SOŠV
Lausanne/Bratislava
6 min. čítania

Na veľké jubileum 125 rokov od založenia MOV (23. jún - Olympijský deň) otvoria supermoderné nové sídlo MOV v Lausanne

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Nové sídlo MOV v Lausanne vyrástlo vedľa niekdajšieho sídla organizácie - zámočky Vidy.
Foto
(c) IOC - Luca Delachaux

Dátum ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) i prijatia rozhodnutia o obnovení antických olympijských hier je totožný – 23. jún 1894. Od roku 1948 sa celosvetovo oslavuje ako Olympijský deň. Tohto roku pripadá na nedeľu a bude výnimočnejší, než zvyčajne – jednak MOV oslávi 125 rokov svojej existencie a jednak otvorí svoje nové sídlo v Lausanne.

Francúzskeho baróna Pierra de Fredi de Coubertin – pedagóga, ktorý si za svoj životný cieľ vytýčil reformu školstva a výchovy mládeže na francúzskych stredných školách, očarili antické olympiské hry. Už v mladom veku založil viacero športových spolkov a organizácií. V roku 1892 na slávnostnom zasadnutí k výročiu francúzskej Únie atletických športov na na univerzitnej pôde slávnej parížskej Sorbonny prvý raz preniesol návrh na obnovenie antických olympijských hier. Vtedy s ním ešte neuspel, ale o dva roky neskôr na rovnakom mieste už áno.

Coubertin bol hlavný organizátor medzinárodného kongresu o otázkach amaterizmu a obnovení olympijských hier 16. – 24. júna 1894 v Paríži. K pôvodnému poslednému bodu programu kongresu „O možnosti obnovenia olympijských hier“ pridal krátko pred jeho otvorením ešte ďalšie dva. Jeden znel „Menovanie medzinárodného výboru, ktorý by mal za úlohu pripraviť obnovenie hier“. Dovedna 78 delegátov z 9 krajín 23. júna 1894 bez väčšej opozície odhlasovalo oba kľúčové Coubertinove návrhy - na obnovenie antických olympijských hier, aj na ustanovenie MOV.

V samovýberovom MOV prvé ženy až v roku 1981

Prvé novoveké olympijské hry sa uskutočnili v Aténach v roku 1896 – necelé dva roky po historickom parížskom dni. Nechajme však teraz stranou hry a povšimnime si skôr samotný MOV.

Medzinárodný olympijský výbor sa od začiatku utvoril ako samovýberový orgán (v angličtine self-recruiting body). To znamená, že MOV si sám vyberal, koho prijme do svojich radov. MOV bol preto od začiatku „elitársky“ spolok. Navyše so značne šľachtickým zázemím. Nikto „zvonku“ nemal právo nominovať do MOV priamo svojho zástupcu. Člen MOV vždy zastupoval organizáciu vo svojej krajine – a nie naopak. To platí dodnes. Členom MOV to má poskytovať nezávislosť na športových a iných organizáciách v ich krajine, i odolnosť voči domácim politickým tlakom.

Na charaktere MOV ako samovýberového orgánu sa až dodnes – napriek určitým demokratizačným krokom vykonaným od roku 1999 (po veľkej korupčnej afére) – nič nezmenilo. V súčasnosti je aj vďaka tomu členmi MOV hneď niekoľko príslušníkov panovníckych rodov, ale aj arabskí šejkovia, ďalej veľkopodnikatelia, bývalí predsedovia vlád či parlamentov, alebo ministri.

V niečom však veľkých reformách od roku 1999 nastali v zložení MOV pozitívne zmeny. V maximálne 115-člennom pléne dnes popri najviac 70 individuálnych členoch musia byť aj zástupcovia olympionikov, medzinárodných športových federácií i národných olympijských výborov (v každej skupine do počtu 15). Oveľa viac než v minulosti je vďaka tomu v MOV bývalých špičkových športovcov. A dnes je v MOV už viac než dvadsať žien, bez ktorých bol „samovýberový“ MOV od svojho ustanovenia celých 87 rokov! Prvé prijal do svojich radov až v roku 1981...

V Lausanne je MOV od roku 1915

Letecký pohľad na nové sídlo Medzinárodného olympijského výboru.
Letecký pohľad na nové sídlo Medzinárodného olympijského výboru.
Foto
(c) IOC - Adam Mork

V roku 1915, teda počas I. svetovej vojny, vybral Pierre de Coubertin za sídlo MOV Lausanne v politicky neutrálnom Švajčiarsku. „V nezávislej a hrdej atmosfére, ktorou dýcha Lausanne, nájde olympijský duch nájde záruku slobody a jej ďalšieho rozvíjania,“ povedal vtedy. Odvtedy až dodnes je toto frankfónne mesto v kantone Vaud na brehu Ženevského jazera hlavným mestom olympizmu – oficiálne ten titul však získalo až v roku 1994, keď MOV oslavoval 100 rokov.

Príklad MOV ťahal do Lausanne aj ďalších. Dnes má v meste sídlo až 59 medzinárodných športových federácií a organizácii, plus viac než 50 spoločností pôsobiacich (aj) v oblasti športu.

Coubertin s rodinou sa do Lausanne presťahoval v roku 1922. Odvtedy až do roku 1968 bolo sídlo MOV vo vile Mon Repos, kde bolo aj historicky prvé Olympijské múzeum. V tejto budove až doteraz sídlili desiatky pracovníkov MOV. Od roku 1968 sa novým sídlom stal zámok Vidy pri brehu Ženevského jazera, ku ktorému bola v roku 1986 pristavaná nová budova. Tieto priestory slúžili až do roku 2015, keď sa začalo s ich dekonštrukciou, pretože na rovnakom mieste, ale na podstatne väčšej ploche, medzičasom vyrástlo nové sídlo MOV. Jeho výstavba sa začala v lete 2016. MOV sa počas stavebných prác presťahoval do dočasných priestorov.

Nové sídlo MOV otvoria na Olympijský deň

Čelný pohľad na nové sídlo MOV. Na jeho nedeľňajšom slávnostnom otvorení sa zo Slovenska zúčastní generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.
Čelný pohľad na nové sídlo MOV. Na jeho nedeľňajšom slávnostnom otvorení sa zo Slovenska zúčastní generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.
Foto
(c) IOC - Luca Delachaux

Nové sídlo MOV slávnostne otvoria onedlho. Dátum inaugurácie bol symbolicky vybraný presne na 125. výročie ustanovenia organizácie a teda na Olympijský deň – 23. júna 2019. Nová budova, ktorá prichýli všetkých približne päťsto zamestnancov MOV, doteraz pracujúcich na štyroch rôznych miestach, nesie dizajn architektov z kodanského štúdia 3XN v spolupráci so spoločnosťou IttenBrechbühl. Na výstavbe nového sídla MOV sa podieľali aj traja TOP-partneri organizácie, firmy Dow, Toyota a Panasonic.

Moderná budova MOV v oblasti Vidy má byť príkladom udržateľnej stavby, s osobitným dôrazom na energetické (celú strechu pokrývajú solárne panely) a vodné hospodárenie, redukciu množstva odpadov a integráciu do okolitého prostredia, tvoreného predovšetkým parkom. Výstavbu zo štyroch pätín realizovali miestne firmy.

Treba pripomenúť, že pod správou MOV je v Lausanne ešte jedna rozsiahla stavba v znamení piatich kruhov – Olympijské múzeum v časti Ouchy, ktoré sa rozkladá na kopci nad Ženevským jazerom. Na rozdiel od sídla MOV je múzeum, otvorené v roku 1993 a renovované pred niekoľkými rokmi, prístupné verejnosti.

V Olympijskom meste budú ZOH mládeže 2020

Zhruba štyristotisícové Lausanne je v povedomí sveta predovšetkým v súvislosti s tým, že je už viac než sto rokov sídlom Medzinárodného olympijského výboru. Keď sa do mesta postupne začali sťahovať ďalšie medzinárodné športové organizácie, získalo prezávku „Silicon Valley športu“. Začiatkom budúceho roka sa však mesto do sveta piatich kruhov zápíše aj inak. V januári 2020 bude Lausanne hostiť III. zimné olympijské hry mládeže.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV