Športové aktuality
4 min. čítania

Na sústredenia chodí s hviezdami cyklistiky. Svrček v Taliansku ladí formu do Quick-Stepu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Martin Svrček v drese tímu do 23 rokov, v ktorom by mal do leta pôsobiť.
Foto
Archív MS

V lete sa Martin Svrček stane jediným slovenským cyklistom pôsobiacim vo World Tour tíme. Jazdiť bude za jeden z najlepších tímov v pelotóne Quick-Step Alpha Vinyl Team. Člen Juniorského olympijského tímu sa aktuálne pripravuje na prechod do mužskej cyklistiky v talianskom tíme do 23 rokov.

Úvod sezóny mu v talianskom tíme do 23 rokov Biesse Carrera Continental  príliš nevyšiel. „Mal som nejaké technické problémy, posledné preteky sa mi však už išlo dobre. Najbližšie ma čakajú preteky v Taliansku, neskôr aj Giro di Siciilia, na ktoré ladím svoju prípravu. Na Sicílii budú súťažiť aj Word Tour tímy. Vrchol pre mňa bude Giro Ciclistico d'Italia – Giro d´Italia do 23 rokov,“ spomína držiteľ 4. miesta z ostatného juniorského svetového šampionátu.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Sústredenia s hviezdami cyklistiky

V decembri a januári bol talentovaný cyklista na dvoch sústredeniach s Quick-Stepom. Spoločne s hviezdami svetovej cyklistiky. V tíme pôsobí Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Mark Cavendish, Remco Evenepoel či Zdeněk Štybar. Prvé sústredenie bolo zamerané skôr na mediálne povinnosti a rôzne testy. Prvé štyri dni sme ani nebicyklovali. Mali sme rôzne fotenia. V januári to bolo viac zamerané na výkonnostné trénovanie. Boli sme aj na testovaní na časovkárskej dráhe,“ hovorí rodák z Nesluše, neďaleko Žiliny.

Zatiaľ má od Quickstepu práve časovkársky bicykel, ktorý môže používať aj v tíme do 23 rokov. „Trénujem a pretekám na bicykli od súčasného tímu. Z Quick-Stepu neskôr dostanem tréningový, pretekársky a ešte jeden rezervný bicykel.“

K dispozícii má dve výživové poradkyne

Aké ma zatiaľ dojmy z prijatia vo Vlčej svorke, ako Quick-Step prezývajú? „Všetci sú veľmi milí a profesionálni. Nečakal som to až v takej miere. Dávajú nám know-how, čo a ako robiť. Volať môžeme dvom rôznym výživovým poradkyniam, rozprávame sa s nimi a dávajú nám rady o tom, čo jesť,“ hovorí pretekár, ktorý pôvodne hrával hokej. Na ten úplne nezanevrel a užil si aj vystúpenie slovenských hokejistov na ZOH v Pekingu 2022. „Stále som veľký fanúšik slovenského hokeja, toto bola čerešnička na torte celých olympijských hier.“

Súťažný kalendár ešte nepozná

Do jedného z najlepších tímov sveta by sa mal pripojiť v lete. „Neviem ešte presný kalendár, no začiatkom júla bude vysokohorské sústredenie v Livigne, kde by som mal ísť. Aj úlohy v tíme záležia od toho, ako bude prvý polrok pretekať,“ hovorí Svrček, ktorý z Quick-stepu neustále komunikuje s dvoma športovými riaditeľmi a takisto je v kontakte aj s osobným trénerom, ktorého má k dispozícii už teraz.

Cieľom je etapa na „Baby Gire“

Aké sú jeho najbližšie ciele? „V roku 2022 by som sa chcel čo najviac adaptovať na mužskú cyklistiku. Preteky bývajú oveľa dlhšie než juniorského. Hlavým cieľom bude vyhrať etapu na Gire do 23 rokov,“ hovorí člen Juniorského olympijského tímu, projektu Nadácie SOŠV.

„Som veľmi šťastný, že som členom Juniorského olympijského tímu. Určite padne vhod pomoc mentálneho kouča, výživové doplnky aj finančná pomoc. Obnovil som spoluprácu s mentálnym koučom Adamom Kocianom, s ktorým som v rámci Juniorského olympijského tímu spolupracoval aj pred dvoma rokmi. Verím, že to bude mať pozitívny vplyv na moju výkonnosť,“ dodáva Svrček, ktorý bol členom JOT aj v roku 2020.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV