaždenia SOŠV, ktoré sa riadia rokovacím poriadkom, takéto stretnutia umožňujú neformálne informovanie o aktuálnych témach a diskusiu aj s účasťou aktérov, ktoré nie sú členmi SOŠV.

Prezident SOŠV Anton Siekel v krátkom vystúpení zdôraznil, že pri všetkých projektoch, ktoré sa pripravujú alebo už realizujú, je veľmi dôležité zohľadňovať princíp ich dlhodobej udržateľnosti.

Pohľad do sály počas stretnutia.
Pohľad do sály počas stretnutia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Problematika školského športu

Štátny radca MŠVVŠ SR Pavol Smutný prezentoval zámery projektu „Aktívna škola“, ktorý ministerstvo pripravuje v spolupráci s Národným športovým centrom. V úvode svojho vystúpenia upozornil, že popri pandémii ochorenia COVID-19 čelíme aj pandémii nedostatku pohybu (inaktivity), ktorý má byť v Európe do roku 2030 hlavným faktorom úmrtí na neprenosné choroby.

Štátny radca MŠVVŠ SR Pavol Smutný.
Štátny radca MŠVVŠ SR Pavol Smutný.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ambíciou projektu „Aktívna škola“ je zvýšiť pohybovú gramotnosť detí a mládeže. „Máme veľké rezervy vo fungovaní systému a dnes ani nevieme, ako všetky parametre kvantifikovať. Vychádzame však z odporúčaní príslušnej medzinárodnej organizácie a na realizáciu projektu chceme nastaviť merateľné ciele,“ uviedol Pavol Smutný. Doplnil, že projekt „Aktívna škola“ je prepojený aj s projektom zdravého stravovania detí a mládeže.

O téme školského športu a pohybových aktivitách na školách sa po jeho prezentácii rozprúdila čulá diskusia. Vyplynulo z nej, že situácia naozaj nie je dobrá, pričom ide o zložitý komplex problémov, ktoré nemajú jednoduché riešenie.

Napríklad návrhy na zvýšenie počtu hodín telesnej výchovy na školách z dvoch na tri narážajú na nedostatočné priestorové, materiálne aj personálne možnosti škôl. Navyše učitelia telocviku sa do značnej miery zmenili na úradníkov - administrátorov a vedeniu pohybovej činnosti sa venujú málo. Poskytnutie školských športovísk po vyučovaní pre športové kluby zase naráža na problémy ich drahej základnej prevádzky, na ktorú školy nemajú dosť peňazí.

Viceprezident SOŠV pre športovú infraštruktúru Martin Kohút vyjadril názor, že v systéme je dosť peňazí na športovanie detí, ale na ich lepšie využitie treba oveľa viac spolupracovať s mestami a obcami.

Podľa Smutného sú mnohé problémy športu a pohybových aktivít už dnes riešiteľné, ale od všetkých zainteresovaných si žiadajú zmenu myslenia. To platí aj pre rodičov, z ktorých mnohí vystavujú deťom ospravedlnenia, aby nemuseli cvičiť.

Prezident SOŠV Anton Siekel pripomenul, že do formátu školského športu zapadá aj projekt Olympijského odznaku všestrannosti, ktorý sa na školách realizuje v spolupráci SOŠV s rezortným ministerstvom. Jeho prvé celoslovenské finále sa uskutoční 27. a 28. septembra v Šamoríne.

Fond na podporu športu a investície do športovej infraštruktúry

Výkonný riaditeľ SOŠV a člen správnej rady Fondu na podporu športu (FNPŠ) Gábor Asványi informoval o dotačných výzvach fondu na minulý a tento rok. Výzvy sú zamerané jednak na zveľaďovanie športovej infraštruktúry a jednak na zmiernenie dopadov pandémie ochorenia COVID-19 na športové subjekty.

Do oblasti športovej infraštruktúry išli z FNPŠ v poslednom období dosť významné investície, ale Gábor Asványi pripomenul, že investičný dlh v tejto je na Slovensku obrovský. Zástupcovia niektorých „menších“ zväzov kritizovali, že nie sú schopné naplniť kritérium 50-percentného spolufinancovania infraštruktúrnych projektov. Viceprezident SOŠV pre športovú infraštruktúru Martin Kohút im ponúkol poradenskú pomoc v prípade, že ho oslovia.

V roku 2022 až štyri veľké multišportové podujatia

Športový riaditeľ SOŠV Roman Buček priblížil multišportové podujatia v roku 2022, na ktorých účasť slovenskej výpravy zabezpečuje SOŠV. Uviedol, že napriek preloženiu olympijských hier mládeže 2022 v senegalskom Dakare až na rok 2026 (došlo k nemu v dôsledku koronakrízy), čaká nás rok doteraz najbohatší na podujatia tohto typu.

Už 4. – 20. februára 2022 sa v Pekingu uskutočnia XXIV. zimné olympijské hry. Bude sa na nich súťažiť v rekordnom počte 109 disciplín – v porovnaní s Pjongčangom 2018 pribudli niektoré miešané disciplíny, plus súťaž monobistiek. Nedávno došlo k dohode o účasti hokejistov z NHL, ktorí v Pjongčangu chýbali.

Napriek časovej blízkosti konania podujatia športový riaditeľ SOŠV konštatoval, že konkrétnych informácií o protipandemických opatreniach v Pekingu je zatiaľ veľmi málo. Všetky národné olympijské výbory (NOV) čakajú na októbrové zverejnenie príručiek s názvom Playbooky, v ktorých budú uvedené základné opatrenia. Dovtedy NOV vlastne ani nemôžu objednávať letenky, pretože nevedia, s akou dlhou karanténou po príletey sa počíta. Ako problém sa javí aj usporiadanie testovacích súťaží. Viaceré v dôsledku pandémie zrušili a majú sa uskutočniť len pomerne krátko pred ZOH.

Pre našu výpravu je problémom aj to, že pandémia vlani aj tohto roku znemožnila vedeniu výpravu návštevu olympijského regiónu, takže naši športovci pocestujú do prostredia, ktoré poznáme málo.

Riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík v súvislosti s prípravami na ZOH upozornil na dôležitosť riešenia očkovania potenciálnych členov našej olympijskej výpravy treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Mesiac po skončení ZOH v Pekingu – od 20. do 25. marca 2022 - sa uskutoční zimný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) vo fínskom Vuokatti. Roman Buček informoval, že SOŠV predpokladá účasť približne 70-člennej výpravy, v ktorej bude aj družstvo hokejistiek. Zaujímavosťou je, že turnaj hokejistov v rámci zimného EYOF vo Vuokatti sa uskutoční už v decembri tohto roku – ale bez slovenskej účasti.

Po prvý raz v histórii vyšle SOŠV výpravu na Svetové hry v neolympijských športoch, ktorých dejiskom bude 7. – 17. júla 2022 americký Birmingham. V minulosti na toto podujatia vysielala slovenskú výpravu medzičasom zaniknuvšia Konfederácia športových zväzov SR. V Birmighame sa bude súťažiť v 34 odvetviach. Zo Slovenska sa na podujatie zatiaľ kvalifikoval len jeden parašutista.

Následne sa veľká pozornosť Slovenska sústredí na letný EYOF, ktorý budeme hostiť u nás – od 24. do 30. júla v Banskej Bystrici. Vďaka tomu, že usporiadateľská krajina môže postaviť družstvá do všetkých turnajov v kolektívnych športoch, Slovensko bude mať určite doteraz najpočetnejšiu výpravu na EYOF.

Stručne o ďalších témach

Riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV Petra Gantnerová informovala zástupcov športových zväzov o rôznych programoch Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV), na ktorých môžu prostredníctvom SOŠV participovať a profitovať z nich naše športové zväzy, ako aj konkrétni športovci a tréneri – štipendisti OS MOV.

Z ďalších informácií, ktoré odzneli na stretnutí, zaujali slová štátneho tajomníka MŠVVŠ SR pre šport Ivana Husára na margo prípravy novely Zákona o športe. Uviedol, že sekcia športu pripravila návrh obsahu zákona po obsiahlej diskusii a riešení množstva pripomienok a podnetov. Posunula ho legislatívnemu odboru ministerstvo na prípravu paragrafového znenia, pričom treba ešte dotiahnuť state o hlavnom kontrolórovi športu a o profesionálnom. Po ukončení tejto fázy pôjde návrh zákona do štandardného medzirezortného pripomienkového konania. „Dúfam, že zákon bude ,štíhly´,“ konštatoval Ivan Husár.

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba upriamil pozornosť pléna na niektoré blížiace sa významné udalosti. Slávnostné vyhodnotenie účasti slovenskej výpravy na OH v Tokiu spojené s odovzdávaním odmien, vyznamenaní SOŠV a s uvedením oficiálnej knižnej publikácie TOKIO 2020 sa uskutoční v utorok 21. septembra v rámci tzv. Olympic Family Day v golfovom areáli Sedín. Tretí ročník konferencie SOŠV Sport ®evolution, tentoraz v online podobe, sa bude konať 23. septembra.

Volebné 60. valné zhromaždenie SOŠV, ktoré oficiálne uzatvorí nezvyčajne až päťročný olympijský cyklus a zvolí orgány SOŠV na ďalšie tri roky, sa uskutoční 15. októbra v Bratislave. Počas neho sa uskutoční aj udelenie výročných ocenení SOŠV za rok 2020 a najvýznamnejších vyznamenaní SOŠV.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV