Šport a olympizmus
6 min. čítania

Nadácia SOV v rámci projektu Olympijské srdce pre seniorov venovala 19 olympionikom týždňové liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 15. decembra (SOV) – V sídle Slovenského olympijského výboru (SOV) si v utorok 15. decembra osem slovenských olympionikov prevzalo poukazy na týždňové liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince. Udialo sa tak symbolicky v predvianočnom čase v rámci projektu Nadácie SOV s názvom Olympijské srdce pre seniorov. Poukazy na pobyty v Kúpeľoch Dudince, ktoré sa budú realizovať 7. – 13. februára, resp. 7. – 13. marca, pridelila Nadácia SOV dovedna 19 olympionikom – viacerí z nich sa však z milého posedenia na pôde SOV ospravedlnili.
 
Prezident SOV a správca Nadácie SOV František Chmelár v krátkom príhovore vyzdvihol činnosť správnej rady Nadácie SOV, ktorá sa v posledných dvoch rokoch po rozsiahlej personálnej výmene v tomto orgáne výrazne aktivizovala a poďakoval sa jej za nové projekty. „Činnosť Nadácie SOV v poslednom období dostáva reálny zmysel,“ zdôraznil. Ďalej sa poďakoval sa prítomným olympionikom za to, čo spravili pre slovenský šport a olympijské hnutie.
 
„Zdravie je jedna z najcennejších vecí, ktoré človek môže mať a poskytnutie liečebných pobytov preto znamená výraznú pomoc olympionikom, na ktorých zdraví sa podpísalo dlhoročné špičkové športovanie,“ uviedol František Chmelár a zaželal všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov i úspešný a radostný rok 2016.

Predseda správnej rady Nadácie SOV Anton Siekel pri príhovore, vpravo prezident SOV František Chmelár, vľavo členovia správnej rady Nadácie SOV Zuzana Rehák Štefečeková a Gábor Ásványi. FOTO: JÁN SÚKUP
Predseda správnej rady Nadácie SOV Anton Siekel pri príhovore, vpravo prezident SOV František Chmelár, vľavo členovia správnej rady Nadácie SOV Zuzana Rehák Štefečeková a Gábor Ásványi.
Foto
JÁN SÚKUP

Na jeho slová nadviazal predseda správnej rady Nadácie SOV Anton Siekel. Ocenil aktivitu ďalších členov správnej rady (z nich boli prítomní dvojnásobná strieborná olympionička v streľbe Zuzana Rehák ŠtefečekováGábor Ásványi, ospravedlnili sa viceprezident SOV Ľubor Halanda a bronzový olympionik vo vodnom slalome Juraj Minčík) a nové projekty, medzi ktoré patrí aj Olympijské srdce pre seniorov.
 
„Našťastie, spolupráca s partnermi Nadácie SOV prebieha veľmi dobre,“ konštatoval Anton Siekel a na margo dvoch turnusov liečebných pobytov olympionikov v Kúpeľoch Dudince v priebehu februára, resp. marca 2016 uviedol, že bude dobré, ak tieto pobyty budú mať nielen liečebný, ale aj spoločenský charakter, aby sa olympionici navzájom lepšie spoznali. Nadácia SOV plánuje využiť prítomnosť viacerých popredných športovcov v Dudinciach aj na besedu s nimi v niektorej z miestnych škôl.

Eva Šuranová sa poďakovala za všetkých obdarovaných olympionikov. Vľavo od nej Mária Ďurišinová a Justín Sedlák, vpravo Anton Urban a Marianna Némethová. FOTO: JÁN SÚKUP
Eva Šuranová sa poďakovala za všetkých obdarovaných olympionikov. Vľavo od nej Mária Ďurišinová a Justín Sedlák, vpravo Anton Urban a Marianna Némethová.
Foto
JÁN SÚKUP

Za osmičku prítomných olympionikov sa nielen za dar Nadácie SOV, ale aj za pravidelnú možnosť stretávania sa olympionikov verejne poďakovala bronzová atlétka z OH 1972 Eva Šuranová. „Len na takýchto stretnutiach sa môžeme dozvedať o sebe navzájom a zoznamovať sa s ďalšími olympionikmi. Boli by sme radi, ak by sme takúto možnosť mali každý rok,“ povedala. Za dlhodobú starostlivosť o olympionikov sa osobitne poďakovala tajomníčke Nadácie SOV a pracovníčke ekonomického oddelenia SOV Kataríne Feketeovej.
 
Na utorňajšom stretnutí si liečebné poukazy na týždňové pobyty v Kúpeľoch Dudince prevzali členovia strieborného futbalového tímu ČSSR z Tokia 1964 Anton Urban Ľudovít Cvetler, členka strieborného družstva športových gymnastiek na OH 1964 v Tokiu aj na OH 1968 v Mexico City Marianna Némethová (v Mexico City aj 4. v preskoku), už spomínaná Eva Šuranová (účastníčka OH 1972 a 1976), športová gymnastka Zdenka Bujnáčková-Jánošová (účastníčka OH 1972 v Mníchove – členka 5. družstva), basketbalista Justín Sedlák (účastník OH 1976 v Montreale – člen 6. družstva), zjazdárka Janka Gantnerová (účastníčka ZOH 1976 v Innsbrucku, ZOH 1980 v Lake Placide – 10. v zjazde a ZOH 1984 v Sa

Aj najúspešnejšia športová gymnastka slovenskej histórie Marianna Némethová si prevzala z rúk Antona Siekela a Františka Chmelára poukaz na liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince. FOTO: JÁN SÚKUP
Aj najúspešnejšia športová gymnastka slovenskej histórie Marianna Némethová si prevzala z rúk Antona Siekela a Františka Chmelára poukaz na liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince.
Foto
JÁN SÚKUP

rajeve – 5. v zjazde) a hádzanárka Mária Ďurišinová (účastníčka OH 1988 v Soule – členka 5. družstva).
 
Z dovedna 19 olympionikov, poctených predvianočným darom Nadácie SOV, sa z utorňajšieho slávnostného stretnutia ospravedlnili bežec na lyžiach Rudolf Čillík (účastník ZOH 1960 v Squaw Valley - 30. na 30 km a 36. na 15 km) , futbalista Anton Švajlen (účastník OH 1964 v Tokiu – člen strieborného družstva), atlét Jozef Plachý (účastník štyroch OH, v Mexico City 1968 v behu na 800 m v juniorskom svetovom rekorde piaty, v Mníchove 1972 nepostúpil zo semifinále, v Montreale 1976 skončil v rozbehoch, v Moskve 1980 bol šiesty na 1500 m), futbalista Jaroslav Boroš (účastník OH 1968 v Mexico City), volejbalistka Mária Mališová (účastníčka OH 1972 v Mníchove - členka 7. družstva), sánkarka Mária Jasenčáková (účastníčka piatich ZOH, pričom najlepšie skončila v Lake Placide 1980 – deviata, štartovala aj na ZOH 1984 v Sarajeve, 1992 v Albertville, 1994 v Lillehammeri a 1998 v Nagane 1998), atlét Juraj Benčík (účastník OH 1980 v Moskve - 13. v chôdzi na 50 km, ako tréner svetového mena bol na 8 OH, pričom viedol chodcov svetovej triedy Jozefa Pribilinca, Pavla Blažeka, Romana Mrázeka, Igora Kollára aj Mateja Tótha), atlét Róbert Ruffíni (účastník OH 1988 v Soule – 15. v skoku do výšky), ďalší atléti Štefan Malík a Peter  Tichý (obaja účastníci OH 1996 v Atlante a OH 2000 v Sydney v chôdzi na 50 km, pričom lepšie výsledky dosiahli obaja v Sydney – 20., resp. 17. miesto) a biatlonistka Marcela Pavkovčeková (na ZOH 1998 v Nagane bola ako cestujúca náhradníčka, štartovala na ZOH 2002 v Salt Lake City – členka 5. štafety a na ZOH 2006 v Turíne).

Účastníci milej slávnosti na spoločnej fotografii. Zľava Gábor Ásványi, Anton Urban, moderátor Ľubomír Souček, Marianna Némethová, František Chmelár, Zdenka Bujnáčková-Jánošová, Mária Ďurišinová, Anton Siekel, Eva Šuranová, Janka Gantnerová, Justín Sedlák
Účastníci milej slávnosti na spoločnej fotografii. Zľava Gábor Ásványi, Anton Urban, moderátor Ľubomír Souček, Marianna Némethová, František Chmelár, Zdenka Bujnáčková-Jánošová, Mária Ďurišinová, Anton Siekel, Eva Šuranová, Janka Gantnerová, Justín Sedlák, Ľudovít Cvetler, generálny sekretár SOV Jozef Liba, Zuzana Rehák Štefečeková a Katarína Feketeová.
Foto
JÁN SÚKUP

Nadácia SOV sa v predošlých rokoch v predvianočnom období vždy snažila pomáhať olympionikom z radov seniorov a vyjadriť im tak vďaku za úspešnú reprezentáciu krajiny. Najmä tým, ktorí mali sociálne alebo zdravotné problémy, Nadácia SOV na základe ich žiadostí a odporúčania príslušných regionálnych olympijských klubov pred Vianocami poskytovala finančné dary, zodpovedajúce jej možnostiam.
 
V posledných dvoch rokoch došlo k rozsiahlym zmenám v správnej rade Nadácie SOV a následne k oživeniu jej činnosti. To sa prejavilo v zvýšení príjmov a teda aj v rozšírení možností pomoci nielen olympionikom – seniorom i tým v produktívnom veku, ale aj mladým športovým talentom. Odrazom týchto pozitívnych zmien je aj podpis zmluvy Nadácie SOV s Kúpeľmi Dudince, a.s., ktoré na rok 2016 poskytli Nadácii SOV spolu 20 týždňových liečebných pobytov v celkovej hodnote 5640 eur. Celý tento projekt má názov Olympijské srdce pre seniorov.
 
Nadácia SOV v roku 2015 realizovala aj nový projekt Olympijská kvapka krvi s heslom „Darujte krv spolu s olympionikmi“. V Košiciach, Bratislave, Poprade a v Nových Zámkoch v jeho rámci prišlo počas septembrového Európskeho týždňa športu darovať krv spolu 114 darcov, medzi nimi aj olympionici.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV