SOŠV
Bratislava
6 min. čítania

Na ZŠ s MŠ Za kasárňou v Bratislave sa odohralo vzorové testovanie žiakov v rámci Odznaku všestrannosti, povzbudzovali ich ambasádori projektu Anastasia Kuzminová a Michal Martikán

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Účastníci testovania na ZŠ s MŠ Za kasárňou Bratislave spoločne so slávnymi olympionikmi Anastasiou Kuzminovou a Michalom Martikánom.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Momentka z testovania.
Momentka z testovania.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Už od začiatku októbra sa na vybraných základných školách na Slovensku organizuje pilotný ročník staronového projektu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) – Odznak všestrannosti. V utorok 17. decembra predpoludním sa v rámci tohto projektu na Základnej škole s materskou školou na ulici Za kasárňou 2 v Bratislave uskutočnilo vzorové testovanie 50 detí vo veku 11 a 12 rokov. Vykonávalo sa v šiestich disciplínach: člnkový beh 10x5 m, zhyby (výdrž v zhybe), vytrvalostný člnkový beh, ľah – sed za 30 sekúnd, skok do diaľky znožmo z miesta a hod 2 kg medicinbalom vzad. Deti absolvovali batérie testovania v dvoch veľkých skupinách.

Deti zo školy, ktorú absolvovala napríklad olympionička v športovej gymnastike Barbora Mokošová, prišli pri testovaní podporiť ambasádori projektu Odznak všestrannosti Anastasia Kuzminová a Michal Martikán. Trojnásobná olympijská víťazka a šesťnásobná medailistka v biatlone Kuzminová, i dvojnásobný olympijský víťaz a päťnásobný medailista vo vodnom slalome Martikán, sú aj tvárami Odznaku všestrannosti. Ich úlohou bolo deťom asistovať pri absolvovaní jednotlivých disciplín.

Obaja olympionici deti pre testovaní povzbudzovali.
Obaja olympionici deti pre testovaní povzbudzovali.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Obaja slávni olympionici zobrali svoju úlohu vážne. Najmä Nasťa Kuzminová od začiatku deti najprv oduševnene povzbudzovala a potom im aj radila, ako správne vykonávať pohyby pri skokoch z miesta, či pri hodoch s medicinbalom. Ale postupne strhla atmosféra aj Michala Martikána, ktorý pri zhyboch deti upozornil, že pri chybnom vykonávaní často opakovaných pohybov si môžu spôsobiť problémy, ktoré pocítia v dospelosti. A sám deťom dokonca ukázal vzorovú výdrž v zhybe. Kuzminová pritom upozornila na jeho krásne vyrovnaný chrbát... Obaja predviedli aj správny skok z miesta, či správny hod medicinbalom vzad.

Michal Martikán predvádza vzorovú výdrž v zhybe, Anastasia Kuzminová upozorňuje na jeho rovný chrbát...
Michal Martikán predvádza vzorovú výdrž v zhybe, Anastasia Kuzminová upozorňuje na jeho rovný chrbát...
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Michal položil deťom aj dve otázky, pričom odpoveď na druhú z nich ukázala, že so športovaním našich detí to celkove nie je ružové. Po Martikánovej otázke, koľko účastníkov testu vie stráviť v kuse viac ako hodinu pri tablete či počítači, sa zdvihlo oveľa viac rúk ako po otázke, koľkí aktívne športujú...

Pri hode medicinbalom vzad.
Pri hode medicinbalom vzad.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

„Niektoré deti sa hýbu dosť, ale iné zase menej a je dobré, keď sa prostredníctvom takéhoto testovania môžu porovnať. Možno to niektoré z nich bude aj motivovať, keď zistia, o koľko sú ich rovesníci lepší. Je dobré, že vďaka takémuto projektu sa môže dariť aj trochu kompenzovať negatívne dôsledky prílišného zaujatiu digitálnymi lákadlami. Zdravotný aspekt je tiež dôležitý,“ zamyslel sa Michal Martikán nad zmyslom projektu Odznaku všestrannosti, ktorý SOŠV obnovil – v pozmenenej podobe – po niekoľkoročnej prestávke.

Napriek fyzickej námahe úsmevy nechýbali...
Napriek fyzickej námahe úsmevy nechýbali...
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Anastasia Kuzminová si testovanie užila. „Som veľmi rada, že sa oživil tento projekt a verím, že rýchlo naberie na obrátkach. Na základnej škole v ruskom Ťumeni, ktorú som absolvovala, sme podobné testovanie mávali pravidelne. Považujem to za prirodzené, veď dieťa vyrastá s chuťou hýbať sa  a v súťažení s rovesníkmi sa rozvíja jeho talent. Myslím si, že takto nastavené testovanie by mal zvládnuť každý žiak tejto vekovej kategórie, ale pravda je, že v porovnaní s dnešnou generáciou detí mala tá moja pohybu podstatne viac. Treba znovu naštartovať vlnu záujmu o športovanie a pohyb. Odznak všestrannosti tomu môže pomôcť,“ povedala. A aby ešte posilnila záujem detí zo ZŠ s MŠ Za kasárňou, priniesla im ukázať svoje tri zlaté olympijské medaily...

Testovanie skoku do diaľky z miesta.
Testovanie skoku do diaľky z miesta.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Odbornú stránku Odznaku všestrannosti zastrešuje Roman Hanzel zo športového oddelenia SOŠV. Na margo výberu testovacích disciplín povedal, že ho posudzovala a odobrila skupina šiestich odborníkov, garantov projektu. „Ide o komplexnú kombináciu disciplín, ktoré sú zamerané na testovanie rýchlosti, sily aj vytrvalosti. V pilotnom ročníku Odznaku všestrannosti sme sa zamerali ma 11 a 12-ročné deti, ale výhľadovo ho plánujeme rozšíriť aj na ďalšie ročníky a stanoviť aj koeficient na porovnanie výkonov s dospelými,“ povedal bývalý slovenský reprezentant v behu na 800 m.

Do batérie testov patrí aj cvičenie ľah - sed.
Do batérie testov patrí aj cvičenie ľah - sed.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Do dobrovoľného projektu Odznak všestrannosti sa do konca roku 2019 zapojí 24 vybraných základných škôl zo všetkých regiónov Slovenska. Za výber a samotnú realizáciu testovania 11-12 ročných žiakov sú zodpovedné regionálne olympijské kluby (OK). Každý klub vybral jednu základnú školu, na ktorej bude prebiehať testovanie, a bude ho s ňou koordinovať. Do IT platformy SOŠV sa zadávajú všetky výsledky z testovania s automatickým prideľovaním jednotlivých úrovní olympijských odznakov (zlato, striebro, bronz).

„Zatiaľ máme k dispozícii výsledky testovania z 11 škôl. Bolo na nich otestovaných celkove okolo štyristo žiakov. Do Vianoc prebehne testovanie spolu na 24 školách a predpokladám, že do konca kalendárneho roka budeme mať výsledky testov asi tisícky žiakov. Ale verím, že do konca školského roka otestujeme až približne 15-tisíc detí. Záujem škôl je veľký. SOŠV dodáva pre účastníkov Odznaku všestrannosti na školách šiltovky, tričká, zošity, šnúrky aj vaky. Všetci absolventi testovania dostanú účastnícke diplomy, žiaci s najlepšími výkonmi zlatý, strieborný, alebo bronzový odznak, všetky školy zase účastnícky certifikát, najlepšie navyše aj športový materiál. To všetko je motivačné,“ hovorí Roman Hanzel.

Michal Martikán a Anastasia Kuzminoá ukazujú, ako vyzerajú Zlatý, Strieborný a Bronzový odznak všestrannosti.
Michal Martikán a Anastasia Kuzminoá ukazujú, ako vyzerajú Zlatý, Strieborný a Bronzový odznak všestrannosti.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporilo projekt Odznaku všestrannosti vo výške 65-tisíc eur. Ďalších 30-tisíc dolárov poskytla Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru – z tohto grantu sa financuje príprava internetovej platformy, ktorá bude slúžiť na spracovanie a vyhodnocovanie celého testovania. „Keď bude táto platforma plne funkčná, chceme testovanie rozšíriť na ešte väčší počet škôl a aj na ďalšie ročníky. SOŠV verí, že Odznak všestrannosti vzbudí na školách záujem a stane sa plnohodnotným projektom v procese športovej aktivácie žiakov, ako aj identifikácie talentov,“ hovorí manažér projektu Roman Hanzel.

Podrobné informácie o projekte sú zverejnené na stránke www.odznakvsestrannosti.sk.

Spoločná fotografia na záver testovania.
Spoločná fotografia na záver testovania.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV