Šport a olympizmus
2 min. čítania

Na Župnej olympiáde stredoškolskej mládeže v Trnave sa udeľovali aj plakety fair play

Katarína Ráczová

Trnavský samosprávny kraj zorganizoval v spolupráci so Slovenskou asociáciou športu na školách a strednými školami v Trnavskom kraji už 15. ročník Župnej olympiády stredoškolskej mládeže. Podujatie sa konalo v dňoch 27. - 28. apríla 2023 v mestskej športovej hale v Trnave a na ďalších športoviskách župných stredných škôl.  

Študentky a študenti z viac ako 40 stredných škôl  kraja súťažili v 9 disciplínach: atletika, basketbal, mixvolejbal, florbal, futsal, stolný tenis, aerobik, bedminton a  silový päťboj. Na podujatí sa predstavilo viac ako 800 stredoškolákov, ktorí boli úspešní v okresných kolách.

Župná olympiáda stredoškolskej mládeže podľa príkladu „veľkých“ olympijských hier je chápaná aj ako proces permanentného presadzovania zásad čistej hry. Preto na podujatí organizátori pod vedením Andrey Ristovej, členky Kolégia Klubu fair play SOŠV a Kataríny Ráczovej, predsedníčky KFP SOŠV vyhlásili aj cenu fair play. Získal ju kolektív florbalistiek z Gymnázia Vambéry z Dunajskej Stredy za príkladné vystupovanie. Mladé hráčky florbalu slúžili ako dobrý príklad nielen svojim rovesníkom, ale aj niektorým trénerom, ktorí občas zabudli, že úlohou trénera je aj vychovávať a prispieť k formovaniu svojho zverenca, a to sa s vulgarizmami, ktoré odzneli na niektorých športoviskách, nedá.

Pohyb, súťaživosť a dobrá nálada nechýbali ani v dobre navštevovanom nákupnom centre CITY ARÉNA v Trnave, kde sa konal aerobic maratón.  Pred odbornými očami pani Jany Domič, hlavnej rozhodkyne sa 85 účastníkov maratónu predstavilo v maratóne, ktorý sa skladal zo štyroch kôl. Práve tu mali dokázať nielen svoju pohybovú šikovnosť, ale aj vytrvalosť, vedieť prekonať únavu, ale aj radosť z pohybu, vlastnosti, ktoré patria k základným predpokladom úspešného športovania.  V tomto duchu získala plaketu KFP SOŠV za „NAJ“ radosť z pohybu Nina Bestvinová zo Športovej školy Jozefa Herdu v Trnave. S bohatým programom sa práve aerobic maratón stal ozdobou Župnej olympiády.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV