Športové aktuality
4 min. čítania

Na rozhodujúci moment sa nezvládla pozerať. Baránková za pár dní zmenila slovenskú lukostreľbu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Denisa Baránková.
Foto
TASR - Michal Svítok

Na olympijské hry do Tokia sa kvalifikovala aj dvadsaťročná lukostrelkyňa Denisa Baránková. Najmladšia športovkyňa v slovenskej výprave má za sebou aj „supertýždeň”, v ktorom prepísala históriu. Ako prvá Slovenka získala cenný kov na kontinentálnom šampionáte.

Rok naviac nemohol iba 20-ročnej športovkyni uškodiť. V pôvodnom termíne konania olympijských hier mala úplne iné plány. „Dovtedy sme nad olympijskými hrami ani veľmi neuvažovali. Cieľ boli minuloročné juniorského ME. Na tie sme však, bohužiaľ, nešli, keďže sa zrušili. Tento rok ma ale posunul dopredu,“ hovorí mladá lukostrelkyňa, ktorá sa stihla zdokonaliť aj aklimatizovať sa medzi ženami.

„Vo februári som prekonala koronavírus, to ma trošku zrazilo na kolená. Ale vrátili sme sa späť do hry v absolútnom nasadení. Na Antalyu sme chceli byť pripravení a vystrieľať miestenku,“ spomína Baránková.

Na rozhodujúci moment sa nezvládla pozerať

Na turnaji Európskej kvalifikácie v tureckej Antalyi však nepostúpila do semifinále. To znamenalo, že nezíska priamo jedno zo štyroch postupových miest. Nakoniec sa však v hodnotení podujatia pred ňou umiestnili dve reprezentantky Turecka, Francúzska i Španielska. Miestenku však mohla vybojovať len jedna pretekárka z každej krajiny. Baránkovej preto na kvalifikáciu do Tokia stačilo aj konečné 7. miesto. „Boli sme priamo na strelnici, keď sa strieľalo. Bol to posledný zápas, ktorý určoval, či pôjdem alebo nie. Sledovali sme ho spolu s mojimi trénermi. Musela som odísť na toaletu, nezvládala som sa pozerať, čo sa stane ďalej. Keď som sa vrátila, tréner si robil srandu, že je koniec a že to ešte môžem vyskúšať na kvalifikácii v Paríži. Nakoniec som však zistila, že to nie je pravda. Nevedela som, čo robiť, bol to však úžasný pocit," priznáva s úsmevom.

Kvalifikáciu odstrieľala s najlepším výsledkom v živote. Utvorila dokonca juniorský národný rekord. „Mali sme cieľ, ktorého sme sa celý týždeň držali. Som rada, že to vyšlo tak, ako to vyšlo a že sa podarilo pre Slovensko vystrieľať miestenku.“

Bronz z ME? Úžasný pocit

Lenže iba miestenkou to neskončilo. Úvodný júnový týždeň sa už navždy zapísal do histórie slovenskej lukostreľby. Baránková sa najskôr kvalifikovala na olympijské hry a následne získala aj bronzovú medailu na ME. Bol to vôbec  historicky prvý cenný kov z kontinentálneho šampionátu pre Slovensko. „Išla som do záverečných bojov s tým, že bez medaily neodídem. Chcela som veľmi vyhrať súboj o bronz, nakoniec to vyšlo. Všetko sa to dialo veľmi rýchlo, úplne som si neuvedomila, čo sa vlastne deje. Keď sa to podarilo, bol to naozaj úžasný pocit.

Pred odletom do Japonska sa snažila čo najlepšie pripraviť a ideálne vyladiť formu. „Príprava je momentálne na vrchole, forma je výborná. Myslím, že som na tom veľmi dobre. Niekoľko tréningov sme mali aj v Národnom športovom centre. Ponúkli nám možnosť tréningu v špeciálnom stane, ktorý simuluje klimatické podmienky v Tokiu,“ dodáva najmladšia športovkyňa vo výprave.

Opatrenia v Tokiu neberie ako prekážku

Olympionikov čakajú v japonskej metropole prísne bezpečnostné opatrenia. Zabudnúť môžu na prehliadku mesta či návštevu iných športovísk. Ich život v Tokiu sa bude predovšetkým odohrávať len na izbe, tréningu a na športovisku.  „Osobne to nevnímam ako prekážku, posledný kvalifikačný turnaj v Paríži vyzeral podobne, ako to bude aj v Tokiu. Mňa to moc neobmedzuje. Aspoň sa budem vedieť viac sústrediť na robotu. Je to trošku sklamanie, že neuvidím nič iné, no aj tak sa veľmi teším,“ hovorí Denisa.

Pri premiére pod piatimi kruhmi by rada skončila medzi najlepšou šestnástkou pretekárok. „Chcem sa dostať do tretieho kola eliminácie. To je reálny cieľ, ktorý sme si stanovili s trénerom. Všetko naviac bude veľké plus. V kvalifikácii by som bola spokojná so ziskom asi 645 bodov, to je priemer, ktorý tento rok mám.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV