Športové aktuality
4 min. čítania

Najdekorovanejšou športovkyňou McKeonová, najúspešnejším Dressel, Salukvadzeová je deväťnásobnou olympioničkou – zaujímavosti z Tokia

Z Tokia Peter PAŠUTH
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V záverečný deň Hier XXXII. olympiády prinášame výber štatistických zaujímavosti zo servisu organizačného výboru.

INDIVIDUÁLNE ZAUJÍMAVOSTI

- Plavkyňa Emma McKeonová z Austrálie získala v Tokiu sedem medailí (4 – 0 – 3), čím sa stala najdekorovanejšou športovkyňou hier.

- Po športovej gymnastke Marii Gorochovskej, ktorá reprezentovala ZSSR, sa stala druhou ženou so siedmimi medailami na jedných OH. Gorochovská v Melbourne 1952 mala bilanciu 2 zlaté a 5 strieborných medailí.

- Najviac zlatých medailí si vybojoval v Tokiu plavec Caeleb Dressel z USA. Stal sa desiatym športovcom celkovo a piatym plavcom, ktorý na jedných olympijských hrách získal päť zlatých medailí.

- Allyson Felixová z USA má vďaka dvom cenným kovom z Tokia doma už jedenásť olympijských medailí (7 – 3 – 1) a po Fínovi Paavovi Nurmim (12 medailí) je druhou atlétkou s minimálne jedenástimi účasťami na olympijskom pódiu.

- Atlétka Elaine Thompsonová-Herahová z Jamajky sa stala prvou ženou, ktorá získala v šprintoch na 100 a 200 m double na dvoch olympijských hrách za sebou.

- Thompsonová-Herahová vyhrala aj ženskú štafetu na 4x100 m a je päťnásobnou olympijskou víťazkou. Po Felixovej je druhá atlétka v histórii s aspoň piatimi olympijskými prvenstvami.

- Sifan Hassanová z Holandska sa stala prvou atlétkou, ktorá na jedných olympijských hrách získala medailu v behoch na 1500 m (bronz), 5000 m (zlato) a 10 000 m (zlato). Zároveň je prvou atlétkou od Soulu 1988 s troma medailami v individuálnych disciplínach na jedných OH, pred 33 rokmi to dokázali Carl Lewis a Heike Drechslerová.

- Drezúrna jazdkyňa Isabell Werthová z Nemecka sa stala po kanoistke Birgit Fischerovej a šermiarovi Aladárovi Gerevičovi treťou osobou, ktorá získala zlato na šiestich rôznych olympijských hrách.

TÍMOVÉ ZAUJÍMAVOSTI

- Najviac zlatých medailí na OH v Tokiu získali Spojené štáty americké (39), za nimi nasledujú Čína (38) a Japonsko (27).

- USA skončili na čele medailovej tabuľky už na tretích olympijských hrách za sebou.

- Japonsko (58), Taliansko (40), Holandsko (36), Brazília (21), Nový Zéland (20), Taiwan (12) a Turecko (13) si vytvorili nové rekordy v počte získaných medailí na jedných olympijských hrách.

- Japonsko tiež zlepšilo svoj rekord v počte zlatých medailí na jednej olympiáde. Na OH 2020 v Tokiu získalo 27 zlatých medailí, čo je o 11 viac ako bol ich predchádzajúci rekord 16 víťazstiev z rokov 1964 a 2004.

- Celkovo si na olympijských hrách v Tokiu 2020 vybojovali medailu športovci z 94 rôznych národných olympijských výborov, čo je viac ako kedykoľvek predtým (predchádzajúci rekord: 87 v roku 2008).

- Turkménsko, San Maríno a Burkina Faso si na OH v Tokiu vybojovali svoju prvú medailu v histórii. Polina Gurievová (Turk.) získala striebro vo vzpieraní, Alessandra Perilliová zo San Marína bronz v streľbe a Hugues Fabrice Zango (Bur. Faso) bronz v atletike.

- San Maríno, ktoré má približne 34 000 obyvateľov, sa stalo najmenšou krajinou, ktorá získala olympijskú medailu.

- Celkovo získali zlaté medaily na OH 2020 Tokio športovci zo 66 rôznych národných olympijských výborov, čím sa prekonal rekord najväčšieho počtu na jednej olympiáde z Ria 2016 (59 rôznych národných olympijských výborov).

- Filipíny, Katar a Bermudy získali na OH v Tokiu 2020 svoju prvú zlatú medailu v histórii.

- Bermudy so 63-tisíc obyvateľmi sú najmenšou krajinou, ktorá sa môže pochváliť olympijským víťazom.

Niečo navyše

- Prvú zlatú medailu na OH 2020 získala strelkyňa Jang Čchian z Číny, ktorá v sobotu 24. júla zvíťazila vo vzduchovej puške žien.

- Džudisti Hifumi Abe a Uta Abeová sú prvými bratom a sestrou s medailou na rovnakých hrách. Získali ju navyše v rovnaký deň, v nedeľu 25. júla vybojoval Hifumi prvenstvo v súťaži mužov do 66 kg a Uta do 52 kg.

- Strelkyňa Nina Salukvadzeová z Gruzínska, ktorá v minulosti na OH získala po jedno zlato, striebro i bronz, sa stala prvou ženou histórie s deviatimi účasťami na hrách.

- Skejtbordistka Momidži Nišijová sa vo veku 13 rokov a 330 dní stala treťou najmladšou držiteľkou zlatej medaily v histórii olympijských hier a najmladšou od roku 1960, keď vo štvrtok 26. júla zvíťazila v ženskej súťaži v disciplíne street..

- Šesťdesiatdvaročný austrálsky jazdec na koni Andrew Hoy získal v Tokiu 2020 dve medaily, striebornú a bronzovú, a stal sa najstarším medailistom na olympijských hrách od roku 1968.

- Dvojičky Oľga a Jevgenija Frolkinové z Ruska získali v deň svojich 24. narodenín (28. júla) striebro v basketbale 3 proti 3.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV