Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

Najlepší slovenský trojkový basketbal bavil divákov na Olympijskom festivale

Viktor Kalinács

Stredajší program Olympijského festivalu v šamorínskom x-bionic® sphere patril aj 3x3 basketbalu. Išlo naozaj o veľa, pretože víťaz mal garantované miesto na jednom z Challenger turnajov, ktoré sú vstupnou bránou do prestížnej World Tour. Turnaj so statusom Quest Lite uvítal celkovo dvanásť slovenských tímov.

Ešte v utorok priblížil projektový a event manažér Slovenskej basketbalovej asociácie Marek Adamčík, ktorý je zároveň manažérom oddelenia nového atraktívneho športu, pod koho spadá nový šport. „Pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie existuje oddelenie 3x3 basketbalu, ktorý vznikol prakticky vo všetkých zväzoch po celom svete. Trojkový basketbal je nový olympijský šport, mal by byť pravidelnou súčasťou olympijských hier.“ Slovensko je v Tokiu ešte bez účasti, no smerom do Paríža 2024 by mohol byť čiastočným odrazovým mostíkom aj turnaj v šamorínskom x-bionic® sphere.

Do Šamorína už skoro ráno zavítali tí najlepší z najlepších.
Do Šamorína už skoro ráno zavítali tí najlepší z najlepších.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Úzka špička bavila divákov

Do Šamorína už skoro ráno zavítali tí najlepší z najlepších. Celkovo sa turnaja, ktorý sa hral od 10:30 až do 17:30, zúčastnilo 12 slovenských mužstiev. „Tým, že sme tu pozvali najužšiu slovenskú špičku, tak to má grády už od začiatku. Trochu nás mrzí, že kvôli zdravotným problémom nemohol prísť tím Letný vánok, ale aj tak sa tu zišla skvelá skupina trojkových basketbalistov a myslím si, že ľudia si tu prídu na svoje. Najväčším favoritom je MEFERES Slovakia, z ktorého je zložená aj slovenská reprezentácia v 3x3, ale zdarne im sekunduje Energy team, mladý a talentovaný tím LUFTY, nájdeme tu aj zaujímavý celok NepřepepřeteNámVepře,“ predstavil Adamčík favoritov na triumf v úvode celého dňa. Zo štvorice menovaných sa do semifinále prebojovali napokon len dvaja. „Turnaj je to vyslovene na pozvánky pre najlepšie slovenské mužstvá, no súčasťou MEFERES Slovakia sú aj českí basketbalisti. Z najväčších mien tu máme bývalých extraligových hráčov Mareka Kozlíka a Ondreja Haviara či reprezentanta Andreja Kuffu, takže rozhodne sa tu je na čo pozerať,“ doplnil projektový a event manažér SBA.

Sedem hodín intenzívneho basketbalu

Tucet tímov, zhodný počet skupinových zápasov a osem postupujúcich do play-off. Hralo sa bez prestávky každých dvadsať minút, bolo sa rozhodne na čo pozerať. Viac o pocitoch z malého sviatku trojkového basketbalu prezradil Peter Zorvan, ktorý celý deň sprevádzal fanúšikov i hráčov svojím strhujúcim komentárom. „Bolo to výborne zorganizované, perfektná atmosféra, určite aj pochvala na stranu Olympijského festivalu. Na margo našich chalanov môžem povedať, že sa dnes hecli na priamom slnku, pretože hrať na ňom je náročné. Každý jeden zápas mal vlastný náboj, bolo to perfektné sledovať. Diváci nás podporili, za čo som rád.“

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Jasný favorit nezaváhal a prevalcoval súperov

„Pre nás znalcov trojkového basketu máme jediného výhercu a dominantný tím za posledné dva roky – MEFERES Slovakia, ktorým týmto gratulujem. V tíme rotuje šesť až sedem hráčov a v zásade dnes prevalcovali všetky družstvá, ktoré mali pred sebou. Podali výborný výkon, pochváliť ale musíme aj našu reprezentačnú zložku U23, ktorá sa ukázala vo finále, čo je výborný výsledok,“ zhodnotil výsledok turnaja Zorvan. Favorizovaný MEFERES Slovakia zdolal na ceste k triumfu štyroch súperov, z toho slovenskú reprezentáciu do 23 rokov hneď dvakrát – v skupine a vo finále. Tím ostrieľaných hráčov v zložení Andrej Kuffa, Martin Novák, Jozef Vojtek a Jan Stehlík mohol krátko po pol šiestej sláviť naplno.

Favorizovaný MEFERES Slovakia zdolal na ceste k triumfu štyroch súperov, z toho slovenskú reprezentáciu do 23 rokov hneď dvakrát – v skupine a vo finále.
Favorizovaný MEFERES Slovakia zdolal na ceste k triumfu štyroch súperov, z toho slovenskú reprezentáciu do 23 rokov hneď dvakrát – v skupine a vo finále.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Chcú sa dostať do sveta

„Boli sme favoriti, ale rozhodne to nebol ľahký turnaj. Odkedy začala vyraďovacia časť, tak je to „Win or go home“ (v preklade: vyhraj alebo ideš domov), takže každý zápas je vlastne najťažší,“ zhodnotil bezprostredne po konci skúsený reprezentant Andrej Kuffa. „Tímy ako napríklad Seen, slovenská U23-ka aj 3x3 Košice majú svoju kvalitu, no a keď vám tu celý deň pečie slnko, je tu stále 35 stupňov Celzia, je to náročné pre všetkých. Našťastie sme to zvládli a dúfame, že sa tento rok dostaneme na jeden z Challengerov, pretože minulý rok to pre koronavírus nevyšlo. Určite sa chceme dostať do sveta,“ vyjadril túžbu dvojnásobný majster Slovenska s Interom Bratislava a v súčasnosti už generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV