Šport a olympizmus
10 min. čítania

Na sústredení Juniorského olympijského tímu #JOTGAMES v Šamoríne zažili mladí športovci množstvo zábavy a rozšírili si svoje obzory v rôznych sférach

Foto
SOŠV/Andrej Galica

Počas 24. a 25. augusta sa v Olympijskom tréningovom centre X-Bionic Sphere v Šamoríne konal team building s názvom #JOTGAMES, ktorý pre členov Juniorského olympijského tímu (JOT) zorganizoval Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Pre viacerých mladých športovcov išlo o prvú multišportovú skúsenosť, hoci niektorí sa zúčastnili už na OH či ZOH mládeže, alebo na EYOF-e. Naši juniori sa počas dvoch dní spoznávali, zabávali, vzdelávali a rozšírili si obzory v rôznych sférach. Podujatie ich uvádza do olympijského športového sveta.

V priestoroch Tuli Cinema privítala talentovaných športovcov marketingová riaditeľka SOŠV Kristína Czuczová. „Vítam vás na sústredení juniorského olympijského tímu #JOTGAMES 2020. S mojimi kolegami sme dlho rozmýšali nad tým, aké aktivity pre vás pripravíme, aby ste sa zabavili a naučili sa niečo nové. Verím, že si program užijete,“ povedala pri zahájení #JOTGAMES.

Na úvod športovci „prelomili ľady“

Prvá aktivita spoločného team buildingu s názvom Icebreaker Games pod vedením mentálneho kouča Adama Kociana mala za cieľ prelomiť ľady, čo sa týka medziľudských vzťahov. V duchu hesla „Sme jeden tím“ sa juniorskí športovci navzájom lepšie spoznali.

Najskôr si zahrali hru dve pravdy a jedna lož, v ktorej povedali dva pravdivé a jeden nepravdivý príbeh. Následne sa rozdelili na dve skupiny a zoradili sa podľa pokynov od najväčšieho po najmenšieho, podľa mesiaca narodenia, či podľa priezviska.

Ilustračná fotografia
Foto
SOŠV/Andrej Galica

V čom sa vážia mileniáli? V instagramoch

YouTuber a influencer Peter „Expl0ited“ Altof ponúkol viacero cenných rád a ukázal športovcovom, ako sa možno stať  guru sociálnych sietí. Treba to vyskúšať spôsobom pokus-omyl. Vďaka metrikám, ktoré Instagram ponúka, človek vidí, koľko ľudí reagovalo na jeho príspevok. „Môžeš si vyskúšať rôzne typy príspevkov. Na konci mesiaca si zistíš, čo malo najlepšie výsledky a čo ťa najviac bavilo. Nemusíš sa báť, že sa to ľuďom nebude páčiť,“ odporučil mladým športovcom.

Obsah má podľa Expl0ited tvoriť práca a súkromie. Niekedy ľudí zaujíma profesijný život viac, treba to rozumne kombinovať. Followerov človek získa tým, že zaujme, udrží pozornosť obsahom a vybuduje si so sledovateľom vzťah - nechá ľudí sa stotožniť so svojím nazorom. „Stories“ (príbehy) majú byť autentické, sú v reálnom čase. „Vďaka tomu môžete ukázať ľuďom, že ste obyčajný človek, že to nie je len o tvrdých tréningoch.“

Treba dodržiavať aj bezpečnosť. „Instagram je dobrý pomocník, ale zlý pán.“ Ľudia by nemali zverejňovať nevhodný obsah, mali by dbať na spoločenskú zodpovednosť. „Treba sa vyhnúť hoaxom, nebyť zlým vzorom, napríklad zverejňovať fotky s marihuanou či so zbraňami a vyvarovať sa používania vulgarizmov.“

Aktivity v x-bionic® aquatic sphere 

Po obede a bloku prednášok nasledovali aktivity v x-bionic® aquatic sphere, na ktorých sa zúčastnili aj slovenské športové esá Danka Barteková, Matej Beňuš, Róbert Vittek, Csaba Zalka, Adam Botek, Richard Varga, Richard Nagy a Alexandra Longová.

Juniori i seniori si mohli zahrať plážový volejbal. Nechýbali napínavé súboje vo fun water pole. Súťažilo sa na prekážkovej dráhe aquatic ninja, kde sa športovci medzi sebou vyraďovali.

„Videla som veľmi šikovných juniorov, z ktorých si niektorých pamätám aj z olympijských hier mládeže či rôznych iných projektov. Pre mňa to bolo super stretnutie s nimi a možnosť sa s nimi porozprávať,“ nechala sa počuť strelkyňa a členka Komisie športovcov MOV Danka Barteková.

Ilustračná fotografia
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Talkshow so Šarkanom

Po chvíľach oddychu a výdatnej večeri prišiel známy moderátor Peter „Šarkan“ Novák s talkshow, ktorej hosťami boli bývalá tenistka Dominika Cibulková, speváčka Ema Drobná a jej partner Filip Šebo – bývalý futbalový reprezentant Slovenska a aktuálne triatlonista. Vyvrcholenie prvého dňa si nenechal ujsť ani prezident SOŠV Anton Siekel.

Hovorili o tom, čo treba na to, aby športovci boli úspešní. Dominika Cibulková mala počas kariéry mentálneho kouča, ktorý ju posunul dopredu. Prezradila, že v tenise je veľmi ťažké posunúť sa vo svetovom rebríčku z dvanásteho na desiate miesto, a ešte oveľa ťažšie prepracovať sa do prvej päťky. Okrem toho si bývalá štvrtá hráčka sveta myslí, že dôležité sú aj strava a prístup. „Boli to detaily, ktoré robili rozdiel.“

Filip Šebo sa venuje športu, pretože ho baví – a s futbalom skončil vo veku len 28 rokov, keď ho prestal baviť a prestal sa tešiť na tréningy. „Športovec musí mať inštinkt, aby bol vo svojom odvetví úspešný.“ Viacnásobný slovenský futbalový reprezentant má rodinu, ktorá ho podporovala a podporuje vo všetkom, čo robí. „Myslím si, že je to dôležité pre každého športovca.“

Ema Drobná priniesla svoje rady z iného spektra života, keďže sa živí spevom. Hovorila o svojej kariére prezradila, že dokonca sa kedysi súťažne venovala volejbalu.

Dôležité je podľa všetkých budovať si svoju značku. Najmä Filip Šebo zdôraznil, že o to sa človek musí pričiniť v prvom rade úspechom a tým, čo dokáže v činnosti, ktorej sa venuje – a až potom s využitím sociálnych sietí. K tejto myšlienke sa pripojili aj obe dámy.

Hovoríme dopingu „NIE“

Utorok odštartoval prednáškou o dopingu. Tomáš Pagáč zo Slovenskej antidopingovej agentúry (SADA) hovoril účastníkom podujatia o vývoji dopingu, o najväčších dopingových hriešnikoch, ktorí si nedovolene pomohli k výborným výsledkom, aj o jednotlivých aspektoch dopingovej problematiky. Priblížil celé spektrum zakázaných látok i metód, zdravotné riziká, ktoré sa s nimi spájajú (toxicita, preťaženie a nadmerné vyčerpanie), aj riziká kontaminácie voľno predajných výživových prostriedkov zakázanými látkami. Hovoril aj o právach a povinnostiach športovcov a informoval o osvetových aktivitách SADA voči športovcom.

Ilustračná fotografia
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Výživa šampiónov

Odborník na zdravú výživu docent Milan Sedliak prednášal o tom, ako sa majú športovci správne stravovať. Osobitne hovoril o bielkovinách, pričom treba kombinovať jednotlivé typy bielkovín. „Neexperimentoval by som s vegánstvom, nejaké živočíšne bielkoviny by človek mal konzumovať,“ tvrdí skúsený výživový poradca. Odporučil optimálny denný príjem bielkovín pre dospelých, sacharidov či živočíšnych a rastlinných tukov.

Definoval základné princípy výživy. Dôležité je časovanie a zloženie stravy – 3 - 6 jedál denne, nejesť v noci, ideálne je jesť do 60 minút po výkone, po záťaži treba rýchlo dopĺňať zásoby glykogénu. Vo vrcholovom športe podľa Sedliaka treba dbať aj na diagnostiku – zloženie tela, analýza jedálnička, krvné testy. Nevynechal ani odporúčania, čo sa týka vitamínom a výživových doplnkov. Striktný postoj zaujal ku konzumácii alkoholu, ale napríklad aj k používaniu žuvacieho tabaku či energetických nápojov. Vo všetkom sa skrývajú riziká.

Na záver boli juniori „vo svetle reflektorov“

Prednáškovú časť uzavrelo mediálne školenie pod vedením Richarda Fidesa zo spoločnosti Grape PR. Svojimi názormi prispeli aj dvaja dlhoroční športoví novinári - Peter Pašuth z rovnakej agentúry a riaditeľ mediálneho oddelenia SOŠV Ľubomír Souček. Na základe vtipných videí Fides priniesol pohľad na to, ako by mala, ale aj nemala vyzerať mediálna komunikácia.

Vravel o tom, že situáciu vzhľadom na mediálny výstup musia vyhodnotiť športovci. „Pokojne môžete povedať, že sa na to momentálne necítim a prídem neskôr. Vy ste páni situácie.“ Čo sa týka tlačových konferencií, treba sa na ne dôkladne pripraviť.

Rozobral aj tradičné médiá, ktoré na Slovensku pôsobia. Za každým médiom treba vidieť konkrétneho novinára, ktorý má vzhľadom na typ média iný systém práce. „Inak pracujete s redaktorom, ktorý pracuje v printe, v televízií, v rozhlase alebo na webe.“

Zoznam účastníkov #JOTGAMES spomedzi mladých športovcov

Ema Labošová (stolný tenis)
Zuzana Paňková (vodný slalom)
Michaela Čukanová (karate)
Filip Delinčák (stolný tenis)
Peter Kuric (športové lezenie)
Eva Hanicová (snoubording)
Viktória Čerňanská (boby)
Ema Kapustová (biatlon)
Benjamín Maťašeje (džudo)
Alex Barto (džudo)
Viktória Forster (atletika)
Nina Geršiová (džudo)
Filip Révaj (atletika)
Petra Horváthová (moderná gymnastika)
Nikoleta Trníková (plávanie)
Barbora Horniaková (beh na lyžiach, biatlon)
Andrej Kubík (účastník Ukáž sa!, cyklistika)

Ohlasy

ExplOited (youtuber a influencer)

Na sociálnych sieťach ľuďom ukážeš, že máš zaujímavý život a lifestyle. Človek, ktorý je mimo tohto okruhu, si ani nevie predstaviť, čo do toho dávaš. Možno nevedia, aké je to náročné. Pre veľa ľudí to môže byť veľmi inšpiratívne. Môžeš prezentovať, že popri športe dokážeš s úsmevom na tvári chodiť do školy alebo do práce. Z druhej strany ľudia sledujú športovcov, lebo sú osobnosti. Každý môže ukázať, v čom je dobrý a môže to zdieľať na Instagrame.

Richard Nagy (plavec, účastník olympijských hier v Riu de Janeiro)

Podľa mňa ide o veľmi peknú myšlienku. Je super, že sa takto môžu stretnúť športovci z rôznych športových odvetví. Ja som videl prvýkrát iných športovcov okrem plavcov až na EYOF-e, keď som mal 16 rokov. Druhýkrát to hádam bolo až na olympijských hrách. Mňa nezastihla takáto inciatíva. Veľmi sa mi páči.

Danka Barteková (športová strelkyňa, bronzová medailistka v skeete na OH v Londýne 2012)

Veľmi sa teším, že u nás začal fungovať teambuildingový aspekt. Keď som bola juniorka, vedela som, že aj v iných športoch máme športovcov ako ja, ktorí nás reprezentujú. Nikdy sme sa však nepoznali navzájom. Nemali sme nikdy takéto možnosť. Myslím si, že práve v tom je sila Juniorského olympijského tímu. Zrazu sa junior stane súčasťou niečoho väčšieho. Uvedomí si, že existujú aj iné športy a má v nich svojich rovesníkov. Raz sa spolu môžu zúčastniť na „veľkých“ olympijských hrách. Veľmi oceňujem túto myšlienku.

Nikoleta Trníková (plavkyňa)

Som veľmi vďačná, že som sem mohla prísť a spoznať ostatných juniorských športovcov. Doteraz sme sa nepoznali a dostali sme príležitosť na stretnutie. Mohla som od nich zistiť, ako to vyzerá v športoch, ktorým sa venujú. Bolo to príjemné, že som tu mohla byť. Dozvedela som aj niečo nové, čo som nevedela.

Alex Barto (džudista)

Myslím si, že toto podujatie mi dalo veľa. Hlavne sa mi páčili prednášky. Napríklad dnes ráno o antidopingu alebo o výžive s pánom docentom Sedliakom. Spýtal som sa aj na prednáške o dopingu, čo som nevedel. Páčila sa mi takisto talkshow so Šarkanom, Dominikou Cibulkovou, Filipom Šebom a Emou Drobnou.

Peter Kuric (športový lezec)

Veľmi sa mi tu páčilo. Najviac sa mi pozdávalo, že som mal možnosť stretnúť sa s týmito športovcami. Mohol som sa s nimi porozprávať o tom, čo prežívajú. Dozvedel som sa taktiež o problémoch, ktoré majú vo svojom športe. Bola tu veľmi príjemná atmosféra. Mali sme možnosť zúčastniť sa na prednáškach, z ktorých som si veľa odniesol. Či už to bolo o Instagrame alebo o výživových veciach. Najviac mi priniesla pravdepodobne prednáška s výživovým poradcom, ktorý mi ozrejmil niektoré veci

Hlavným partnerom podujatia bol exkluzívny partner SOŠV - spoločnosť TIPOS.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV