Šport a olympizmus
4 min. čítania

Národné cyklistické centrum môže vyrásť v Trnave, poslanci súhlasili s memorandom so Slovenským zväzom cyklistiky

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Trnava hostila v roku 2021 aj záver Okolo Slovenska, pelotón prešiel aj popod Bernolákovu bránu.
Foto
TASR/LUKÁŠ GRINAJ

Národné cyklistické centrum by mohlo napokon vyrásť v Trnave. Poslanci mestského zastupiteľstva v Trnave súhlasili s podpisom Memoranda o spolupráci medzi mestom a Slovenským zväzom cyklistiky na projekte Národné cyklistické centrum. Návrh, ktorého iniciátorom bol primátor Peter Bročka, predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva prednosta Mestského úradu Igor Kršiak.

Trnava sa rozhodla podporiť budovanie cyklistickej športovej infraštruktúry národného významu a súčasne aj podporiť rozvoj športu v rámci samosprávnej pôsobnosti mesta. Samospráva chce podľa Memoranda, ktoré by mali podpísať do 31. januára 2022, poskytnúť Slovenskému zväzu cyklistiky „súčinnosť pri projektovej príprave a realizácii zámeru sledovaného memorandom a prípadnú finančnú spoluúčasť na zámer sledovaný memorandom, výlučne na účel a v rozsahu finančných prostriedkov schválených Mestským zastupiteľstvom mesta Trnava v rozpočte mesta.“

Multifunkčný komplex pre všetky odvetvia cyklistiky

Trnava zároveň navrhne záujmové územie z pozemkov v jej vlastníctve pre umiestnenie Národného cyklistického centra. Podmienkou je schválenie takéhoto úkonu nakladania s majetkom mestským zastupiteľstvom.

V Trnave má cyklistika dlhoročnú tradíciu. V poslednom čase sa ukázala aj ako kvalitný organizátor. V roku 2019 hostila spoločný šampionát Slovenska a Česka, tento rok záver pretekov Okolo Slovenska. V Trnave sa pravidelne konajú aj viaceré preteky v cestnej cyklistike či cyklokrose.

„Veľmi sa tešíme, že sme našli v meste Trnava a v Petrovi Bročkovi spojenca a obhajovateľa významu budovania kvalitných športovísk. Tie sú úplným základom pre rozvoj športu aj na vrcholovej aj na amatérskej a voľnočasovej úrovni. Cyklistika v Trnave mala silnú tradíciu. Som veľmi rád za ponuku, ktorá prišla od vedenia mesta Trnava aj v otázke Národného cyklistického centra. Ďakujem poslancom za „zelenú“ pri súhlase s memorandom o vzájomnej spolupráci na tomto projekte,“ vyjadril radosť z prvého kroku spolupráce na projekte NCC Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Slovenský zväz cyklistiky má záujem vybudovať na území Trnavy multicyklistický komplex pre profesionálnych, amatérskych, rekreačných i zdravotne postihnutých športovcov. Centrum by malo fungovať celoročne a určené by malo byť na takmer všetky odvetvia cyklistiky – cestnú, dráhovú, horskú (cross country), sálovú, cyklokros, cyklotrial i bikros. Okrem plnohodnotnej tréningovej činnosti bude priestorom pre organizovanie domácich i medzinárodných súťaží.

„Máme teda za sebou jeden veľmi dôležitý krok a pred sebou tisíce ďalších. Ale nedá sa počítať s úspechmi v budúcnosti, ak nemáme kvalitný priestor pre výchovu športovcov. Stačí pozrieť na zázemie, ktoré majú držitelia vzácnych kovov v Anglicku, Taliansku, Nemecku či v USA. Každej krajine, ktorá investuje do kvalitných športovísk, sa investícia vracia v podobe úspechov jej športovcov. My sme v posledných rokoch mali ojedinelé „kométy“ ako Peter Sagan či Petra Vlhová,  no je to naozaj výnimka, nie pravidlo,“ povedal k významu vybudovania športoviska Peter Privara.

Presun z Orechovej Potône

Národné cyklistické centrum malo pôvodne vzniknúť na inom mieste Trnavského kraja - v Orechovej Potôni v okrese Dunajská Streda. Slovenský zväz cyklistiky výber lokality odôvodňoval dostupnosťou pozemkov, dobrým dopravným napojením, vzdialenosťou z Bratislavy, ale aj infraštruktúrou pre ubytovanie v lokalite.

Pri prípravách projektu sa začalo už s posudzovaním vplyvov na životné prostredie. Na základe uznesenia Vlády SR dostal SZC v roku 2019 sumu 200-tisíc eur na vypracovanie architektonickej štúdie projektu a ďalších dokumentov potrebných pre územné rozhodnutie. V roku 2020 uvoľnila Vláda SR ďalších 800-tisíc eur na tento projekt, avšak začiatkom roka 2021 sa rozhodol už nový vládny kabinet zastaviť financovanie Národného cyklistického centra a stopol sumu vo výške 29 miliónov eur. Vtedajší minister financií a dnes premiér Eduard Heger vtedy rozhodnutie bližšie nevysvetlil.

Slovenský zväz cyklistiky, ktorý Národné cyklistické centrum pripravoval už osem rokov, sa nevzdal a začal následne aktívne pracovať, aby projekt národného významu predsa len stál a cyklisti dostali potrebnú infraštruktúru na rozvoj svojho športu.

„Dôležitým bodom bude teraz získanie mandátu na zastupovanie v tejto veci od Konferencie Slovenského zväzu cyklistiky. Tým by sme okamžite mohli rozbehnúť ďalšie kroky, ako rokovania na získavanie financií, či zadania na úprave štúdií a projektovej dokumentácie, ktoré sme mali pripravené na predchádzajúcu lokalitu. V tomto prejavilo záujem podať pomocnú ruku i mesto Trnava. Veríme, že vo vzájomnej spolupráci dotiahneme myšlienku vybudovania Národného cyklistického centra do úspešnej realizácie,“ dodal Privara.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV