Športové aktuality
4 min. čítania

Najstarší slovenský olympijský medailista Rory Sabbatini zostal zo striebra v nemom úžase

Z Tokia Peter PAŠUTH
Rory Sabbatini so striebornou olympijskou medailou.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Na mapu slovenských medailových olympijských športov sa nečakane dostal golf. Rory Sabbatini zvládol neuveriteľne záverečné štvrté kolo olympijského golfového turnaja v Tokiu. Kurz ihriska Kasumigaseki zvládol na 61 úderov, desať pod par a stanovil jeho nový rekord, vďaka čomu mohol oslavovať nečakané striebro.

O medaile sníval už pred odchodom do Tokia. Podľa výsledkov posledných turnajov síce nepatril medzi favoritov, nikto s ním na pódiu asi nepočítal. Štyridsaťpäťročný rodák z juhoafrického Durbanu, ktorý má slovenské občianstvo od decembra 2018, sa stal najstarším slovenským olympijským medailistom v histórii. Doteraz tento primát držala Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá v Tokiu triumfovala v ženskom trape vo veku 37 rokov a 195 dní.

Pred posledným kolom bez očakávaní

Sabbatini zakončil turnaj s bilanciou 17 úderov pod par, víťazný Xander Schauffele bol o jeden úder lepší.

„Zostal som v nemom úžase. Pred posledným kolom som už nemal žiadne očakávania. Po sobote som už neveril v prienik na pódium, chcel som si len dobre zahrať. Zrazu mi všetko išlo ako po masle. Dnes to bol jeden z tých dní, počas ktorých vám všetko vychádza. Priznávam, že je to jeden z najväčších úspechov mojej golfovej kariéry,“ radoval sa Sabbatini.

V nedeľu zahral dva birdie na úvodných dvoch jamkách. Prvých osem nedeľňajších jamiek zahral s výsledkom -6. Mierne ho spomalilo bogey na deviatke, potom však pridal ďalšie štyri birdie. Na trojparovej šestnástke mu odpal odletel do miest, kam nechcel. Dostal sa síce rýchlo na jamkovisko, kde však pokus o par tesne minul a pripísal si druhé bogey dňa. Vtedy sa zdalo, že si odpálil olympijskú medailu.

Zaváhanie však napravil na ďalších dvoch jamkách, na ktorých zahral birdie. Najmä osemnástka bola veľmi náročná, len málo golfistov ju počas celého turnaja zahralo na tri údery.

„Ach, tá šestnástka,“ povzdychol si. „Počas celého dňa som zahral jeden zlý úder. Každý hráč by bol však veľmi šťastný, ak by zahral za deň len jeden zlý úder. Spoluhráči vo flajte boli veľmi priateľskí, vzájomne sme sa povzbudzovali. Dať na olympijských hrách a na tomto ihrisku desať pod par je skutočne veľmi ťažké. Som hrdý na to, čo som dosiahol. Tento turnaj zostane navždy v mojich spomienkach.“

Pripravoval sa aj na rozstrel

Rory Sabbatini
Radosť Roryho Sabbatiniho.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Hneď ako prešiel celým osemnásťjamkovým ihriskom, nemal istotu, že získa medailu. Keďže po troch dňoch bol na sedemnástej priečke, začínal oveľa skôr ako golfisti z popredia výsledkovej listiny. Aj oni robili chyby, kazili údery. Dlho viedol Schauffele, aj on však zaváhal na šestnástke a zrazu sa slovenskému reprezentantovi črtala šanca aj na boj o zlato.

K rozstrelu napokon neprišlo, Američan zvládol sedemnástku s birdie a na osemnástke si triumf už postrážil.  „Bolo vzrušujúce všetko v závere sledovať. Po chybe Xandera to bolo ešte zaujímavé. Pripravoval som sa na prípadný rozstrel. Mohol byť o zlato, striebro, ale i bronz. Napokon som už nemusel hrať. Xanderovi vyšiel na osemnástke veľmi dobrý úder a bolo mi jasné, že pri svojich kvalitách to už zvládne,“ priznal nečakaný strieborný medailista.

Ani on sám neveril, že by si mohol vybojovať olympijskú medailu. Do Kasumigaseki si nevzal ani medailové oblečenie. V poslednej chvíli mu ho doniesli členovia slovenskej výpravy.  „Už ho našťastie mám. Musel som si požičať. Aj ja som zostal prekvapený, ako to dnes vypálilo,“ hovoril.

Viera v rozvoj slovenského golfu

Rory Sabbatini
Rory Sabbatini.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Golf zatiaľ na Slovensku nenabral popularitu ako v iných krajinách. Pod Tatrami sú dve desiatky golfových ihrísk. Aj Sabbatiniho úspech mu môže pomôcť k väčšej propagácii a rozšíreniu, najmä medzi mladými hráčmi. S cieľom prispieť k rozvoju slovenského golfu prijal najstarší člen výpravy v Tokiu aj občianstvo.

„Dúfam, že sa teraz pohnú ľady a viac mladých sa bude aj na Slovensku zaujímať o golf. Verím, že čoskoro vyrastú noví profesionálni hráči a budúci olympionici. Neľutujem, že som prijal slovenského občianstvo. Bolo to skvelé rozhodnutie. Som hrdý, že som mohol v Tokiu reprezentovať Slovensko a vybojovať preň aj medailu,“ doplnil Sabbatini.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV