Športové aktuality
3 min. čítania

Na SP v rýchlostnej kanoistike v Szegede Kmeťová s Kohlovou prvé na 200 a siedme na 500 m

SZEGED 7. júna (SITA) - Ani v sobotu neobišli slovenskí reprezentanti na pretekoch I. kola Svetového pohára v rýchlostnej kanoistike v maďarskom Szegede medailovo naprázdno. Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou si po finále neolympijskej, ale divácky mimoriadne atraktívnej šprintérskej trati K2 žien na 200 m prevzali zlaté medaily, keď síce dopádlovali do cieľa druhé, ale domáce Melinda Patyiová a Krisztina Fazekasová, ktoré ich zdolali o 48 tisícin sekundy, boli po pretekoch diskvalifikované. „Pri vážení lodí po dojazde do cieľa sa zistilo, že Maďarky podvádzali. Nedodržali pravidlo o minimálnej hmotnosti lode. Mali to teda ľahšie ako my, možno práve preto zvíťazili," povedala pre agentúru SITA Martina Kohlová.

Po piatkovom striebre z pretekov na 1000 m si v tomto stredisku vybojovali už svoj druhý vzácny kov. Novácko-bratislavské duo štartovalo v sobotu aj v pretekoch ženských dvojkajakov na olympijskej 500 m trati. Cieľ preťali na siedmej pozícii. Preteky boli v réžii favorizovaných maďarských a nemeckých posádok, pre ktoré to bola interná kvalifikácia na OH. Za víťazným nemeckým párom Nicole Reinhardtová, Fanny Fischerová zaostali Slovenky s časom 1:53,053 min o bezmála 5 sekúnd. V redukovanom poradí prakticky potvrdili pozíciu štvrtej najlepšej európskej lode z nedávnych majstrovstiev starého kontinentu v talianskom Miláne.

„Nebola to celkom zlá jazda. My sme išli, čo to dalo. Zle sme v lodi sedeli, to sa pri posádkach občas stane. Jedna bola nahnutá na jednu stranu, druhá na druhú. Sto metrov pred cieľom, keď začalo fúkať, sme mali najväčšiu starosť o to, aby sme sa neprevrátili a nevykúpali. Lepšie, že sa nám to stalo teraz, ako keby sme mali takúto chybu urobiť na olympiáde. Prejavila sa na nás aj únava z piatkového kilometra. Je nám jasné, že kombinácia tisícka - päťstovka v budúcnosti neprichádza do úvahy. Na druhej strane je dobre, že sme sa samé presvedčili o svojich schopnostiach vo vytrvalosti. Teraz sme vyčerpané, ale šťastné, že to dopadlo pre nás takto dobre," dodala zadáčka najúspešnejšej slovenskej lode Martina Kohlová.

V B-finále (o konečné 10. - 18. miesto) C1 na 500 m sa predstavil Marián Ostrčil. Obsadil v ňom tretie miesto, celkovo mu teda patrila 12. pozícia. Za víťazom „malého" finále Číňanom Qiangom Liom zaostal o 2,262 s. Na tohtoročných majstrovstvách Európy v talianskom Miláne na päťstovke rovnako postúpil iba do B-finále, ale v ňom triumfoval, klasifikovali ho teda na 10. pozícii.

Celkove sa slovenskí reprezentanti vracajú zo Szegedu s tromi vzácnymi kovmi. Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou v ženskom dvojkajaku majú zlato z pretekov na 200 m a striebro z kilometra, v K4 mužov na 1000 m triumfovali Richard a Michal Risdorferovci, Erik Vlček a Juraj Tarr.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV