Šport a olympizmus
3 min. čítania

Najznámejším slovenským športovcom naďalej Peter Sagan, skokankou roka Petra Vlhová

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan je naďalej najznámejší športovec medzi Slovákmi.
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Lyžiarka Petra Vlhová, futbalista Milan Škriniar a olympijská víťazka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková dosiahli tento rok v porovnaní s vlaňajškom najväčší nárast domácej popularity. Najpopulárnejším slovenským športovcom je naďalej cyklista Peter Sagan.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra OBOR, ktorá sa venuje športovému marketingu, v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse. Spontánny prieskumu teda nijako nepodporovaný, sa uskutočnil na vzorke 1014 respondentov. Slováci si stále pamätajú aj mnohých úspešných športovcov z minulosti. Viacerí z nich sa im po skončení kariéry prihovárajú prostredníctvom sociálnych sietí.

„Minulý rok sme spolu s 2MUSE uverejnili rebríček dvadsiatich najznámejších športovcov Slovenska. Mnohým firmám pomohol v rozhodovaní sa, či v utvrdzovaní sa, že si vybrali pre partnerstvo skutočne vplyvného športovca,“ hovorí odborník na športový marketing Vladimír Janček z agentúry OBOR.

Až 60 % respondentov poznalo Petra Sagana, na lyžiarku Petru Vlhovú si spomenulo 50  % opýtaných. V porovnaní s vlaňajškom jej známosť stúpla o 22 percent a je skokankou roka. Pomyselnú tretiu priečku v prieskume obsadil chodec Matej Tóth (37 %), ktorý o 1 percento zdolal futbalistu Mareka Hamšíka.

Vďaka úspešnému pôsobeniu na Eure i v Interi Miláno sa v rebríčku objavil aj Milan Škriniar, ktorý sa v popularite vyšplhal na 9 percent. Novou tvárou v dvadsiatke najznámejších je aj Zuzana Rehák Štefečeková, ktorú verejnosť začala napriek jej predchádzajúcim úspechom viac vnímať po zlatej olympijskej jazde okorenenej absolútnym svetovým rekordom v olympijskom Tokiu. Sedem percent respondentov uviedlo, že pozná Zuzanu Rehák Štefečekovú.

Prieskum popularity športovcov
Foto
OBOR

Pätica hokejových priezvísk v Top 20 potvrdzuje, že hokej je najobľúbenejší šport Slovákov. Podľa športov sa do dvadsiatky dostali ešte štyria futbalisti, dvaja atléti, dve tenistky i dve biatlonové priezviská, po jednom zástupcovi cyklistiky, lyžovania, vodného slalomu, streľby a plávania.

V popularite najväčší pokles s vlaňajškom zaznamenali Dominika Cibulková (-11 %), Anastasia Kuzminová (-8 %) a Michal Martikán (-5 %).

„Aj v športe často platí pravidlo, zíde z očí, zíde z mysle. Preto je pre exšportovcov dôležité byť aktívny aj po športovej kariére, napríklad na sociálnych sieťach,“ dodáva Vladimír Janček.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV