Športové aktuality
Reportáž
4 min. čítania

Nahliadnite do zákulisia majstrovstiev sveta v hokeji: Ako sa stať dobrovoľníkom?

Lucia Benčeková
Dobrovoľníci na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji na Slovensku
Foto
Ján Súkup / SZĽH

Svetový šampionát, v ktorom si svoje sily zmerajú najlepšie hokejové krajiny sveta, sa nezadržateľne blíži. Už 10. mája privítajú naše mestá Bratislava a Košice fanúšikov z rôznych krajín, ktorí sú pripravení povzbudzovať svoj tím počas celého šampionátu. Turnaj si naplno môžete vychutnať aj inak než len z diváckej stoličky. Útroby štadióna zaplnia dobrovoľníci, ktorí sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých medzinárodných podujatí.

„Bez dobrovoľníkov by nebolo možné zorganizovať žiadne veľké podujatie, nech už to znie akokoľvek klišé. Aj na záverečnom ceremoniáli olympijských hier ďakujú športovci i funkcionári práve dobrovoľníkom.“
                                     - Lukáš Kendra, dobrovoľník 

Dobrovoľníctvo bude aj na tohtoročných MS v hokeji zohrávať dôležitú úlohu. Hoci dobrovoľníci pracujú bez nároku na odmenu, majú možnosť zažiť šampionát z iného uhla. „Dostanete sa do zákulisia veľkého športového podujatia. Na miesta, kde bežný smrteľník nemá možnosť nazrieť,“ hovorí 24-ročný Lukáš Kendra, ktorý ako dobrovoľník pôsobil už na vyše tridsiatich medzinárodných športových podujatiach.

Požiadavky sú minimálne, dôležitá je chuť pracovať

Na pozíciu dobrovoľníka je kladených niekoľko základných požiadaviek. Medzi ne patrí vek minimálne 18 rokov, znalosť anglického jazyka a taktiež príjemné vystupovanie. Pri výbere dobrovoľníkov sa bude prihliadať aj na počet odpracovaných dní. Každý dobrovoľník bude musieť byť organizačnému výboru k dispozícii minimálne 10 dní, počas ktorých bude pracovať. Pracovné termíny si každý uchádzač môže vybrať pri vypĺňaní prihlasovacieho formulára.

Dobrovoľníctvo

Foto: Archív Lukáša Kendru

V ponuke sú rôzne pracovné pozície

Aj tento rok je k dispozícii na výber niekoľko pracovných pozícií, ktoré budú zastávať vybraní uchádzači. Niektorí budú pridelení k administratíve, vítaniu hostí alebo do mediálneho centra. Ostatní budú pomáhať s technickým zabezpečením  ceremoniálov, pracovať v logistike alebo vykonávať kontrolu diváckych lístkov. Záujemcovia o dobrovoľnícku funkciu si môžu vybrať hneď tri pracovné pozície podľa ich vlastných preferencií. Aj keď sa šampionát bude konať od 10. mája do 26. mája 2019, niektoré dobrovoľnícke miesta sa budú obsadzovať aj na dlhšie obdobie.

Cenná skúsenosť, ale aj nové priateľstvá

Stať sa dobrovoľníkom so sebou prináša aj množstvo výhod v praktickom živote. Každý dobrovoľník dostane po skončení podujatia dobrovoľnícky certifikát, ktorý je osvedčením o účasti na podujatí. Počas výkonu svojej práce budú mať dobrovoľníci zabezpečenú stravu počas celého dňa a pri nástupe obdržia aj balíček oblečenia určeného výhradne len pre dobrovoľníkov.

Dobrovoľníci

Foto: Ján Súkup / SZĽH

V neposlednom rade sú to nové priateľstvá a neopakovateľné zážitky, ktoré sa z diváckej tribúny tak ľahko nezískajú. „Pravdupovediac, keď som vypisoval prihlášku, nevedel som, do čoho idem. Doteraz však túto skúsenosť vnímam veľmi pozitívne. Mali sme skvelých lídrov programu a tiež sa vytvoril zaujímavý tím ľudí okolo. Doteraz som s viacerými v kontakte. Naučil som sa nielen efektívne komunikovať s ľuďmi z iných krajín, ale aj pracovať v kolektíve. Postupom času som už aj na ostatných športových podujatiach  vedel pohotovo reagovať na nezvyčajné situácie a požiadavky,“ spomína Lukáš, ktorý tohtoročný šampionát kvôli štátniciam síce vynechá, ale pre ostatných, ktorí ešte stále nenabrali odvahu prihlásiť sa, má jasný odkaz: „Zoberte to ako poriadnu výzvu. Keď ešte nemáte skúsenosti, prípadne neviete, čo by ste chceli robiť, začnite s  menej náročnými činnosťami. Bez dobrovoľníkov by nebolo možné zorganizovať žiadne veľké podujatie, nech už to znie akokoľvek klišé. Aj na záverečnom ceremoniáli olympijských hier ďakujú športovci i funkcionári práve dobrovoľníkom. Bez ich nasadenia a dobre vykonanej práce by bol tento svet oveľa smutnejším miestom.“

Registrácia ešte stále prebieha na oficiálnej stránke šampionátu 2019.iihfworlds.com v sekcii pre dobrovoľníkov. Nábor sa uzatvorí 30. apríla 2019 a potom budú nasledovať pohovory a finálny výber dobrovoľníkov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV