Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Najvyšší predstavitelia SOŠV zablahoželali Kamilovi Haťapkovi k nedávnym 90. narodeninám

Jubilant Kamil Haťapka v spoločnosti (zľava) Antona Siekela, Danky Bartekovej a Jozefa Libu.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Legendárny cyklistický tréner a športový funkcionár, čestný člen Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Kamil Haťapka, oslávil minulý štvrtok 90. narodeniny. Pri príležitosti tohto veľkého jubilea ho v pondelok 7. marca na pôde SOŠV v Dome športu v Bratislave prijali najvyšší predstavitelia organizácie - prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba a viceprezidentka Danka Barteková, zároveň členka Medzinárodného olympijského výboru.

Na valných zhromaždeniach SOŠV (predtým SOV) Kamil Haťapka roky neúnavne horlil za zriadenie ministerstva športu, alebo aspoň za samostatnú kapitolu štátneho rozpočtu, vyčlenenú špeciálne pre šport. Aj preto pri gratuláciách k jeho jubileu zaznelo aj želanie, aby sa dožil naplnenia svojich neustále opakovaných túžob. Z rúk predstaviteľov SOŠV si prevzal darčekový kôš a strávil čas s nimi v príjemnej debate.

Aj vo veku 90 rokov je Kamil Haťapka veľmi vitálny. „Pre mňa je dôležité, že sa stále dobre cítim. Každému v mojom veku by som dožičil, aby sa cítil tak, ako ja. Pre starších ľudí je najdôležitejšie mať rodinu a priateľov. Mnohí moji rovesníci sa už odobrali na večnosť, ale ja som na tom stále dobre. A cítim sa tak, že ešte aj dnes by som mohol trénovať,“ pochvaľoval si na pôde SOŠV. Hneď však dodal, že nevie, koho by dnes trénoval. Cyklistickej mládeže vraj teraz máme dosť, ale jej výkonnosť je strašná.

„V dobrej pohode ma udržiavajú aj pravidelné stretnutia s dávnou cyklistickou partiou. Každý štvrtok sa v reštaurácii stretávam približne s desiatkou mojich bývalých zverencov. Minulý štvrtok, keďže som mal práve okrúhle narodeniny, sa nás zišlo až sedemnásť – prišli aj bývalí cyklisti z Brna,“ prezradil Kamil Haťapka.

„Pri mne moji zverenci museli ,makať´, neopustil som im nič. A to nehovorím len o československej reprezentácii, ale aj o Interi Bratislava. To, čo so museli vydržať moji zverenci v Interi, by tí dnešní adepti cyklistiky nevydržali,“ povedal muž, povestný svojou trénerskou náročnosťou a heslom, že jeho zverenci si mohli hovoriť, čo len chceli, ale robiť museli to, čo povedal on. Dodal, že kedysi naňho jeho zverenci hromžili, ale s odstupom rokov dávajú jeho metódam za pravdu.

„Hnevá ma, keď počujem výroky športovcov, ktorí pred súťažou či zápasom hovoria, že si to idú užiť. Toto si nikdy profesionálny športovec nemôže povedať! Veď šport je jeho práca, ktorú si má tvrdo odrobiť, a nie užívať,“ rozohnil sa.

Na pondelňajšie stretnutie prišiel autom. Aj v tomto veku šoféruje a chystá sa na cestu do Dolomitov, ktoré pozná tak dobre ako Slovensko. „Naposledy som tam bol pred dvoma rokmi a cestu som si sám odšoféroval,“ šokoval.

V debate s predstaviteľmi SOŠV prišla reč aj na hviezdneho slovenského cyklistu Petra Sagana. Práve Kamil Haťapka svojho času stál za jeho prvým profesionálnym angažmánom v tíme Cannondale. Sleduje pozorne celú jeho kariéru a je s ním občas v kontakte. Nepozdáva sa mu, na aké preteky ho na začiatku sezóny poslal jeho nový tím. Mali mu podľa jeho názoru vyberať také, na ktorých by sa dobre rozbehol a naladil na kľúčové štarty.

„Peter sa teraz musí dať psychicky dohromady a získať pohodu. Stále môže v cyklistike veľa dokázať, veď je v najlepšom pretekárskom veku,“ myslí si o Saganovi Haťapka. Prezradil však, že nedávno mu odporúčal, aby začal premýšľať o štartoch v horskej cyklistike, v ktorej by podľa neho mohol byť majstrom sveta. „V mladých rokoch sa s úspechom venoval horskej cyklistike aj cyklokrosu. Na bicykli má úžasnú orientáciu. Určite ešte nepovedal posledné slovo,“ súdi Haťapka o našej cyklistickej hviezde, ktorú ako výnimočnú športovú osobnosť kladie na jednu úroveň so zjazdárkou Petrou Vlhovou.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV