Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

Na ZOH 2022 v Pekingu sa predpokladá podobná veľkosť slovenskej výpravy ako v Pjongčangu 2018

TASR, sou
Designovaný vedúci slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu Roman Buček.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Slovenská výprava by v dejisku XXIV. zimných olympijských hier v Pekingu 2020 mohla mať zhruba rovnaké zastúpenie ako v Pjongčangu v roku 2018. Podľa designovaného vedúceho výpravy, športového riaditeľa Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Romana Bučeka, bude zrejme menej zastúpený biatlon. Plánovaný počet slovenských športovcov by naopak mohli zvýšiť hokejistky.

Roman Buček absolvoval v pondelok a v utorok online míting, na ktorom sa zúčastnili všetci vedúci výprav jednotlivých krajín. "Toto podujatie býva vždy v dejisku hier, ale výnimočné okolnosti to teraz neumožnili. Preto sme nemali možnosť vidieť ako prebiehajú výpravy, ako vyzerajú športoviská, olympijská dedina, ako si urobiť konkrétnu predstavu vzdialeností medzi športoviskami. Fungovať budú tri olympijské dediny, nielen v Pekingu, ale aj v Čchang Ťia-kchou a Jan-čchingu. To naznačuje, že tieto hry budú veľmi náročné."

Na mítingu organizátori čelili mnohým otázkam, prevažne sa týkali bezpečnosti a opatrení. "Povedali nám, že v tomto čase sú bezpredmetné. Situácia sa totiž vyvíja a organizátori uviedli, že  budú sledovať, ako dopadnú olympijské hry v Tokiu. Naznačili, že sa budú učiť z ich opatrení. Spoliehajú sa na to, že v priebehu roka sa posunie aj vývoj vakcinácie. Prebrali sme témy akreditácií a príletov, preclievania športového materiálu, témy okolo dopravy a podobne. Zodpovedali nie všetky veci, ktoré sme z nášho pohľadu potrebovali vedieť v rámci zabezpečenia výpravy. Potešilo ma, že si budeme môcť šoférovať autá vlastnými silami, toto bolo doteraz z pohľadu organizátora nemysliteľné. Takže urobili takýto ústretový krok. Zostáva však stále množstvo otázok, napríklad ohľadne ubytovania trénerov v olympijských dedinách. Nezodpovedné sú aj otázky ohľadom dopravy,“ uviedol Buček na tlačovej konferencii, ktorú deň pred spustením odpočítavania posledného roka do začiatku ZOH v Pekingu v stredu usporiadal SOŠV.

V dejisku ZOH sa vlani na jeseň mali uskutočniť testovacie súťaže, no pre pandémiu ich zrušili a presunuli na koniec roka 2021. "Mali by uskutočniť od októbra do decembra, čo je veľmi krátka doba pred konaním hier a pre logistiku a zabezpečenie to asi bude problém," konštatoval Buček.

Vedúci slovenskej výpravy má štvrtok absolvovať ďalší online míting, na ktorom veľmi detailne preberie všetko, čo sa týka výpravy SR. "Jedna z tém je aj odhad členov výpravy. Predpokladáme asi 53 až 55 športovcov, v Pjongčangu sme ich mali 56. Takže budeme radi, keď sa priblížime k tomuto číslu. Niektorí elitní športovci už ukončili činnosť, vypadla nám preto Veronika Velez Zuzulová, alebo krasokorčuliarsky pár Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley. Sme presvedčení, že sa z kvalifikácie dostanú na ZOH aj hokejisti, veríme, že aj dievčatá. Množstvo športových odvetví má kvalifikáciu na základe rebríčkov, ktoré sa budú uzatvárať 24. januára 2022. Takmer s istotou môžeme počítať, že v biatlone budeme mať menej športovcov ako v minulých obdobiach. Tam je kvalifikácia v rámci postavenia rebríčka národov, máme teraz nárok na 4+4 miesta. Veríme, že sa toto číslo môže zlepšiť," uviedol designovaný šéf našej výpravy na ZOH 2022.

Naším najväčším medailový želiezkom ohni bude určite Petra Vlhová. Matej Gemza, asistent jej hlavného trénera Livia Magoniho, vo videonahrávke uviedol, že slovenská lyžiarka by v Číne mala absolvovať všetky disciplíny: "Máme teraz pred sebou majstrovstvá sveta a Svetový pohár, takže sme sa nezastavili a ZOH ešte neriešime. Ale snažíme sa získať nejaké informácie od ľudí, ktorí tam už súťažili. Nie sú tam vraj premenlivé podmienky, ale zima je v regióne nekompromisne krutá, čakáme niečo také ako v Pjongčangu. Petra za tri roky od hier v Pjongčangu dospela a veríme, že tlak verejnosti nebude vnímať už tak citlivo."

Na hry myslí už aj Vlhovej zjazdársky kolega Adam Žampa, ktorý vo videonahrávke povedal: "Je to rok, takže je to ďaleko aj blízko. Ale už musíme byť pripravení. Je škoda, že príprava na tieto hry nebude taká ako po iné roky, ale preto budú mať všetci rovnaké podmienky a ktokoľvek bude môcť prekvapiť."

Športové oddelenie SOŠV v súčasnosti od slovenských zväzov zimných športov získava zoznamy potenciálnych kandidátov štartu na ZOH. Pre nich chce SOŠV podobne ako pre potenciálnych účastníkov tohtoročných OH v Tokiu presadiť uplatňovanie dekrétu kandidáta olympijského štartu. Status kandidáta účasti na ZOH by športovcovi umožnil uľahčenie prípravy v období uplatňovania striktných protipandemických opatrení.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV