Športové aktuality
3 min. čítania

Najúspešnejší športovci z I. EH v Baku si počas prijatia u predsedu parlamentu Petra Pellegriniho prevzali finančné odmeny + FOTOGALÉRIA

TASR, SOV

Bratislava 23. septembra (TASR, SOV) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini prijal v stredu päťdesiatku športovcov, ktorí reprezentovali Slovensko na 1. Európskych hrách v azerbajdžanskom Baku. Slováci v Azerbajdžane získali sedem medailí, z toho dve zlaté, dve strieborné a tri bronzové.
      
"Vždy, keď sa vztyčuje vlajka a hrá slovenská hymna, behajú mi zimomriavky po chrbte. Pociťujem nesmiernu hrdosť, že máme takých úžasných športovcov, ako ste vy," nechal sa na úvod stretnutia počuť predseda Národnej rady SR. Myšlienka o založení Európskych olympijských hier sa mohla realizovať vďaka súhlasu 49 národných olympijských výborov, a to v tajnom hlasovaní. Spolu prebiehali súťaže v 21 športových kategóriách s olympijskými, ale aj neolympijskými športami. Slovensko zviditeľnili počas tejto premiéry športovci najmä v streľbe, atletike, zápasení a boxe, ale aj rýchlostnej kanoistike, volejbale, karate, gymnastike či vo vodnom póle. Peter Pellegrini na hrách osobne podporil slovenských športovcov a bol aj pri prvej bronzovej medaile zápasníka Istvána Lévaia.
      
Za účasti vedúceho výpravy Branislava Deleja odovzdal Pellegrini spolu s predsedom Slovenského olympijského výboru Františkom Chmelárom finančné odmeny oceneným športovcom. "Táto čiastka je pri tých nákladoch, ktoré sú spojené s vašimi výdavkami na tréningy, výstroj, cestovné náklady a vôbec všetkého, čo potrebujete k vašim fantastickým výkonom, len zanedbateľná, ale pevne verím a urobím všetko preto, aby sa v budúcnosti novým zákonom o športe pohli veci vpred a zmenili sa k lepšiemu," povedal Pellegrini, pričom zdôraznil, že podpora športu je preňho jednou z priorít, ktoré bude aj v budúcnosti podporovať. "Veľmi rád vás prídem povzbudiť aj nabudúc

Z rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a vedúceho výpravy v Baku Branislava Deleja si preberá Zuzana Rehák Štefečeková finančný šek za umiestnenia v Baku. FOTO: JÁN SÚKUP
Z rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a vedúceho výpravy v Baku Branislava Deleja si preberá Zuzana Rehák Štefečeková finančný šek za umiestnenia v Baku.
Foto
JÁN SÚKUP
e, pretože šport je mojou srdcovou záležitosťou," dodal Pellegrini, ktorý je zároveň garantom nového zákona o športe. Ten v stredu poslanci NR SR posunuli 124 hlasmi naprieč politickým spektrom do druhého čítania.

Finančné odmeny získali naši športovci umiestnení do 8. miesta, s výnimkou plávania a vodného póla, kde išlo o súťaže juniorov, resp. kadetov a s výnimkou atletiky, kde išlo o tímovú súťaž. Odmeny spomedzi Slovákov tak získali strelci Erik Varga so Zuzanou Rehák Štefečekovou (1. miesto, mix trap), Pavol Kopp (2. miesto, ľubovoľná pištoľ 60), Erik Varga (2. miesto, trap), Juraj Tužinský (3. miesto, vzduchová pištoľ 60), Danka Barteková (4. miesto, skeet), Danka Barteková so Štefanom Zemkom (4. miesto, mix skeet), Hubert Andrzej Olejnik (6. miesto, dvojitý trap), Juraj Tužinský (8. miesto, ľubovoľná pištoľ 60), Zuzana Rehák Štefečeková (8. miesto, trap), zápasníci István Lévai (3. miesto, grécko-rímsky štýl do 66kg), Jozef Jaloviar (5. miesto, voľný štýl do 97 kg), Soslan Gaglojev (5. miesto, voľný štýl do 120 kg), boxer Viliam Tankó (3. miesto, do 52 kg), rýchlostní kanoisti Erik Vlček s Jurajom Tarrom (4. miesto, K2 1000 m), Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin (7. miesto, K4 1000 m), Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou (7. miesto, K2 500 m), stolná tenistka Eva Ódorová (4. miesto, dvojhra), triatlonista Richard Varga (5. miesto), karatistka Ingrida Suchánková (5. miesto, kumite do 61 kg), družstvo volejbalistov (5. miesto) a gymnasta Slavomír Michňák (6. miesto, kôň s držadlami).

Na slávnostnom prijatí sa zúčastnili všetci ocenení s výnimkou strelca Erika Vargu, stolnej tenistky Evy Ódorovej, tratlonistu Riacharda Vargu a zápasníka Soslana Gaglojeva.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV