Šport a olympizmus
6 min. čítania

Nadácia SOV na predvianočnom stretnutí generácií v znamení fair play ocenila bývalých olympionikov i mladých športovcov, na slávnosti pokrstili publikáciu Kataríny Ráczovej fair play v praxi

Bratislava 13. decembra (SOV) - Nadácia Slovenského olympijského výboru (SOV) zorganizovala v pondelok 12. augusta v bratislavskom hoteli NH Gate One predvianočné stretnutie generácií v znamení fair play. V rámci projektu Olympijské srdce pre seniorov si deväť bývalých olympionikov a ďalšie dve športové osobnosti vo veku nad 50 rokov prevzali poukazy na liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince. Piati mladí športovci z projektu Ukáž sa! zase dostali šek na 1000 eur na ďalšie rozvíjanie ich talentu. Na podujatí zároveň „pokrstili“ publikáciu olympioničky Kataríny Ráczovej s názvom Fair Play v praxi.

Pohľad do slávnostne vyzdobenej sály. FOTO: JÁN SÚKUP
Pohľad do slávnostne vyzdobenej sály.
Foto
JÁN SÚKUP

Jedným z cieľov predvianočného stretnutia generácií bolo zoznámiť mladých športovcov s bývalými a súčasnými olympionikmi, ktorí reprezentovali Slovensko v zahraničí, aby od nich mohli čerpať skúsenosti a rady. "Kontinuálne sa snažíme pripravovať príležitosti, pri akých si môžu skúsení športovci a olympionici vymeniť poznatky s našimi veľkými talentami, ktoré podporujeme v Nadácii SOV," povedal nový prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ktorý od júna 2014 doteraz viedol správnu radu Nadácie SOV.

Liečebné pobyty pre olympionikov-seniorov a ďalšie športové osobnosti

Ako prvý z olympionikov-seniorov si poukaz na liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince prevzal legendárny hokejista Jozef Golonka, na snímke s moderátorom podujatia Ľubomírom Součkom zo SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Ako prvý z olympionikov-seniorov si poukaz na liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince prevzal legendárny hokejista Jozef Golonka, na snímke s moderátorom podujatia Ľubomírom Součkom zo SOV.
Foto
JÁN SÚKUP

Poukazy na budúcoročné týždňové liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince a vianočné balíčky SOV si z rúk prezidenta SOV Antona Siekela a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prevzali deviati účastníci OH či ZOH - bývalí hokejisti Jozef Golonka a Pavol Svitana, atlétka Mária Mračnová-Faithová, volejbalistka Pavlína Kohútová-Štefková, strelec Ivan Némethy, športová gymnastka Ingrid Potisková-Holkovičová, hádzanárka Janka Stašová, rýchlostný kanoista Ľubor Štark a moderný päťbojár Peter Vyskočil, ako aj bývalý hokejový tréner Vladimír Šťastný a stolná tenistka Alica Chladeková-Grofová.
 
Spoločne s menovanými sa na stretnutí zúčastnili i ďalší olympionici-seniori - šermiarka Katarína Ráczová, futbalista Anton Urban a zjazdárka Dagmar Slafkovská-Kuzmanová. Viacerí účastníci si priniesli rôzne artefakty, ktoré sa viažu na ich športovú, osobitne olympijskú kariéru.
 
Poukazy na liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince pri najbližšej vhodnej príležitosti dostanú aj ďalší štyria olympionici-seniori, ktorí sa z pondelňajšieho stretnutia ospravedlnili – bývalá atlétka Jozefína Čerchlanová, volejbalistka Mária Javorčíková-Mališová a basketbalisti Stanislav Kropilák a Ľudmila Pěčová-Chmelíková.

Na spoločnej fotografii všetci držitelia poukazov Nadácie SOV (bez Jozefa Golonku, ktorý musel odísť) a ďalší prítomní olympionici (chýba Anton Urban, ktorý prišiel neskôr) spoločne s členmi správnej rady Nadácie SOV a predstaviteľmi SOV. FOTO: JÁN SÚKUP
Na spoločnej fotografii všetci držitelia poukazov Nadácie SOV (bez Jozefa Golonku, ktorý musel odísť) a ďalší prítomní olympionici (chýba Anton Urban, ktorý prišiel neskôr) spoločne s členmi správnej rady Nadácie SOV a predstaviteľmi SOV.
Foto
JÁN SÚKUP
Martina Kohlová si šek na podporu Vodáckeho klubu Zlaté Piesky prevzala z rúk Zuzany Rehák Štefečekovej. FOTO: JÁN SÚKUP
Martina Kohlová si šek na podporu Vodáckeho klubu Zlaté Piesky prevzala z rúk Zuzany Rehák Štefečekovej.
Foto
JÁN SÚKUP

Ďalšia olympionička (až trojnásobná), ešte stále aktívna rýchlostná kanoistka Martina Kohlová, si na pondelňajšom stretnutí z rúk členky správnej rady Nadácie SOV a striebornej medailistky v streľbe na trap z OH 2008 aj 2012 Zuzany Rehák Štefečekovej prevzala symbolický šek na 1500 eur na pomoc pri rozbehu činnosti Vodáckeho klubu Zlaté piesky, ktorý nedávno založila.

Granty Nadácie SOV ďalším piatim mladým športovým talentom

Slávnostný predvianočný večer patril tiež mladíkom z projektu Ukáž sa! V jeho rámci Nadácia SOV za minulý rok rozdelila športovcom 20.000 eur. V septembri tohto roka si tucet športovcov vo veku 12 až 18 rokov v nepriaznivej sociálnej situácii prevzal šeky na podporu ich športového rastu v celkovej hodnote 30.000 eur (mladí športovci dostali granty vo výške 2000 - 4000 eur na hlavu). "Mali sme takmer 80 prihlásených a viac než 25.000 hlasov verejnosti rozhodlo, kto z vybranej dvanástky získal akú finančnú čiastku," ozrejmil člen správnej rady Nadácie SOV Gábor Asványi.

Projekt Ukáž sa! tak zaujal partnerov Nadácie SOV, že sa vďaka nim tohto roku našli ešte ďalšie finančné prostriedky. Pred Vianocami tak bolo možné rozdeliť ešte ďalších 5000 eur - po 1000 eur piatim mladým športovcom. Na slávnosti si šeky Nadácie SOV aj vianočné balíčky SOV z rúk členov správnej rady Nadácie SOV a olympijských medailistov Zuzany Rehák ŠtefečekovejJuraja Minčíka prevzali atlétka Tereza Rudzanová, plavec Kevin Bielik, hádzanár Dalibor Rendek a volejbalistka Zuzana Šepeľová. Prítomní si mohli pozrieť aj ich motivačné

Osem mladých športovcov z projektu Ukáž sa! v spoločnosti členov správnej rady Nadácie SOV, čestného prezidenta SOV Františka Chmelára i predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa TIPOS, a.s., Jána Barcziho. FOTO: JÁN SÚKUP
Osem mladých športovcov z projektu Ukáž sa! v spoločnosti členov správnej rady Nadácie SOV, čestného prezidenta SOV Františka Chmelára i predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa TIPOS, a.s., Jána Barcziho.
Foto
JÁN SÚKUP

videá. Piata držiteľka grantu, lyžiarka-zjazdárka Klaudia Nemcová, sa zo slávnosti ospravedlnila.
 
Na predvianočné stretnutie generácií prišli aj štyria mladí športovci z projektu Ukáž sa!, ktorí si symbolické šeky prevzali už v septembri – krasokorčuliar Oliver Kubačák, športová lezkyňa Vanda Michalková, triatlonista Slavomír Adam a bikrosár Patrik Nagy. Všetci dostali vianočné balíčky SOV.
 
Ambasádormi projektu Ukáž sa! sú piati známi olympionici – bronzoví olympijskí medailisti, strelkyňa Danka Barteková a rýchlostný kanoista Juraj Bača, ďalej hokejista Ľubomír Višňovský, zjazdárka Petra Vlhová a plavec Richard Nagy.

„Krst“ publikácie Kataríny Ráczovej Fair play v praxi

Malá výstavka publikácie Kataríny Ráczovej Fair play v praxi. FOTO: JÁN SÚKUP
Malá výstavka publikácie Kataríny Ráczovej Fair play v praxi.
Foto
JÁN SÚKUP

Záverečná časť oficiálneho programu predvianočného stretnutia generácií patrila „krstu“ publikácie trojnásobnej olympioničky v šerme Kataríny Ráczovej s názvom Fair play v praxi. Autorka je bývalá predsedníčka Klubu fair play SOV a dlhoročná národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play i členka výkonného výboru Európskeho hnutia fair play.
 
Moderátor slávnosti Ľubomír Souček spomenul, že už pred bezmála tridsiatimi rokmi bol spolu s Katarínou Ráczovou vo vedení federálneho Klubu fair play Československého olympijského výboru. Špičková športovkyňa sa po ukončení šermiarskej kariéry „našla“ v pôsobení v hnutí fair play a stala sa „dušou“ slovenského hnutia fair play. Práve ona preto bola najpovolanejšia napísať 64-stranovú publikáciu Fair play v praxi, ktorú vydal Slovenský olympijský výbor v spolupráci s Nadáciou SOV v náklade 1000 kusov. Knihu si môžete stiahnuť

.

Tesne po krste publikácie Fair play v praxi. S knižkou v ruke autorka Katarína Ráczová, s jej fleuretom Mária Mračnová a spolu s nimi členovia vedenia Klubu fair play SOV Anton Urban, Janka Stašová (predsedníčka KFP SOV), Dana Hellebrandtová, Anna Jašekov
Tesne po krste publikácie Fair play v praxi. S knižkou v ruke autorka Katarína Ráczová, s jej fleuretom Mária Mračnová a spolu s nimi členovia vedenia Klubu fair play SOV Anton Urban, Janka Stašová (predsedníčka KFP SOV), Dana Hellebrandtová, Anna Jašeková, Ladislav Šesták, Peter Tichý a Peter Buček.
Foto
JÁN SÚKUP

"Úloha športu je vychovávať, nie iba prekonávať rekordy a zbierať víťazstvá. Je krásne stáť na stupni víťazov, počúvať hymnu, ale každý nemá také šťastie. Napriek tomu môže šport pomôcť, aby z detí vyrástli osobnosti, ktoré dokážu čeliť rôznym prekážkam a problémom v každodennom živote. Šport nás naučí rešpektovať druhých a ich výkony," povedala Katarína Ráczová.

Katarína Ráczová odovzdala odznak KFP SOV mladému plavcovi z projektu Ukáž sa! Kevinovi Bielikovi. FOTO: JÁN SÚKUP
Katarína Ráczová odovzdala odznak KFP SOV mladému plavcovi z projektu Ukáž sa! Kevinovi Bielikovi.
Foto
JÁN SÚKUP

O „krst“ publikácie Fair play v praxi sa niekdajším Ráczovej fleuretom postarala dvojnásobná olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová-Faithová, ktorá je nositeľka najvyššieho medzinárodného ocenenia fair play - Ceny Jeana Borotru. Odznakmi Klubu fair play SOV s piatimi usmiatymi slniečkami v tvare olympijských kruhov zase publikáciu uviedli do života ďalší členovia vedenia klubu Janka Stašová (predsedníčka KFP SOV), Dana Hellebrandtová, Anna Jašeková, Anton Urban, Ladislav Šesták, Peter TichýPeter Buček.
 
Ôsmi členovia vedenia KFP SOV (vrátane autorky publikácie) si potom vyhliadli každý jedného z prítomných ôsmich účastníkov projektu Ukáž sa! a odovzdali každému odznak klubu ako symbolickú štafetu fair play pre mladú generáciu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV