Športové aktuality
2 min. čítania

Najkrajšie priame kopy na olympijských hrách: Parádičky Neymara aj gól slovenského futbalistu

Futbalové tímy na olympijských hrách len zriedka disponujú „tým najlepším, čo doma máme“. Napriek tomu padlo počas olympijskej histórie mnoho nádherných gólov. Olympic Channel vybral desať pamätných olympijských gólov z priamych kopov. V rebríčku sú viaceré presné zásahy hviezdneho Brazílčana Neymara, do výberu sa však dostal aj slovenský futbalista či jeden svetoznámy tréner.

Tri priame kopy od Neymara

Až tri priame kopy v rebríčku patria Brazílčanovi Neymarovi. Dvadsaťosemročný útočník Paris Saint-Germain sa zúčastnil na dvoch olympijských hrách, a to v Londýne 2012 a v Riu de Janeiro 2016.

V roku 2012 nedal za vyrovnaného stavu šancu bieloruskému brankárovi a z priameho kopu sa nemýlil. O štyri roky neskôr sa zaskvel v zlatom ťažení Brazílie aj proti Kolumbii či vo finále proti Nemecku, kde najskôr strelil brankárovi Timovi Hornovi nechytateľný gól z priameho kopu a nakoniec aj víťaznú penaltu.

Svetoznámy tréner ukázal svoje umenie

Do rebríčku najkrajších „štandardiek“ sa dostal aj jeden z najlepších futbalových trénerov súčasnosti – Pep Guardiola. V drese španielskej reprezentácie otvoril skóre úvodného zápasu domácich na olympijských hrách v Barcelone 1992. Z priameho kopu po priťuknutí od spoluhráča skóroval vtedajší kapitán do siete Kolumbie. Španieli to napokon dotiahli až do úspešného finále a súčasný tréner Manchestru City tak má v bohatej zbierke aj zlatú olympijskú medailu.

Czinegeho zásah zo Sydney

Na OH 2000 v Sydney sa dostali aj slovenskí futbalisti. Zverenci trénera Dušana Radolského prehrali v skupine so silnou Brazíliou 1:3 a nezvládli ani dôležitý zápas s Japonskom, ktorému podľahli 1:2. Hanbu si však rozhodne nespravili a svoje účinkovanie pod piatimi kruhmi zakončili víťazstvom 2:1 nad Juhoafrickou republikou. Práve v tomto zápase sa zo šikovne kopnutého priameho kopu presadil Juraj Czinege. Vtedajší stredopoliar Interu Bratislava v 47. minúte otvoril skóre stretnutia.

Na snímke vpravo Juraj Czinege.
Na snímke vpravo Juraj Czinege.
Foto
TASR - Pavel Neubauer
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV