Športové aktuality
5 min. čítania

Na Svetové hry 14 Slovákov na čele s Monikou Chochlíkovou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na snímke zľava karatistka Ingrida Suchánková, kickboxerky Veronika Cmárová a Monika Chochlíková pózujú s medailami zo Svetových hier v poľskom Vroclave 2017.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Celkovo štrnásť slovenských športovcov sa predstaví na Svetových hrách 2022 v Birminghame. V meste ležiacom v americkom štáte Alabama budú súťažiť o cenné kovy v neolympijských športoch a disciplínach od 7. do 17. júla 2022. 

Slovenskú výpravu na Svetové hry prvýkrát vysiela Slovenský olympijský a športový výbor. Doteraz patrila táto kompetencia Konfederácii športových zväzov, ktorá však v predošlých rokoch zanikla.

Nomináciu na Svetové hry Birmingham 2022 robili najmä medzinárodné federácie

Svetové hry v neolympijských športoch majú tradíciu už od roku 1981 a takisto ako olympijské hry sa konávajú v štvorročných intervaloch. Svetové hry podporuje Medzinárodný olympijský výbor

„Na rozdiel od olympijských hier národné olympijské výbory nie sú zodpovedné za nomináciu športovcov a ich sprievodu. Účastníkov nominujú svetové športové organizácie na základe výsledkov z majstrovstiev sveta alebo zo svetových rebríčkov, prípadne národné športové federácie podľa pridelených kvót. V jednotlivých športoch je nižší počet štartujúcich, a tak šancu dostať sa na toto podujatie majú naozaj iba tí najlepší z najlepších. Slovensko môže na základe rozhodnutia medzinárodných federácií postaviť 14 športovcov v 14 súťažiach v 11 športoch,“ povedal vedúci slovenskej výpravy a športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

Vo výprave na Svetové hry viaceré nádeje

V sobotu 7. augusta zvíťazila Chochlíková (vpravo) v piatich kolách na domácej pôde v Trenčíne nad skúsenou Turkyňou Fundou Alkayisovou.
Monika Chochlíková (vpravo) v zápase v muay thai na domácej pôde v Trenčíne s Turkyňou Fundou Alkayisovou.
Foto
Muay Thai Evening

Vo výprave, ktorá môže do Birminghamu cestovať aj vďaka dotácii od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, sú viacerí adepti na medailu. Získať dva cenné kovy v kickboxe a v muay thai chce najlepšia slovenská športovkyňa v bojových športoch Monika Chochlíková, ktorá svoju výbornú výkonnosť potvrdila aj minulotýždňovým triumfom v zápase v thajskom boxe v Brne. Na Svetových hrách 2017 vo Vroclave bola vo váhe do 52 kg strieborná, keď vo finále prehrala s Ruskou Annou Poskrebyševovou.

Bez šancí na kvalitný výsledok nie je ani ďalšia kickboxerka Alexandra Filipová, ktorá bola pred rokom na MS bronzová. Na najvyššie priečky môže pomýšľať aj svetová rekordérka v plutvovom plávaní na 400 m BF Zuzana Hrašková. 

Na Svetové hry sa prednedávnom dobre naladila aj karatistka Ingrida Suchánková, ktorá sa stala v kumite do 61 kg majsterkou Európy. Pred štyrmi rokmi na Svetových hrách vo Vroclave získala bronz. Silová trojbojárka Ivana Horná bola zasa pred zopár dňami bronzová na majstrovstvách sveta v klasickom silovom trojboji IPF.

Do Birminghamu pocestuje aj dvojica lukostrelcov, v neolympijskej terénnej lukostreľbe sa predstaví účastníčka OH v Tokiu a vlani bronzová na ME v olympijskom luku Denisa Baránková. Medzi mužmi sa o ďalší kvalitný výsledok po 4. mieste na minulotýždňových ME v Mníchove pokúsi v disciplíne terčovej lukostreľby kladkový luk Jozef Bošanský. 

Na Svetové hry sa kvalifikovala aj duatlonistka Nikola Čorbová, vlani strieborná na ME v duatlone, rýchlostný kanoista Martin Nemček, thajský boxer Lukáš Mandinec, vodný lyžiar Martin Bartalský, parašutista Roman Dubský či tanečníci v štandardných tancoch Dušan Gruľa a Giada Cragnoliniová. Bartalský s Dubským štartovali už na Svetových hrách 2013.

Najúspešnejším slovenským športom kulturistika

Do Alabamy pricestuje viac ako 3600 športovcov, ktorí sa predstavia v 223 disciplínach 58 odvetví 34 športov.

Na doterajších 10 edíciách Svetových hier nazbierali najhodnotnejšiu medailovú zbierku športovci Talianska (153 zlatých, 147 strieborných a 141 bronzových kovov) pred USA (145 – 129 – 105), Nemeckom (138 – 111 – 140), ZSSR, resp. Ruskom (137 – 110 – 71) a Francúzskom (103 – 101 – 105). Historicky najúspešnejším účastníkom Svetových hier je nemecký plutvový plavec Jürgen Kolenda, ktorý si v rokoch 1981 a 1985 vybojoval spolu 11 zlatých medailí.

Slovenskí športovci doteraz získali na Svetových hrách dovedna 23 medailí (5 – 9 – 9). Bez cenného kovu odchádzali len z Den Haagu 1993 a Cali 2013. Najúspešnejšiu účasť si slovenská výprava pripísala v Kaohsiungu 2009 (medaily 2 – 3 – 3). Najúspešnejším športom je kulturistika (3 – 4 – 3, víťazstvá dosiahli Igor Kočiš v Akite 2001, Juraj Vrábel v Duisburgu 2005 a Jana Purdjaková v Kaohsiungu 2009) pred karate (1 – 2 – 2, v Kaohsiungu 2009 zvíťazila Eva Tulejová-Medveďová) a rybolovnou technikou (1 – 1 – 1, v Lahti 1997 zlato získal Ján Meszároš). Aspoň jedným cenným kovom sa Slováci mohli pochváliť aj v kickboxe, parašutizme, športovom aerobiku a vo vodnom lyžovaní.

Kvalifikovaní športovci na Svetové hry 2022

Tanečný šport: Dušan Gruľa, Giada Cragnoliniová (štandardné tance)

Parašutizmus: Roman Dubský (Canopy Piloting)

Silový trojboj: Ivana Horná (do 72 kg)

Thajský box: Lukáš Mandinec (do 63,5 kg), Monika Chochlíková (do 51 kg)

Vodné lyžovanie: Martin Bartalský (slalom)

Plutvové plávanie: Zuzana Hrašková (100 m BF)

Kickbox: Alexandra Filipová (do 70 kg), Monika Chochlíková (do 52 kg)

Karate: Ingrida Suchánková (kumite do 61 kg)

Duatlon: Nikola Čorbová (duatlon)

Rýchlostná kanoistika: Martin Nemček (K1 maratón, K1 kratšia maratónska trať)

Lukostreľba: Jozef Bošanský (terčová lukostreľba - kladkový luk), Denisa Baránková (terénna lukostreľba - olympijský luk)

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV