Športové aktuality
3 min. čítania

Nadácia SOŠV spolu so športovcami každý rok mobilizuje tisícky darcov najvzácnejšej tekutiny

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Národnou transfúznou službou už niekoľko rokov upozorňuje na fakt, že darovanej krvi nikdy nie je dosť. Vďaka projektu Olympijská kvapka krvi sa darí každý rok mobilizovať tisíce darcov tej najvzácnejšej tekutiny.

Olympijská kvapka krvi pomáha rok čo rok s darovaním tej najvzácnejšej tekutiny – krvi. Aj vy môžete pomôcť a prispieť Nadácii SOŠV prostredníctvom darovania 2% z dane.

Chcem darovať 2%

„Nezabúdajme na pacientov, ktorých život závisí od tej najvzácnejšej tekutiny na svete. Darcom to zaberie zopár minút, no pre niekoho môže aj minúta znamenať život. Každá kvapka krvi sa počíta,“ hovorí prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

V roku 2020 sa vďaka Nadácii SOŠV podarilo pripraviť dve veľké športové výzvy na darovanie krvi. V letných mesiacoch prostredníctvom kampane Športová krv Slovenský olympijský a športový výbor, Nadácia SOŠV a Slovenský paralympijský výbor vyzvali športovú rodinu i verejnosť darovať krv. Každý darca odovzdal symbolickú loptičku s výzvou na darovanie prostredníctvom sociálnych sietí ďalším trom ľuďom. Aj vďaka tejto štafete pribudlo na Slovensku viacero nových darcov krvi.

090221kvapka_krvi_16.jpg

Počas trvania kampane Športová krv darovalo krv na odberových pracoviskách 20 792 darcov krvi, z toho bolo 15 229 mužov a 5 563 žien. „Kampaň zarezonovala medzi darcami krvi veľmi pozitívne. Na naše odberové pracoviská prichádzali z titulu kampane nielen pravidelní darcovia, ale aj tí nepravidelní. Zaznamenali sme aj prvodarcov, ktorí prišli darovať krv práve preto, že boli vyzvaní svojimi priateľmi v rámci kampane,“ povedala Martina Frigová z Národnej transfúznej služby SR.

Svet aktuálne ohrozuje šíriaca sa choroba COVID-19. No krv je dôležitá pre pokrytie potrieb dlhodobo chorých pacientov, pri operáciách a predovšetkým pri záchrane životov po vážnych úrazoch. Pandémia koronavírusu spôsobila, že počet darcov klesá, nemocnice preto volajú o pomoc, keďže im chýbajú krvné jednotky.

Na tento stav upozorňovali koncom roka 2020 v kampani Každá kvapka krvi sa počíta aj úspešní športovci a vyzývali ľudí, aby urobili dobrý skutok. Výzvu do jednotlivých kútov Slovenska adresovali Peter Sagan, Anastasia Kuzminová, Marián Gáborík, Danka Barteková, Ľudovít „Lájos“ Klein, Boris Valábik, Richard Tury, Róbert Vittek, Ladislav a Peter Škantárovci, Lucia Hrivnák Klocová či René Pucher. A opäť prilákali veľké množstvo ľudí. Darovať krv sa počas kampane rozhodlo celkovo 18 671 ľudí v rôznom veku, ktorí odovzdali viac ako 8 400 litrov krvi.

Podporte Nadáciu Slovenského olympijského a športového výboru a darujte jej svoje 2% z dane

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV