Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Najmladší strelec v hokejovej histórii Slovenska Slafkovský: Majstrovstvá sveta by boli splnený sen

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke zľava Juraj Slafkovský a Andrej Kollár.
Foto
Andrej Galica

Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom druhom prípravnom zápase pred majstrovstvami sveta nad Lotyšskom 1:0 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil v 61. minúte debutant v národnom tíme Juraj Slafkovský. S talentovaným útočníkom sme sa rozprávali o jeho premiérovom zápase medzi mužmi, mladých hráčoch v tíme Slovenska, ako aj o jeho šanci na blížiaci sa svetový šampionát.

Juraj Slafkovský sa vo veku 17 rokov a 22 dní stal najmladším hráčom v slovenskom národnom A-tíme, ktorý nastúpil na oficiálny zápas. Prekonal aj Mariána Gáboríka. Ten sa za seniorov prvýkrát predviedol vo veku 17 rokov a 266 dní.

Ako si prežíval reprezentačný debut za seniorské mužstvo?

Myslím, že som si to užíval od prvej chvíle. Už od rozcvičky. Je super, že sa mi to podarilo už takto skoro. Snažil som sa nestresovať a len si to naozaj užívať.

Prvý zápas za národný A-tím, prvý gól, prekonanie rekordu Mariána Gáboríka... Stihol si to už všetko vstrebať?

Včera som si pozeral, či som teda naozaj prekonal ten rekord, pretože som o tom predtým príliš nepočul. Je úžasné, že sa mi to podarilo, no Gáborík je stále vpredu a ďaleko.

Ako z tvojho pohľadu vyzerala daná gólová situácia? Myslím, že lotyšský brankár celkom dosť vystúpil z brány...

Samuelovi Kňažkovi trošku ušiel puk, no nakoniec to bolo na niečo platné. Brankár vykorčuľoval a zrazu sa mi odrazil puk na hokejku. Potom už nebolo ťažké zakončiť do prázdnej bránky.

Juraj Slafkovský (druhý zľava) sa stal historicky najmladším hráčom v seniorskej reprezentácii Slovenska.
Juraj Slafkovský (druhý zľava) sa stal historicky najmladším hráčom v seniorskej reprezentácii Slovenska.
Foto
Andrej Galica

S akými pokynmi ťa tréneri poslali do zápasu? Čo bolo tvojou úlohou?

Hrať dobre pri mantineli, vyhrávať osobné súboje a nestrácať zbytočne puky. Dobre brániť,  „bekčekovať“ a ako každý zápas – hrať naplno.

Čo ti povedali po zápase? Hlavný tréner Craig Ramsay v prvých reakciách pochválil predovšetkým mladých hokejistov.

Osobne nám tréner nevravel nič. Asistenti nám však hovorili, že sme sa všetci traja ukázali veľmi dobre a že sa im to páčilo. No musíme na sebe ešte veľa pracovať.

Šancu v príprave dostali práve spomínaní mladí hráči, okrem teba aj Šimon Nemec a Samuel Kňažko. Aká je v tíme atmosféra?

Je tu super atmosféra. Starší a skúsenejší hráči nás zobrali pod svoje krídla. Pomáhajú nám a príliš nám nevyčítajú, keď spravíme nejakú chybu. Je to tu veľmi dobré.

Máš za sebou zároveň aj prvý zápas medzi mužmi, čo ťa možno najviac prekvapilo? Silová hra, rýchlosť?

Skôr by som povedal, že Lotyši hrali na skúsenosti. Zbytočne od seba neodhadzovali puky, mali presné prihrávky, malo to hlavu aj pätu. To bol možno rozdiel oproti juniorskému hokeju. So silovou hrou nebol problém. Po prvých striedaniach som si na ňu zvykol a zvyšok zápasu to už bolo dobré.

Aké sú tvoje ďalšie ciele? Odohrať čo najviac zápasov v príprave, alebo sa pozeráš už aj smerom na šampionát? Predsa len, v nominácii na majstrovstvá sveta môže byť tento rok viac hráčov ako roky predtým.

Určite by som chcel odohrať čo najviac zápasov a odohrať ich všetky kvalitne. Ak by sa podarilo dostať sa na majstrovstvá sveta, bol by to splnený sen. Tréneri vraveli, že chceli zobrať mladšie mužstvo. Takže si myslím, že všetci traja máme väčšiu šancu, ako mali niekedy v minulosti iní hráči. Mohlo by sa to podariť.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV