SOŠV
Komárno
12 min. čítania

Na ZŠ Pohraničná v Komárne odhalili pamätné tabule piatich našich kajakárskych medailistov z OH, ktorí chodili na túto školu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Piati olympijskí medailisti a mnohonásobní majstri sveta i Európy - zľava Juraj Bača, Erik Vlček, Juraj Tarr, Richard Riszdorfer a Michal Riszdorfer - pred tabuľou ZŠ Pohraničná, na ktorú v minulosti chodili, spolu s riaditeľom školy Slavomírom Ďurčom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na Základnej škole na Pohraničnej ulici v Komárne sa v utorok odohrala výnimočná udalosť: vo vstupnom priestore školy odhalili pamätné tabule piatich našich olympijských medailistov v rýchlostnej kanoistike (v štvorkajaku sa pričinili o zisk bronzu na OH 2004 v Aténach a strieborných medailí na OH 2008 v Pekingu a na OH 2016 v Riu de Janeiro) a zároveň mnohonásobných majstrov sveta i Európy – Erika Vlčeka (medaily na OH 0-2-1), Juraja Tarra (0-2-0), Michala Riszdorfera, Richarda Riszdorfera (obaja zhodne 0-1-1) a Juraja Baču (0-0-1). Je to až neuveriteľné, ale všetci piati kajakárski velikáni navštevovali tú istú základnú školu!

Ktovie, či sa v niektorej z okolitých krajín nájde podobný príklad. Výnimočnosť tejto chvíle preto podčiarkla aj účasť špičkových športových predstaviteľov.

Prišlo množstvo významných hostí

Zo Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) prišli do Komárna prezident Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba, čestný prezident František Chmelár, čestný člen a poradca prezidenta Vladimír Miller aj mediálny riaditeľ Ľubomír Souček, ktorý ako rodák z Komárna a bývalý žiak ZŠ Pohraničná slávnosť aj moderoval. Prišli aj dvaja najvyšší predstavitelia sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky, predseda Róbert Petriska a generálny sekretár Boris Bergendi, ďalej riaditeľ Športového centra polície a olympijský medailista vo vodnom slalome Juraj Minčík (ŠCP zamestnávalo v minulosti celú päticu, aj v súčasnosti sú jeho členmi stále aktívni pretekári Vlček a Tarr), i bývalý dlhoročný reprezentačný tréner Pavel Blaho.

Vo vestibule ZŠ Pohraničná bolo pri slávnostnej príležitosti naozaj plno...
Vo vestibule ZŠ Pohraničná bolo pri slávnostnej príležitosti naozaj plno...
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Veľmi silné bolo aj zastúpenie ľudí z mesta. Mesto Komárno reprezentovali primátor Béla Keszegh, viceprimátor Ondrej Gajdáč (mimochodom, bývalý reprezentačný tréner vodných pólistov SR) aj prednostka Mestského úradu Denisa Kováčová. Kajak&kanoe klub Komárno (materský klub všetkých piatich medailistov) zase jeho predseda Ladislav Broczky, aj tréneri Ladislav Polhammer, Tibor Soós (obaja dlhý čas viedli všetkých piatich hviezdnych pretekárov, Polhammer za ich mladších liet, Soós po ich prechode do seniorskej kategórie) a súčasný tréner reprezentačného štvorkajaka Peter Likér, ktorý stále vedie veteránov Vlčeka aj Tarra a k tomu aj ďalších špičkových pretekárov z mladej generácie.

Z radov olympionikov z regiónu prišli člen štvrtého štvorkajaka na OH 1992 v Barcelone Jozef Turza, stolná tenistka Eva Ódorová (účastníčka OH 2008 a 2016), futbalista Peter Lérant (účastník OH 2000) aj hádzanárka Monika Szabóová-Kovačicová (vo výprave Maďarska štvrtá na OH 2008). Doplnil ich aktuálny medailista z MS v rýchlostnej kanoistike Adam Botek a z Bratislavy pricestoval kajakársky olympionik 1976 Ľubor Štark. Z neďalekého Hurbanova zase prišiel predseda Slovenského zväzu vzpierania Ján Štefánik, ktorý pôsobil na OH dvakrát ako rozhodca.

Všetkých hostí privítal na pôde ZŠ Pohraničná riaditeľ školy Slavomír Ďurčo, ktorý pripomenul, že škola nedávno oslávila už 125. výročie, takže patrí medzi najstaršie na Slovensku. Viacerí jej bývalí žiaci sa stali významnými osobnosťami, napríklad tvorca prvých slovenských bankoviek, ktoré sa používali od roku 1993, Jozef Bubák, či spisovateľka Daniela Kapitáňová. Najviac známych osobností, ktoré vzišli z tejto školy, je však zo sveta športu. Primátor Komárna Béla Keszegh ocenil, aké výborné meno robia mestu práve špičkoví športovci. A rýchlostní kanoisti medzi nimi vynikajú.

Vybrúsené športové diamanty ako motivácia pre mládež

Anton Siekel (uprostred) bol medzi rečníkmi na slávnostnom odhalení pamätných tabúľ 5 olympijských medailistov zo ZŠ Pohraničná.
Anton Siekel (uprostred) bol medzi rečníkmi na slávnostnom odhalení pamätných tabúľ 5 olympijských medailistov zo ZŠ Pohraničná.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Prezident SOŠV Anton Siekel pred slávnostným odhalením piatich tabúľ olympijských medailistov predstavil celý projekt SOŠV, ktorý sa postupne realizuje v miestach, kde títo medalisti vyrastali. „Táto myšlienka vznikla na pôde a za aktívnej účasti Združenia olympijských klubov SR. Čo viac si môže každý, kto pracuje v športe, želať, ako keď vidí športové legendy, športové osobnosti a mladú generáciu športovcov spolu?! Je to výborná príležitosť, aby sme sa jednak poďakovali za výkony, ktoré naši športovci dosiahli, a jednak aj ukázali mladej generácii takú cestu v športe, ktorá ich môže sprevádzať potom celým životom," povedal.

Mediálny riaditeľ SOŠV Ľubomír Souček doplnil, že tabule na počesť olympijských medailistov pochádzajúcich zo Slovenska, ktorí získali olympijské medaily v minulosti vo farbách Uhorska (OH 1986 – 1912), resp. Československa (OH a ZOH 1924 – 1992) a od roku 1993 vo výpravách Slovenskej republiky (takýchto osobností je dovedna 86), sa dominantne sa osadzujú na základných školách, ktoré navštevovali. "Samozrejme, nie všetky niekdajšie základné školy dnes stále existujú. V prípade, že nie, sa hľadá iné riešenie – zvyčajne osadenie tabule na mestskom, alebo miestnom úrade.“

František Chmelár na fotografii druhý zľava, vedľa neho riaditeľ školy Slavomír Ďurčo, oproti nim prezident SOŠV Anton Siekel a moderátor slávnosti Ľubomír Souček.
František Chmelár na fotografii druhý zľava, vedľa neho riaditeľ školy Slavomír Ďurčo, oproti nim prezident SOŠV Anton Siekel a moderátor slávnosti Ľubomír Souček.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Čestný prezident SOŠV František Chmelár zdôraznil  aj prácu trénerov, ktorí z tejto pätice nadaných a nadmieru pracovitých športovcov vybrúsili ozajstné diamanty: „Na zemi existujú miesta, kde sa ťažia diamanty. Treba ich hľadať, náročne vyťažiť,. Ale to je málo. Aby sa z nich stali hodnotné drahokamy, treba ich vybrúsiť. Takých miest je na svete málo, kde ich dokážu vybrúsiť do absolútnej krásy. Na Slovensku máme na mnohých miestach športové talenty, ale nie všade ich dokážu vybrúsiť. Lebo tak ako diamant, aj talent treba brúsiť až do absolútnej dokonalosti. Ale v Komárne to dokážu. Aby z jednej školy vyšlo päť olympijských medailistov, to je unikát nielen na Slovensku, ale zrejme aj v Európe a možno aj vo svete. Za tými, ktorým dnes odhaľujeme pamätné tabule, sú tréneri, ktorí brúsili ich talent až k olympijským medailám. Mesto Komárno môže byť hrdé nielen na týchto a ďalších športovcov, ale aj na tých, ktorí im svojou prácou pomohli dosiahnuť svetové úspechy.“

Od roku 1986 kajakári z Komárna nikdy nechýbali v reprezentácii najprv Československa (prvým majstrom sveta z ich radov sa v roku 1989 stal trojnásobný olympionik Attila Szabó) a potom Slovenska na vrcholných súťažiach, pričom vo väčšine prípadov sa z nich vrátili s medailami.

Dlhoročný tréner celej pätice Tibor Soós nadviazal, že za skvelými úspechmi oslavovanej pätice bola predovšetkým tvrdá práca všetkých pretekárov (dohromady sa môžu pochváliť 137 medailami z vrcholných súťaží!), ktorú tréneri usmerňovali. „Tréner v každom športe môže byť len vtedy úspešný, keď má úspešných pretekárov. Mal som šťastie, že s týmito chlapcami, ktorí predtým prešli rukami iných trénerov, som mohol dosiahnuť vrchol. Boli to neobyčajne usilovní, vytrvalí a inteligentní športovci, na ktorých som veľmi hrdý. Chcem sa im všetkým poďakovať, pretože vďaka nim som sa dostal do povedomia aj mimo nášho mesta a Slovenska,“ povedal a vyjadril radosť, že Slovenský olympijský a športový výbor vyšiel s touto iniciatívou.

Pamätné tabule medailistom odhalili deti, štyrom ich vlastné

Trom z pätice kajakárskych olympijských medailistov z Komárna na ZŠ Pohraničná dnes chodia ich deti. Erikovi Vlčekovi aj Richardovi Riszdorferovi odhalili ich tabule dcéry (Lara, resp. Sofia a Zara), Michalovi Riszdorferovi zase jeho syn Michal. Ale aj pamätnú tabuľu Juraja Baču, ktorého deti chodia do školy v Šamoríne, odhalil jeho syn Sammy. Tabuľu zatiaľ bezdetného Juraja Tarra zase momentálne najúspešnejší žiacki pretekári z Kajak&kanoe klubu Komárno Alex Ódor a Lukáš Grolmus, ktorí chodia na ZŠ Pohraničná. Týmto spôsobom došlo k symbolickému odovzdaniu štafety športovej výnimočnosti mladej generácii.

Piati olympijskí medailisti - zľava Juraj Bača, Juraj Tarr, Erik Vlček, Michal Riszdorfer a Richard Riszdorfer - s deťmi (v štyroch prípadoch ich vlastnými), ktoré odhaľovali ich pamätné tabule vo vestibule ZŠ Pohraničná Komárno.
Piati olympijskí medailisti - zľava Juraj Bača, Juraj Tarr, Erik Vlček, Michal Riszdorfer a Richard Riszdorfer - s deťmi (v štyroch prípadoch ich vlastnými), ktoré odhaľovali ich pamätné tabule vo vestibule ZŠ Pohraničná Komárno.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Päť ústredných postáv celej slávnosti sa po akte odhalenia tabúľ vyznávalo zo svojich pocitov. Prví hovorili bratia Riszdorferovci, ktorí predstavujú na Slovensku len jednu z dvoch súrodeneckých dvojíc olympijských medailistov. Tou druhou, a na OH ešte úspešnejšou dvojicou, sú vodnoslalomárske dvojičky Peter a Pavol Hochschornerovci, trojnásobní olympijskí šampióni. A vyznania zakončil najúspešnejší z celého kvinteta Erik Vlček, ktorý v prípade, že bude štartovať na OH 2020 v Tokiu (miestenku si štvorkajak aj jeho zásluhou vybojoval ziskom bronzu na tohtoročných majstrovstvách sveta), stane sa prvým slovenským športovcom v histórii so šiestimi olympijskými účasťami.

Vyjadrenia piatich športových velikánov

Bratia Riszdorferovci (vľavo Richard, vpravo Michal) so svojimi deťmi, ktoré odhalili ich pamätné tabule.
Bratia Riszdorferovci (vľavo Richard, vpravo Michal) so svojimi deťmi, ktoré odhalili ich pamätné tabule.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

MICHAL RISZDORFER, nar. 26. 5. 1977 v Podunajských Biskupiciach. OH 2000: 6. v K2 na 1000 m, semifinalista v K2 na 500 m, OH 2004: 3. v K4 na 1000 m, OH 2008: 2. v K4 na 1000 m, MS: medaily 8-3-3 (6x majster sveta v K4, 2x majster sveta v K2), ME: 11-3-1 (10x majster Európy v K4, 1x v K2): „Veľmi sa z toho tešíme a je to pre nás ocenenie – mať takéto tabule. Ale je to, dúfam, aj motivačné pre mladšiu generáciu, vrátane môjho syna, ktorý tiež chodí na túto školu.“

RICHARD RISZDORFER, nar. 17. 3. 1981 v Komárne. OH 2000: 4. v K4 na 1000 m, OH 2004: 3. v K4 na 1000 m, OH 2008: 2. v K4 na 1000 m, MS: medaily 6-2-3 (6x majster sveta v K4), ME: medaily 10-3-0 (10x majster Európy v K4): „Je to veľká chvíľa. Moje deti už včera nespali a to hovorí za všetko... Veľmi sa na dnešok tešili. Som rád a – možno raz aj ony budú mať pamätnú tabuľu...“

Juraj Tarr (vľavo) pred svojou pamätnou tabuľou s mladými nádejnými kajakármi zo ZŠ Pohraničná Ódorom a Grolmusom a Juraj Bača pred svojou tabuľou so svojím synom.
Juraj Tarr (vľavo) pred svojou pamätnou tabuľou s mladými nádejnými kajakármi zo ZŠ Pohraničná Ódorom a Grolmusom a Juraj Bača pred svojou tabuľou so svojím synom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

JURAJ BAČA, nar. 17. 3. 1977 v Komárne. OH 2000: 6. v K2 na 1000 m, semifinalista v K2 na 500 m, OH 2004: 3. v K4 na 1000 m, majstrovstvá sveta: medaily 6-0-1 (4x majster sveta v K4, 2x majster sveta v K2), majstrovstvá Európy: medaily 4-1-1 (3x majster Európy v K4, 1x majster Európy v K2): „Veľmi si to vážim a som naozaj rád, že mám možnosť byť v takejto spoločnosti. Dúfam, že tieto tabule budú minimálne oslovovať, ale možno aj motivovať množstvo detí, ktoré budú chodiť okolo. V Komárne sú dnes veľmi dobré podmienky, aby deti športovali. Ešte však chcem povedať na margo ZŠ Pohraničná, že dvadsať rokov sa škola borila s existenčnými problémami. Nie je tajomstvom, že pred 10 - 15 rokmi bola jej existencia ,na hrane´. Ja verím, že aj tento náš dnešný odkaz jej pomôže, aby ju navštevovalo čo najviac detí a aby táto historická škola v centre mesta bola aj naďalej nosnou.“

JURAJ TARR, nar. 18. 2. 1979 v Komárne, OH 2000: 4. v K4 na 1000 m, OH 2008: 2. v K4 na 1000 m, OH 2012: 6. v K4 na 1000 m, OH 2016: 2. v K4 na 1000 m, MS: medaily 4-3-3 (2x majster sveta v K4, 2x majster sveta v K2), ME: 5-6-2 (5x majster Európy v K4): „Mal som zimomriavky, keď som počúval, čo tu odznelo a predstavil som si, čo som prežil odmalička až do tohto veku. Som nesmierne rád, že naša bývalá škola sa dostala do povedomia a že sme mohli pomôcť športu v Komárne aj tejto škole.“

Erik Vlček pred svojou pamätnou tabuľou v spoločnosti staršej dcéry.
Erik Vlček pred svojou pamätnou tabuľou v spoločnosti staršej dcéry.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

ERIK VLČEK, nar. 29. 12. 1981 v Komárne, OH 2000: 4. v K4 na 1000 m, OH 2004: 3. v K4 na 1000 m, OH 2008: 2. v K4 na 1000 m, OH 2012: 6. v K4 na 1000 m, 8. v K2 na 1000 m, OH 2016: 2. v K4 na 1000 m,  MS: medaily 10-3-4 (7x majster sveta v K4, 3x majster sveta v K2), ME: medaily 11-7-3 (11x majster Európy v K4): „Ja sa cítim nesmierne poctený. Ďakujem SOŠV za túto skvelú myšlienku, aj ZŠ Pohraničná, že umožnila vyvesiť pri vstupe do školy naše pamätné tabule. Chcel by som škole zaželať, aby mala naďalej veľa úspešných študentov, ktorí jej budú robiť dobré meno a Slovenskému športovému a olympijskému výboru zase veľa takých športovcov, ktorí budú motivovať mladých – tak ako kedysi iní motivovali mňa.“

Aj stretnutie so žiakmi a pedagógmi školy

Základná škola na Pohraničnej ulici v Komárne v utorok naozaj žila olympijským duchom, čo sa prejavilo aj vo vystúpení jej žiakov.
Základná škola na Pohraničnej ulici v Komárne v utorok naozaj žila olympijským duchom, čo sa prejavilo aj vo vystúpení jej žiakov.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Napriek nepriaznivému počasiu sa piati olympijskí medailisti aj všetci významní hostia presunuli z vestibulu školy na školský dvor, kde sa stretli so žiakmi aj pedagógmi školy. Deti zo ZŠ tam predviedli krátke vystúpenie na olympijskú tému. Potom moderátor stručne vyspovedal všetkých olympijských medailistov. Zaspomínali si na svoje školské časy a súčasných žiakov svojimi príkladmi motivovali, že aj z bežného okresného mesta sa vďaka nesmierne tvrdej práci možno prebojovať až do absolútnej svetovej špičky.

Deň v znamení tejto výnimočnej udalosti vyvrcholil návštevou množstva významných hostí aj novinárov v kajakárskej lodenici na Váhu, v ktorej všetci piati olympijskí medailisti vyrástli.

O projekte pamätných tabúľ olympijských medailistov

Slovenský olympijský a športový výbor už od leta postupne realizuje projekt odhaľovania pamätných tabúľ (vyrobila ich Mincovňa Kremnica) všetkých olympijských medailistov zo Slovenska, ktorí získali cenné kovy nielen ako reprezentanti Slovenskej republiky, ale aj Uhorska či Československa v období, keď Slovensko bolo súčasťou väčších štátnych útvarov.

Treba dodať, že niektorým ďalším športovcom sa podarilo získať olympijské medaily vo farbách z iných krajín. Najúspešnejší z tejto kategórie je zhodou okolností tiež z Komárna. Vodnopólový brankár István (Štefan) Gergely, ktorý ešte na OH 2000 v Sydney reprezentoval Slovensko, sa po zmene občianstva v Aténach 2004 aj v Pekingu 2008 stal olympijským víťazom s tímom Maďarska.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV