Športové aktuality
4 min. čítania

Najlepšia liečba je pohyb, hovorí mladý lyžiar s cukrovkou

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Michal Tatarko.
Foto
Archív MT

Michal Tatarko je mladý nádejný lyžiar. Už v mladom veku mu bola diagnostikovaná cukrovka. V športovaní ho to však nezastavilo, práve naopak. Finalistu grantového programu Ukáž sa! ochorenie stále motivuje k zdravému stravovaniu aj pravidelnému pohybu.

Michala už odmalička viedli k športu rodičia. Keď mal sotva dva roky, diagnostikovali mu diabetes 1. typu. „Najlepšia liečba je pohyb a keďže som bol aktívne dieťa, tak sa moji rodičia rozhodli, že by som si mohol skúsiť nejaký šport,“ hovorí Michal. Ako prvé vyskúšal plávanie, neskôr bicyklovanie, atletiku až zakotvil pri lyžovaní. „Začiatky vôbec neboli ľahké. Ujal sa ma môj otec, ktorý ma síce naučil  nejaké základy, ale vedel som, že sa chcem lyžovaniu venovať viac. Neskôr sa moji rodičia rozhodli zveriť ma radšej trénerom, ktorí sa lyžovaniu profesionálne venujú,“ spomína člen SnowSports Club Vysoké Tatry. 

Vďaka cukrovke žije zdravo a hýbe sa

Čo mu na lyžovaní najviac učarovalo? Život nie je o počte nadýchnutí, ale o chvíľach, ktoré berú dych. O okamihoch, z ktorých sa v mysli utkáva pavučina spomienok. Jemné vlákna pádov i výhier, sklamaní a úsmevov. Všetky tieto slová by sa dali nahradiť jedným - lyžovanie. Nie je to však zhluk písmen označujúcich šport, je to samostatná kapitola môjho života,“ hovorí o svojej vášni mladý športovec.

Vďaka cukrovke sa naučil správne zdravo a efektívne stravovať, ale aj dodržiavať pravidelný pohyb.
Vďaka cukrovke sa naučil správne zdravo a efektívne stravovať, ale aj dodržiavať pravidelný pohyb.
Foto
Archív MT

Vďaka cukrovke sa naučil správne zdravo a efektívne stravovať, ale aj dodržiavať pravidelný pohyb. „Počas letnej prípravy obvykle športujem vo Vysokých Tatrách, keďže som z Popradu. Chodievam na túry, bicyklujem, behávam, ale aj oddychujem. Leto je pre mňa dôležité obdobie, počas ktorého sa telo musí zregenerovať po náročnej zime,“ vysvetľuje finalista grantového projektu Ukáž sa!

Každý šport je určite finančne náročný a nie každý má možnosť kúpiť si kvalitné vybavenie. Preto tento projekt odporúčam každému mladému športovcovi, aby zabojoval a získal vytúžený grant. Je to unikátna šanca, ako získať finančnú podporu pre váš milovaný šport. – Michal Tatarko o Ukáž sa!

Tréningy sú tvrdé a niekedy aj bolestivé, ale pre svoje ambície a ciele chce bojovať za každú cenu. „Môj najväčší sen je dostať sa medzi svetovú špičku a priblížiť sa k úspechom legendárnych lyžiarov. Moje úspechy na mňa zatiaľ čakajú, ale môžem vám potvrdiť, že raz ich dosiahnem,“ dodáva odhodlane lyžiar, ktorý sa špecializuje na slalom a obrovský slalom.

V dnešnej dobe už nestačí sponzor na tričku

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti Instagram.

Pred grantovým programom Michal nevenoval veľkú pozornosť sociálnym sieťam. Bol to pre neho nepreskúmaný svet. „Keď som sa však dozvedel, ako súťaž Ukáž sa! bude prebiehať, napadlo mi, že by som si to mal vyskúšať skôr ako sa to reálne začne. Mesiac pred 1. kolom som sa snažil prísť na to, ako to na Instagrame funguje a tiež sa do toho zapojiť. A musím povedať, že mi to zmenilo život, pretože  v dnešnej dobe sa všetko deje na internete. Už to nie sú staré časy, keď vám stačilo nalepiť si sponzora na tričko,“ hovorí dvojnásobný celkový víťaz Slovenského pohára v zjazdovom lyžovaní.

Grant využil na lyže a kvalitný tréning

Najväčšou výzvou pre neho bolo záverečné hlasovanie. Hlasy verejnosti rozhodli o tom, koľko financií si odnesú jednotliví finalisti. Pre mňa bolo určite ľahšie zverejniť pár fotiek a videí, ako presvedčiť ľudí, aby za mňa počas dvoch týždňov pravidelne hlasovali. Poviem vám, nebolo to vždy príjemné, keď vidíte, ako vás niekto predbehol, ale potom, keď sa súťaž skončila, bol som milo prekvapený, že som sa dostal na 11. miesto,“ dodáva lyžiar, ktorý v projekte získal 1400 eur. „Moji rodičia vkladajú väčšinu svojich zárobkov do mňa a môjho brata, ktorý taktiež lyžuje. Sumu, ktorú som získal v súťaži, určite využijem predovšetkým na kvalitný tréning, lyže a lyžiarske vybavenie, vďaka ktorému budem mať možnosť sa neustále zlepšovať a posúvať sa vpred.“

 

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV